O unitate de învățământ ar trebui să aibă mai multe tipuri de documente manageriale: prin unele se face o diagnoză, prin altele o prognoză, dar există și documentele de evidență. Evident că pentru o corectă și transparentă activitate unele dintre acestea trebuie să existe și pe site-urile grădinițelor, școlilor, liceelor sau colegiilor, în urma unor dezbateri, avizări sau aprobări în diverse consilii profesorale sau de administrație. Și acest aspect este foarte clar exprimat de ani de zile în regulamentele de organizare și funcționare ale învățământului preuniversitar.
Este foarte clar și logic de asemenea ca orice plan să se bazeze pe un raport. Dacă un director de unitate de învățământ, fost inspector școlar cu atribuții și pentru managementul instituțional (G.I.T.) nu își bazează un plan de acțiune pe termen scurt (un an școlar) pe un raport, an de an, înseamnă că este bine și din punctul de vedere al foștilor colegi dintr-un Inspectorat Școlar din nordul țării. Probabil că unele rapoarte există și ar trebui să se creadă acest lucru, iar ceea ce prevede legislația este mai puțin important pentru cei care au dovedit un foarte bun exercițiu în ascunderea neregulilor.
Dacă un plan managerial este un document pe termen scurt, înseamnă că există cu siguranță și un document, numit de unele unități de învățământ proiect de dezvoltare instituțională, realizat pe o perioadă mai lungă. Trecând peste necunoașterea de către acest director (ajuns în scaun managerial de la un Inspectorat Școlar dintr-o zonă de nord a țării) a faptului că nu știa nici că trebuie să facă parte din echipa de realizare a proiectului, se ajunge în situația în care se poate constata cu mare ușurință de către cine dorește că nici acel proiect nu a mai fost revizuit deloc de trei ani.
Aceste aspecte nu au contat nici pentru cei care au realizat monitorizări sau evaluări de-a lungul mandatelor manageriale ale directorului, dar nici pentru ,,mai marii” trimiși din când în când cu misiuni clare de fiecare dată.
Ba mai mult, în urma unor vizite cu scop evaluativ realizate de cei care au astfel de atribuții legale, se pot identifica constant tot felul de isprăvi.
Un exemplu ar putea constitui un document cu același titlu supus studiului și altul cu titlu identic expus publicului. Necazul este că un ,,conciliu director” l-a aprobat pe cel inițial. Dar, acest aspect nu contează pentru cei care au un singur scop: albirea lucrurilor prin orice metode.
După o scurtă analiză a unui document expus publicului doritor de lectură se poate constata că acesta are pagini lipsă. Astfel, după pagina cu titlul unui celebru plan managerial se ajunge direct la a treia pagină. Apoi de la a treia se trece la a cincea, de la a șaptea se ajunge la a noua. Cei care se laudă (doar oral, faptic realizează contrariul) cu anumite practici în această perioadă a anului (comportamentale, verbale, manageriale, etc) pot spune liniștiți că este o eroare materială sau vor mai descoperi o erată, așa cum le este obiceiul.
Cele două documente cu același titlu trebuiau să aibă același număr de pagini probabil pentru a părea o metodă de mușamalizare perfectă realizată evident doar după ce acei care au atribuții cât se poate de evidente de monitorizare și evaluare chiar și a calității manageriale au fost trași de mânecă.
Din al doilea document expus publicului au dispărut subit, prin renumita tehnică a MUȘAMALIZĂRII aspecte precum:
- asigurarea încadrării în limitele bugetare aprobate a finanțării transportului pentru ELEVII, chiar dacă directorul nu are în subordine această categorie de beneficiari;
- verificarea prin asistențe la LECȚII a corelării planificărilor didactice oferite de MINISTERUL EDUCAȚIEI cu specificul unității, neștiind directorul agreat de unii că la acest nivel manageriat de mai bine de trei ani de zile nu există PLANIFICĂRI OFERITE DE MINISTERUL EDUCAȚIEI.
- îmbunătățirea platformei e- learning și a Bibliotecii Virtuale, inspirat fiind probabil acest director de ,,isprăviile” unui fost coleg inspector școlar (A.G.B.) realizate pe aceeași temă chiar de la pupitrul MINISTERULUI EDUCAȚIEI.
Exemplele sunt mult mai multe și vorbesc singure despre ambiția unora de a se cățăra pe scaune înalte, a altora de a se menține pe diverse poziții și a unei echipe mixte de a susține aberații, falsuri, impostori, corupți, mediocri, incompetenți și complici.
P.S. Urmează o și mai mare albire a planurilor, procedurilor, rapoartelor și ale altor documente emise, fabricate, completate și modificate în funcție de comandă, de ,,culoare,” de orice interes. Detaliile, metodele, tehnicile sau practicile folosite vor fi supuse analizei, dezbaterii, studiului, investigației sau anchetelor fel de fel.
Maria Tudose