A fost și greva profesorilor. Nemuțumirile au fost din partea tuturor. Unii părinți au fost nemulțumiți din cauza perioadei alese pentru grevă, alții au spus că ar fi fost mai bine dacă s-ar fi boicotat începutul viitorului an școlar decât perioada dinaintea examenelor copiilor. Unii profesori au sperat că se va prelungi anul școlar, alții nu au participat la grevă. Au fost și profesori care au vorbit despre demnitate, nu doar despre măriri salariale sau bani. S-a spus că directorii nu au avut voie să facă grevă sau nu li s-a dat voie. Totuși, unii au participat și la proteste. Dar, se pare că au fost plătiți în activitate.
Ulterior grevei a sosit o adresă provenită de la mai multe direcții ale Ministerului Educației și semnată de mai mulți actuali secretari de stat și diverși directori. Aceștia și-au arătat bunele intenții față de profesori, oferindu-le ,,o gură de oxigen”: posibilitatea unor ACTIVITĂȚI DE RECUPERARE ,,specifice sistemului național de învățământ,” activități ce trebuiau a fi realizate în luna iunie. Acestea se puteau desfășura ,,conform legii” și doar în luna iunie a acestui an școlar curent (unii puteau până în data de 16 iunie 2023- ultima zi de școală pentru copii și alții până în 23 iunie 2023 sau pe toată durata cursurilor, stabilită prin planurile cadru în vigoare).
Și directorii unităților de învățământ au avut obligații trasate prin adresă: să adapteze orarul, să adapteze programul de recuperare după specificul unității de învățământ conduse. Dar trebuia să țină cont și de infrastructură, de disponibilitatea elevilor și de resursa umană. S-a cerut prin adresă și un PLAN DE RECUPERARE aprobat tot de către directori în ,,conciliile directoare.”
Și astfel, s-au modificat orare, s-a redus durata unor ore sau a pauzelor, s-au aprobat planuri, s-au emis hotărâri de ,,concilii,” s-au semnat profesorii în condicile de prezență. Unii au recuperat mai multe ore, alții mai puține, au fost discuții diverse, etc.
A venit și vremea salariilor pentru luna iunie, lună și cu RECUPERARE, și cu grevă, și cu concedii de odihnă, și cu exemene, etc. Cu câteva zile înainte de realizarea acestora un Inspectorat Școlar din nordul țării a emis o adresă către școli, colegii, licee și grădinițe ,,în conformitate cu precizările” din adresa Ministerului Educației. Lucrurile s-au tranșat pentru toate unitățile de învățământ astfel: ,,se pot RECUPERA doar DOUĂ ZILE de grevă” și nu oricum: ,,fără suprapunerea orelor prevăzute în orarul de lucru curent”
Doar că unii au recuperat ore și alții zile. Unii au reușit să recupereze mai mult de două zile pentru care aveau și plan și hotărârea ,,conciliului director.”
Dar, la loc comanda!
Pentru a se valida și aproba statele de plată pentru luna iunie toate unitățile de învățământ din zonă au avut obligația de a transmite ,,numărul de zile fără suprapunerea programului și orarului curent cu programul recuperării.”
Și s-a făcut și plata salariilor cu zile de grevă, cu zile de concediu și cu sau fără zile RECUPERATE ,,conform legii,” conform a ce au hotărât ,,conciliile directoare” și au realizat sau nu profesorii, conform adreselor de RECUPERARE sau de CLARIFICARE. Numai că a fost cam greu pentru unii să țină cont de toate: fie că au fost profesori și au recuperat ,,activități specifice sistemului național de învățământ”, fie că au fost directori și au trebuit să respecte și legea și să modifice orarul și să aprobe planuri.
Pentru unii directori a fost și mai greu, deoarece manageriază unități de învățământ cu clase unde profesorii au fost în grevă și cu clase la care profesorii nu au fost în grevă, dar trebuia modificat orarul și aprobat planul de recuperare. Unii profesori aveau în orar pentru zilele recuperate mai multe ore, alții aveau mai puține. Și iar au fost discuții diverse.
Dar, nici pentru un Inspectorat Școlar din nordul țării nu a fost foarte ușor să aprobe pentru unele unități de învățământ care funcționează în două schimburi pentru unii profesori RECUPERAREA a două zile de grevă. Unii directori (G.I.T.) au precizat clar: doar prin ,,comasarea materiei”, fără a se modifica nici orarul/ programul, cu planuri de RECUPERARE aprobate de ,,conciliul director” la aproape o lună după realizarea RECUPERĂRII.
- Oare de ce s-a ținut cont totuși în aprobarea celor 2 zile RECUPERATE doar pentru unii profesori?
- De faptul că directorul unei astfel de unități de învățământ este un fost inspector școlar?
- De prieteniile dintre director și unii actuali inspectori școlari?
- De faptul că un fost inspector școlar îi are la mână pe unii foști colegi?
- De faptul că și unii și alții sunt obișnuiți să nu facă unele lucruri ,,conform legii” fără a fi sancționați?
- De faptul că pentru unii cocoțați vremelnic pe ,,criteriul culorilor” în anumite funcții nu se poate atinge nimeni încă?
- De ,,susținerea” de la București cu care se laudă directorul actual, fost inspector școlar?
- De faptul că unii oricât ar greși, toți cei care ar trebui să se autosesizaeze sau să sancționeze sau să stopeze au uitat brusc și de lege și de etică și de integritate și de copii?
- De un lanț corupt care păstorește unele instituții ale statului și din domeniul EDUCAȚIEI, nu doar a celor cu demisii de actualitate?
- De faptul că în unele funcții sunt agreați, promovați, menținuți, recompensați și susținuți doar cei care nu știu nici măcar ce este un plan, când se face un plan, când se aprobă un plan, cine face un plan, ce rol are un plan și care vor fi efectele acelui PLAN?
Și toate acestea …pentru că se poate.
,,Ghinion!”
Și aceasta este doar un mic aspect din România EDUCATĂ.
Maria Tudose