În anumite ordine de ministru specifice domeniului educațional apar atribuții specifice inspectorilor școlari și consilierilor juridici din cadrul Inspectoratelor Școlare Județene. Aceștia au atribuții de: consiliere, consultanță şi asistenţă a unităţilor de învățământ preuniversitar.

Astfel, unii inspectori școlari se ocupă de gestionarea resurselor umane şi a posturilor didactice, alții de management, de rezolvarea conflictelor, de respectarea legislaţiei sau de relaţiile unităților de învățământ cu părinţii. Există și inspectori școlari care trebuie să asigure aplicarea politicilor naţionale în domeniul resurselor umane, etc.

Iar consilierul juridic din cadrul Inspectoratelor Școlare Județene asigură asistenţa şi consultanţa de specialitate inspectorului şcolar general, inspectorilor şcolari generali adjuncţi, compartimentelor din cadrul Inspectoratelor Școlare Județene, precum şi unităţilor de învăţământ, la solicitarea acestora.

La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării lucrurile nu stau întocmai cum sunt aceste prevederi legale.

Unii angajați din instituții ale statului desfășoară și alte activități în timpul când ar trebui să le exercite doar pe cele prevăzute în fișa postului după care sunt și plătiți din bani publici. Și alți angajați din instituțiile statului român au copii, dar nu își permit să îi scoată de la școală în timp ce au sarcini clare prevăzute la propriul serviciu, aspect care nu poate fi negat deoarece există camere de supraveghere care înregistrează astfel de ,,plimbări” regulate în timpul serviciului.

Alții zi de zi ajung la altă oră la serviciu, diferită de cea pentru care semnează condica. Este puțin probabil ca zilnic să aibă altceva de făcut în altă parte.

Activitățile de consiliere, consultanță şi asistenţă se realizează în timpul serviciului și în cadrul instituțiilor de învățământ sau a Inspectoratelor Școlare Județene, nu la baruri, cafenele și restaurante. Unii obișnuiesc ,,să semneze condica” și în astfel de locuri, chiar dacă șeful le permite în același timp să o semneze și în instituția statului, de unde își încasează salariul lună de lună.

Să nu uităm că sunt directori, unii chiar foști inspectori școlari sau inspectori școlari actuali care în afară de activitatea din fișa postului unde declară sau nu că au norma de bază mai desfășoară activitate de predare, de plata cu ora și activitate în cadrul unor proiecte. Unele dintre aceste activități în proiecte se suprapun cu cele din fișa postului de inspector școlar sau de director. Pentru activitățile din proiecte ar trebui să existe și contracte individuale de muncă încheiate. Unii nu au așa ceva. Culmea este că pentru activitatea în aceste proiecte se încasează lună de lună și bani. Iar banii nu sunt puțini. Unii încasează banii regulat, dar activitatea o bifează mai puțin. Și este vorba și de activități cu elevii. Sunt și bani din proiecte europene în discuție.

În acest articol nu sunt nominalizați acești domni și doamne, dar, despre aceste aspecte se va mai scrie cu exemple concrete de persoane, de proiecte și de unități de învățământ unde sunt permise aceste lucruri.

Acestea nu sunt singurele derapaje ale unor inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, mai există și altele.

În curând aceștia vor pierde și niște procese importante. Astfel se va vedea încă o dată incompetența lor uriașă. Dar, nu doar a lor: va fi vorba și de incompetența unui director actual, fost inspector școlar.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *