La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării în urma afișării rezultatelor finale privind selecția profesorilor metodiști și a membrilor de drept admiși la nivelul județului se poate constata cu ușurință că în ciuda faptului că în zonă sunt și universități și colegii care au nevoie de profesori pentru a se putea realiza practica pedagogică, lipsesc la o anumită specializare membrii de drept dintr-o localitate.

          Deci, viitorii dascăli de la acea specialitate au două variante: fie merg în orașul vecin unde există în listă acești membri de drept la acea specialitate de care răspunde un inspector școlar, de câțiva ani deja în acest Inspectorat Școlar (F.M.), fie vor avea ocazia să vadă lecții demonstrative realizate de către directorii de la acea specializare, care au trebuit să fie pe această listă chiar de la început. Aceștia sunt nici mai mult, nici mai puțin decât 13. Necazul este că aceștia sunt și degrevați.

Conform notei centrale din data de 22 septembrie 2022, persoanele care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control nu pot realiza activitate metodică pe durata exercitării funcției, doar dacă resursa umană este deficitară la nivelul județului.

Nu trebuie să surprindă pe nimeni această situație, deoarece inspectorul școlar care face parte din domeniul managementului și semnează pentru aceste rezultate de selecție (K.I.G.) nu este în primul an în care nu cunoaște mentorii și nu îi include ca membri de drept într-un tabel centralizator sau într-o decizie.

Există și alte surprize în acest tabel centralizator: apare un fost inspector școlar (V.M.C.), actual director care nu are calificativ pentru anul anterior școlar. Și fără calificativ nu s-ar fi putut nici înscrie la acest concurs.

Cum să aibă calificativ când pe nicio hotărâre de ,,conciliu conducător” a acestui for la nivel de zonă nu apare validat acesta conform regulametului de organizare și funcționare a tuturor inspectoratelor școlare?

Acesta este încă un exemplu cum se pot face lucrurile pentru unii. Culmea este că aceste persoane au fost și validate de ,,conciliul conducător” al acestui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării.

Fără calificativ nu ar fi putut trece nici de prima probă a acesui concurs județean.

Se pare că la acest Inspectorat Școlar Județean din zona de nord nu se pot face concursurile decât după propria ,,rețetă.”

Dar, acest fapt nu mai miră nici măcar profesorii din zonă. Unii sunt obișnuiți cu astfel de practici. Dacă nici decizie în urma etapelor de mobilitate nu au avut unii nici în octombrie în acest an școlar, iar acești unii reprezentați ai acestui Inspectorat Școlar au reușit performanța de a realiza decizii în luna octombrie pentru luna septembrie, tehnicile de lucru sunt evidente pentru toată lumea.

La vremuri noi – metehne vechi!

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *