La un concurs organizat într-o unitate de învățământ este nevoie și de comisii de concurs și de contestații. Comisiile au președinți, membri și secretari.
Nominalizații au experiență în tot felul de activități anterioare, care îi ,,recomandă” pentru încă un exercițiu.
Unul dintre ei este chiar directorul (G.I.T.), o persoană implicată în falsificarea diverselor documente (de la fișa postului, la hotărâri de consiliu, adeverințe și acte necesare în alte concursuri), dar și semnatară a falsurilor realizate de către alții. Greu a reușit să își declare și veniturile, doar după o activitate de consiliere. Are și alte preocupări, care ar merita evidențiate: de la ștersături în registrul de intrări- ieșiri, la spații libere lăsate cu numere de înregistrare alocate în vederea premeditării unor acțiuni, la refuzul înregistrării unor documente, ajungând până a le înregistra pe unele doar după câteva zile, când a reușit să bifeze alte ilegalități dovedite chiar și în justiție.
Pentru a se putea descurca acest director și de această dată și-a luat și o echipă. Din echipă fac parte alți doi foști directori, care și-au dovedit incompetența de nenumărate ori cu probe. Unul (A. L.) a reușit ,,performanța” de a semna zi de zi fișe potrivit cărora aproape o lună un subaltern (alt membru din actuala comisie) încasa mai mulți bani decât avea aprobat. ,,Povestea” a fost decoperită de plătitori, dar s-a finalizat fără nicio sancțiune pentru cei doi angajați. Dar, acest fost director, nu s-a dat înapoi nici de la a încasa bani pentru unele servicii realizate, în baza unei decizii date de un Inspectorat Școlar din nordul țării, decizie din care nu avea voie să facă parte potrivit condițiilor de selecție, fiind vorba tot despre un concurs. Unele activități plătite au fost gestionate tot împreună cu nimeni altul decât directorul.
Alt fost director (L.S.), care a avut un anumit ritm de a gestiona lucrurile, în mandatul căruia au dispărut și trei beneficiari din timpul activităților, nu s-a abținut nici din a falsifica inclusiv procese verbale ale consiliului de conducere, introducând paragrafe ulterior, cu scopul acoperirii incompetenței și manevrelor acestui director cu concurs (fost inspector școlar), manevre legate de un contract de muncă.
Ambii foști directori, împreună cu actualul și cu un alt membru al acestor comisii s-au descurcat și cu o ștampilă a unității și cu o copie a acesteia, reușind să le caseze, fără nicio cercetare a celor care au comandat copia sau care au folosit-o, plimbând-o chiar și acasă. Minunata activitate s-a realizat tot cu ajutorul unui membru de comisie, care a reușit să întocmească și un proces verbal. Procesul s-a înregistrat însă doar la aproape o lună după întocmire. Iar procedura de casare a apărut și s-a aprobat după încă mai bine de o lună de la înregistrarea procesului verbal, deci la două luni după redactarea procesului verbal de casare. Este de la sine înțeles că de acest proces nu s-a ocupat singură. A fost tot o activitate în echipă.
Nu lipsește din comisii nici cel care a plimbat copia după ștampilă și în afara unității de învățământ, care a uitat să își realizeze aspecte importante din activitatea pentru care încasează zi de zi bani, aspecte legate de bani, decizii și registre.
În loc de concluzii: ,,Când ești rău cârmuit, aceasta înseamnă de cele mai multe ori că ți-ai corupt cârmuirea.” (Nicolae Iorga)
Maria Tudose