Iarna se mai numește și anotimpul alb. Poate și acest aspect a generat continuarea practicilor de albire folosite de unii inspectori școlari din cadrul unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării.
Atunci când este vorba de protejarea și susținerea unui director de unitate de învățământ (G.I.T.) indiferent câte încercări manageriale ar avea, se pare că hârtia poate suporta orice.
Și astfel pe o hârtie albă ca neaua se aștern molcom cuvinte care adunate în câteva rânduri etichetează nivelul la care poate duce interesul, prietenia, ilegalitățile, falsurile, șantajul și incompetența. Semnatarii sunt de la ambele culori dintre cele care guvernează țara în aceste vremuri (P.M.C. și M.I.).
Când niște inspectori școlari au în mână un fals, acțiunile lor se rezumă la redactarea unui raport.
Când aceeași inspectori școlari au sub nas un document falsificat, aceștia scriu niște recomandări.
Când colcăie falsurile în proiecte sub privirile celor obligați prin lege să vegheze asupra corectitudinii, obiectivității și legalității, inspectorii școlari de la un Inspectorat Școlar din nordul țării propun termene de remediere.
Când proiectele falsificate se transformă în merite și dosare pline de merite, orice cuvinte care s-ar putea însăila pe un capăt de hârtie ar însemna premeditare, complicitate, interese, manevre, corupție sau bani.
Era de așteptat ca după procese verbale, fișe de post, hotărâri, adrese și erate falsificate să vină și rândul proiectelor. Practica spune că orice deprindere formată se corectează foarte greu. Când cei în măsură să ia atitudine se rezumă la ,,remedieri,” atunci lucrurile sunt cât se poate de clare, transparente și ,,fundamentate” din anumite perspective.
Pentru practicienii acestor ,,sporturi extreme” aceste ,,uneltiri” sunt firești în peisajul educațional românesc actual, care are și o denumire simbolică.
Cine nu se aliniază acestor stasuri nu dă dovadă de o ,,comunicare proactivă” din perspectiva acestor slujbași ai României EDUCATE.
Cine nu este de acord cu aceste ,,exerciții” nu are în vedere ,,interesul beneficiarilor direcți” în opinia acestor ,,lucrători” din zona numită România EDUCATĂ.
Și cine arată cu degetul astfel de îndeletniciri nu face parte dintr-un ,,mediu de lucru colaborativ” specific aceleiași Românii EDUCATE.
Maria Tudose