La evenimentele organizate de ziua României în centrul unui municipiu din nordul României au fost prezenți și reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Catolice, dar la microfon nu au stat decât primii. De 1 Decembrie la Alba Iulia a fost o adunare a tuturor românilor. Iar valoarea unificatoare a zilei de 1 Decembrie oferă un prilej de a sărbători împreună un moment din istoria acestui neam.
Din partea Prefecturii au fost prezenți și reprezentanții galbenilor și ai roșiilor, dar la microfon a fost doar reprezentantul galbenilor, care a citit coerent mesajul premierului. Alături au stat și alți galbeni, pentru a arăta participanților că sunt mari iubitori de neam sau mari patrioți.
Au fost și alți doritori de a arăta că sunt iubitori de neam și țară de-ai roșiilor prezenți la eveniment, dar nu s-au amestecat cu galbenii, păstrând o oarecare distanță: inspectori, secretari de stat, deputați, consilieri județeni, etc.
Vremurile sunt tulburi și greu încercate și acestea sunt indicii ale neînțelegerii culorilor din coaliția care guvernează țara. Nu doar că fiecare își vede de interese, ceea ce doar patriotism nu este, dar și românii de rând au obosit să vadă greșelile incompetenților, cocoțați tot după culoare pe scaune, care mai de care mai călduțe; românii s-au scârbit de traseiștii politici, de analfabeții funcționali, de politicienii corupți care nu pot lega două fraze liber despre: neam, despre țară, despre valori și principii. Iar în aceste vremuri, cei așezați în linia întâi nu înțeleg că adevărul nu mai poate fi distorsionat prin vocea celor care strigă mai tare sau îl ascund mai bine. Adevărul și dreptatea sunt valori supreme.
Poziționarea reprezentanților culorilor la distanță este încă un semn clar că au început lucrările în culise – lucrări de precampanie electorală.
Se poate discuta măcar de ziua României de solidaritate ?
Dar de unitate ?
Ziua națională nu este doar despre unitatea întregului popor, ci și despre o datorie și o moștenire a tuturor în același timp.
Singurul ancorat în realitatea zonei a fost un edil, care a avut curajul să vorbească liber și direct despre demnitatea poporului român ,,pe care unii o vând pe bani puțini, câteodată gratis.” Demnitatea și dreptatea sunt valori greu încercate în această perioadă.
Au mai fost: defilări, acorduri de fanfară și un program artistic. Și alții s-au grăbit să ajungă în alte părți, la alte manifestări organizate. Dar și acolo nu prea s-au amestecat culorile coaliției.
Dincolo de semnificația istorică grandioasă a datei de 1 Decembrie, ziua României are o semnificație ce depășește dimenisunile evenimentului istoric. Ziua României ne duce cu gândul la curaj, la eroism, la jertfă, la împlinirea unui ideal a mai multor generații de români. Actul de la 1 Decembrie 1918 este și rămâne pentru națiunea română un simbol al unității. Ziua națională este un reper fundamental pentru toți românii, oriunde s-ar afla.
Și în această dată Inspectoratul Județean din zona de nord a organizat un spectacol, într-un mod caracteristic și cunoscut deja: pe sub mână. Informația nu a ajuns la toți dascălii. Pesemne nu era pentru orice dascăl român truditor pe altarele educației.
Acesta să fie reperul fundamental propagat la nivel educațional în această zonă ?
Doar unii au putut participa cu programe artistice dedicate zilei României la acest spectacol.
Doar unii au avut acces în sală la acest spectacol- program pe sub mână.
Informațiile sunt doar pentru unii chiar și de ziua națională, care ar trebui să însemne pentru conducătorii acestui Inspectorat Școar din nordul țării: unitate, dreptate, adevăr, solidaritate.
Dar, probabil aceste valori nu pot sta la masă cu unii care susțin: incompetența, falsurile, ilegalitățile sau abuzurile.
Poate spectacolul a făcut parte dintr-un proiect, iar proiectele aprobate sau nu, nu sunt publice, nici măcar ca titlu, tocmai pentru ca unele să se poată organiza și așa.
Maria Tudose