La mijlocul lunii martie a anului 2024 a apărut și metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/ sau antepreşcolar şi în servicii de educaţie timpurie complementare.

Din această metodologie reies și atribuțiile INSPECTORATELOR ȘCOLARE JUDEȚENE și ale unităţilor de învăţământ preuniversitar. După gafa unui inspector școlar (F.M.) de la un INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN din nordul țării care a propus o decizie model pentru directorii unităților de învățământ în baza cărora comisia de înscriere a copiilor antepreșcolari sau preșcolari ar trebui să își exercite atribuțiile în baza ,,Metodologiei de înscriere a copiilor în ÎNVĂȚĂMÂTUL PRIMAR,” a urmat etapa de realizare a deciziei de către directorii din zona de nord conform modelului propus.

Astfel că și directorul unei unități de învățământ din aceeași zonă a țării (G.I.T.) a folosit tehnica inspectorului școlar (copy- paste) și a emis o decizie de înscriere a copiilor antepreșcolari sau preșcolari. Și toți cei nominalizați în decizie, inclusiv directorul- președinte de comisie are atribuții conform metodologiei ,,de înscriere a copiilor în ÎNVĂȚĂMÂTUL PRIMAR.”

Chiar dacă manageriază nivelul preșcolar de aproape patru ani, încă nu a reușit să înțeleagă și acest director că pentru înscrierea copiilor preșcolari la grădiniță trebuie respectată o altă metodologie, nu cea referitoare la înscrierea copiilor în învățământul primar.

Sau dacă știe acest lucru, probabil, dorința de a arăta șefilor de la fostul loc de muncă că respectă toate recomandările primite a determinat directorul să scrie la începutul lunii mai într-o decizie că înființează o comisie într-o unitate de învățământ preșcolar care va avea atribuții potrivit unei metodologii de înscriere a copiilor în învățământul primar.

Nu poate fi exclusă nici încrederea oarbă a directorului în modelele oferite de unii inspectori școlari, reușind asumarea unei astfel de decizii.

Se așteaptă cu interes rezolvarea situației prin tehnicile deja folosite cu succes atât de director, cât și de unii inspectori școlari de la acest INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN din nordul țării, deoarece etapele din calendarul metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar sunt cam parcurse.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *