La începutul anului angajații din EDUCAȚIE se așteptau la creșterile salariale negociate în urma grevei istorice din mai- iunie 2023. Din păcate, au aflat că salariile profesorilor și angajaților din domeniul educațional au fost înghețate.

Dacă nu au primit salarii mărite, unii dascăli dintr-o zonă de nord a țării au primit în schimb ,,un cadou” de la un Inspectorat Școlar Județean, condus de un ,,general roșu” (P.M.C.). De ziua culturii naționale au fost înștiințați că urmează să se desfășoare o ,,testare standardizată” din ianuarie până în aprilie în toate școlile din zonă la nivelul tuturor disciplinelor din trunchiul comun.

Așadar, cu rol de diagnoză același test și același barem se va aplica tuturor elevilor din zonă care vor participa la acest ,,exercițiu.” Există prevederi legislative în domeniul educațional despre standardele unitare de evaluare, dar la nivel național nu sunt elaborate pentru toate disciplinele din trunchiul comun la toate clasele.

Acest demers zonal își propune conform adresei de înștiințare ,,creșterea calității actului educațional în toate școlile” în care se vor aplica testele.

Ulterior adresei s-a organizat o ședință între responsabilii comisiilor de curriculum din unitățile de învățământ, directori și inspectori școlari de la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării. La momentul ședinței nu li s-a putut prezenta participanților nici o procedură, nici detalii despre structura testelor sau modalitatea de organizare a testărilor. În ciuda faptului că li s-a spus că sunt o ,,echipă,” lucrurile nu au fost văzute așa de către participanți. Unii responsabili ai comisiei de curriculum ar fi dorit să intervină, dar au fost opriți de către directori, pe motiv că orice reacție de împotrivire sau un punct de vedere exprimat se poate interpreta și se vor trezi cu o inspecție școlară. În zona de nord a țării, se vorbește tot mai mult în ultima perioadă că ,,generalul roșu” cam face ce vrea, nu ține cont de diverse aspecte care i se spun, etc.

Există angajați din sfera educațională zonală care spun că există o mare discrepanță între modul în care se comporta ca profesor și ceea ce pretinde profesorilor din funcția deținută ,,generalul roșu.” ,,Gurile rele” își amintesc în calitate de actuali profesori cum se comporta profesorul de istorie la clasă când erau elevi, inclusiv poziția în care stătea pe scaunul de la catedră și mulți sunt în stare de șoc de ce model oferea și ce pretenții are ca mare șef la județ. Alte ,,guri rele” din unitatea de învățământ unde își exercita activitatea ca profesor înainte să revină pe funcție de conducere la județ spun pe la colțuri că a fost unul dintre cei mai ,,dificili” dascăli.

Revenind la testarea standardizată, au existat voci care s-au adresat și sindicatului. O motivație a fost și calendarul încărcat al profesorilor, având în vedere că se derulează în viitorul apropiat și competențele lingvistice pentru elevii claselor a XII-a și simulările naționale. Unii profesori au cerut chiar pilotarea acestor teste standardizate la un număr redus de școli. Există și dascăli care s-au cam săturat să fie antrenați în activități care implică multă activitate birocratică în plus, care se poate exemplifica în situații centralizatoare sau diverse ședințe de analiză, lipsite ulterior de măsuri concrete în favoarea elevului. Ar fi mai interesați de un instrument care să producă un feedback important sau relevant pentru elevi. Există deja suficiente inegalități în sistemul educațional, nedorind să se ajungă și la alte frustrări în rândul elevilor.

Reacția ,,generalului roșu” a fost că nu se renunță la idee, orice vor face. Zis și făcut: după adresa de informare și ședința la care nu s-au putut oferi multe informații a apărut și procedura privind organizarea și desfășurarea testărilor. Despre controlul intern managerial nu prea poate fi vorba, dacă unele prevederi legislative nu sunt nici măcar enumerate la documentele de referință menționate în procedură.

Exact cum se știe deja în această zonă de nord a țării, lucrurile nu stau bine nici la nivel de procedură. Trebuie subliniat faptul că există la unele licee sau colegii clase care vor avea testare standard la unele discipline pe care nu le nici studiază în acest an școlar, deoarece s-au propus probe pe clase și pe arii curriculare prin procedura privind organizarea și desfășurarea testărilor. Dacă semnatarii procedurii sunt toți inspectorii școlari din acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, se poate concluziona că unii dintre aceștia nu cunosc niște lucruri elementare despre domeniile pe care ,,le păstoresc.”

Se spune că doar la o disciplină există modele de teste standard oferite profesorilor din această zonă a țării, la celelalte nu știu profesorii din unitățile de învățământ structura testelor sau ,,lucrărilor scrise de 50 de minute.” La unele arii curriculare ar fi firesc adaptarea testării la nevoile elevilor, dar, cu certitudine, există unități de învățământ care nu au condiții pentru realizarea unor probe practice.

Dascălii motivează că au obligația să parcurgă într-un an școlar programa la clasele la care activează, fiecare putând să decidă ordinea în care se realizează activitatea de predare pe unități de învățare. Dar, prin testarea standardizată se va evalua materia parcursă în primele două module din anul școlar.

Vor exista comisii în unitățile de învățământ care se vor ocupa de organizarea și desfășurarea acestor teste. Având în vedere că nu se știu detalii despre orele la care va avea loc testarea, în fiecare unitate de învățământ se propune prin procedură ca să fie administrat testul fie de persoana care are oră în acea zi la acea clasă, fie de o persoană desemnată de director. Astfel, un cadru didactic poate avea și rol de administrator de test, dar și de evaluator în cadrul comisiei, conform specificațiilor din procedură. Cu certitudine, vor exista școli în care din aceste comisii va face parte întreg corpul profesoral. Trebuie menționat și faptul că există clase cu predare simultană în unele școli sau profesori care predau în mai multe unități de învățământ, profesori care se vor afla în diferite forme de concediu și atunci organizarea acestor testări nu va fi chiar floare la ureche pentru directori, care, la rândul lor, au și ei obligație de predare, poate chiar la unele clase la care se va organiza testarea. Și, din nou, rolurile și responsabilitățile acestora se multiplică.

Având în vedere că testele vor fi realizate de profesori care fac parte fie din consiliile consultative, fie din corpul profesorilor metodiști, unii pot avea chiar și mai multe roluri decât cele de administratori de test și de evaluatori. Poate că și unii inspectori școlari- la fel. Nu trebuie uitați nici cei care uită să treacă pe la clasele unde au de realizat această obligație de predare, oferind colegilor din școală exemple continue.

Despre recuperarea orei de matematică, de exemplu, în care se va realiza testarea la aria curriculară om și societate la o anumită clasă nu sunt prevederi în procedură. Trebuie și directorii de școli să își asume unele lucruri, care, ar trebui să le decidă în consiliile de administrație.

,,Generalul roșu” le spunea celor prezenți la ședință că testele și rezultatele lor se vor pune la dispoziția inspectorilor școlari care vor ajunge în școli la diferite inspecții școlare și atunci atât pentru directori, cât și responsabilii comisiilor de curriculum lucrurile au devenit foarte clare pe un anumit segment.

Nu trebuie să se scape din vedere că există și alte evaluări naționale, care se realizează în școli la alte clase decât a VIII-a și a XII-a în acest an școlar, de care se ocupă tot profesorii ,,bonificați” cu aceste testări standardizate în această zonă de nord a țării în loc de creșterea salarială mult așteptată, în luna imediat următoare a finalizării ,,antrenamentului zonal.”

Profesorii sunt conștienți și de planurile de individualizare și de măsurile ulterioare care vor trebui luate după finalizarea acestor testări standardizate. Dar, oricât de priceput este un dascăl, oricât de bine intenționat, sunt bănci în multe săli de clasă în care ajung elevi flămânzi sau fără măcar o pereche de cizme în picioare în care să nu intre apa, care au foarte multe alte nevoi, pe care doar EDUCAȚIA sau doar dascălul nu le poate satisface.

În această zonă a țării s-au vărsat și bani mulți, chiar prin proiecte pentru reducerea analfabetismului, reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea diverselor inechități, etc., dar, în unele unități de învățământ situația nu este încă prea roz. Și atunci, poate că acolo, tocmai asta lipsește: niște teste standardizate, dincolo de consumul de energie, multe incertitudini, confuzie și o anumită formă de presiune.

Au fost și bani oferiți pentru nenumărate activități remediale de la profesori până la inspectori școlari cu diferite roluri în care au ajuns după metode cu care dascălii sunt deja foarte familiarizați. Cu certitudine, aceste ,,eforturi” vor trebui regăsite și în anumite rezultate ale unor elevi la niște teste standardizate cu aplicare zonală.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *