Sub fosta comenduire galbenă a unui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării s-a constatat și completarea defectuoasă a registrului de intrări-ieșiri, mai exact: trei rubrici într-o singură lună dintr-un an școlar din registrul de intrări- ieșiri conțineau ștersături.
Articolul 9 din Instrucțiunile privind activitatea de arhivă la creatorii și deținătorii de documente, aprobate de conducerea Arhivelor Naționale prin Ordinul de zi nr. 217 din 23 mai 1996 și prevederile Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 specifică: „Înregistrarea documentelor se face la registratura generală, fie într-un singur registru de intrare-ieșire, fie, concomitent, în mai multe, fără ca numerele de înregistrare date documentelor să se repete. Când creatorul de documente primește, emite și întocmește pentru uz intern un număr mare de documente, înregistrarea acestora se poate face și la fiecare compartiment de muncă. În această situație, la registratura generală se înscrie numărul de înregistrare atribuit de expeditor și denumirea compartimentului la care se repartizează spre înregistrare și rezolvare. ÎNREGISTRAREA DOCUMENTELOR SE EFECTUEAZĂ CRONOLOGIC, ÎN ORDINEA PRIMIRII LOR”.
A lăsa spații libere sau a șterge în registrul de intrări – ieșiri înseamnă PREMEDITARE.
SCOPUL: completarea ulterioară a unor lucruri, care să apară mai târziu în acuzarea unora sau altora neagreați.
Oameni neprofesioniști sau subordonați total?
Acesta a fost ,,stilul galben” de lucru sub comenduirea fostei ,,generălese galbene.”
Dar și în unele unități de învățământ existau aceste practici. Tot într-un registru de intrări- ieșiri au existat mai multe poziții în alb, cu alocarea numărului de înregistrare la o unitate de învățământ. Iar la alta cu un director și cu concurs, fost inspector școlar, numerele de înregistrare se dau tot cum vrea directorul. Poate acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării a fost ,,școala” unde a învățat aceste lucruri.
Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Învățământului Preuniversitar cu modificările și completările ulterioare, directorul unei unități de învățământ preuniversitar răspunde de ,,aplicarea legislaţiei în vigoare, la nivelul unităţii de învăţământ.”
De asemenea, prevederile articolului 21, alin. (4), lit. w din REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A UNITAȚILOR DE INVAȚAMANT PREUNIVERSITAR în vigoare, aprobat prin Ordinul 5447/2020 (regulament existent în bibliografia concursurilor de director din acest an școlar) sunt: directorul „răspunde de întocmirea, eliberarea, reconstituirea, anularea, completarea și gestionarea actelor de studii, precum și de întocmirea, eliberarea, reconstituirea, anularea, completarea, modificarea, rectificarea și gestionarea documentelor de evidență școlară.”
Ordinul de Ministru nr. 5530 din 2011 aduce lămuriri și despre scopul codului de conduită al angajaților Inspectoratelor Școlare Județene: ,,de a stabili un cadru etic pentru desfăşurarea activităţilor din inspectoratul şcolar în condiţii de transparenţă, imparţialitate şi eficienţă, crescând astfel CREDIBILITATEA ŞI ACCEPTAREA PUBLICĂ A ACESTEI INSTITUŢII.”
Ce credibilitate mai pot avea aceste instituții unde sunt astfel de practici?
A șterge în registrul de intrări- ieșiri înseamnă ÎNCREDERE?
O instituție județeană care se ocupă de EDUCAȚIE la acest nivel trebuie să creeze un climat de încredere atât în cadrul instituţiei, cât şi între personalul instituţiei şi public.
Sau acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării este moșia cuiva ?
Ce angajați sunt aceștia ?
Obiectivele codului de conduită din cadrul Inspectoratelor Școlare Județene urmăresc ,,să asigure creşterea calităţii SERVICIULUI PUBLIC, o bună administrare în realizarea INTERESULUI PUBLIC, precum şi să contribuie la ELIMINAREA FAPTELOR DE CORUPŢIE”.
Cum ?
Prin astfel de practici ?
La comanda cui ?
Cu permisiunea cui ?
Ce credeți că s-a întâmplat cu aceste categorii de angajați ?
Orice Inspectorat Școlar Județean are prevăzute norme de conduită profesională corespunzătoare creării şi menţinerii la nivel înalt a prestigiului instituţiei.
Ce norme respectă acești angajați ?
Există și un COD DE CONDUITĂ a personalului din Inspectoratele Școlare Județene pentru TOATE CATEGORIILE DE PERSONAL care funcţionează în inspectoratul şcolar, deci și pentru secretari.
Iar despre unii directori care au astfel de practici ce s-ar mai putea spune ?
Aceștia sunt o parte din directorii schimbați de fosta ,,generăleasă galbenă” din zona acestui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării cu motivația: ,,nevoia unui management mai performant,” chiar dacă, aceeași ,,generăleasă galbenă” a afirmat în ședința consiliului de administrație că la numirea directorilor a ținut cont de principiul continuității.
Este aceasta ,,o elaborare motivată” a încetării din funcție a foștilor directori sau directori adjuncți conform articolului 11 din OMEN nr. 5530/ 2011 cu modificările și completările ulterioare ?
Este posibil ca să discutăm despre corupție și în învățământ ?
Da. Este posibil.
Dar, poate se adeveresc spusele lui George Bernard Shaw: ,,Puterea nu corupe oamenii; oricum, dacă proștii ajung într-o poziţie de putere, ajung să corupă puterea.”
Maria Tudose