O condiție esențială pentru a obține notă maximă la un examen național este să afli rezultatele la următoarele operații de adunare:
8 fluturi + 1 căpșună =
6 fulgi de nea+ 1 om de nea=
1 arici + 6 frunze=
1 ghiocel+ 8 flori din pomii înfloriți=
Altfel spus: dacă aduni mere cu pisici, poți obține mașini?
Sau dacă aduni castraveți cu avioane, poți obține copaci după părerea unora, care se cred și specialiști.
Se pare că în ,,ROMÂNIA EDUCATĂ” inspecțiile școlare au ajuns să fie niște formalități. Dar, pe hârtie se stă bine. Probabil, hârtia încă mai suportă: profesori metodiști agreați și promovați în urma unui concurs, dar care nu văd greșeli grave științifice și metodice. Concursul acesta al metodiștilor nu s-a vrut unul nici de împrejurări, nici de conjunctură, ci a fost unul organizat de un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, având un responsabil la acest nivel un fost director (M.F.), care îi scria și procesele verbale tot pentru inspecții ale inspectorului de specialitate, uitând să i le dea și la semnat.
Hârtia mai suportă și fișele de asistență ale unor directori ,,elitiști” responsabili cu evaluarea, notarea, lauda și valorizarea unora (pentru cine îi mai poate crede). În acest caz al unor simple operații de adunare a fost vorba și de aprecierile unui director cu concurs (G.I.T.), un altfel de concurs despre care s-a scris mult și încă se va mai scrie, un concurs organizat de același Inspectorat Județean din nordul țării. Nu a fost vorba de concursul cu câini și cu șosete din 2016, ci de următorul.
Necunoașterea, nepriceperea sau prostia nu mai sunt motive pentru un profesor să se simtă ,,intimidat.”
Pe unii din această categorie îi ,,intimidează” doar legea, știința și adevărul. Pixul lor nu suportă să scrie adevărul. De altfel, nici nu sunt lăsați, dar atunci nu se simt ,,intimidați.”
Motivația este clară: pentru nota ZECE, nu contează ce se adună pentru unii. Se pare că, din nou, hârtia suportă orice.
Dar oare copiii mai suportă orice?
Se vede că unii nu mai vor sau nu mai pot. Și atunci se dă vina când pe unii, când pe alții. Aceștia sunt fie elevi, fie dascăli, fie directori, etc. Există mulți elevi în destule școli care ar putea preda mai bine unele lecții decât profesorii lor. Dar, de calitatea educației răspund directorii, chiar și cei ,,elitiști” – o parte.
Neștiința, incompetența au ajuns la rang de valoare chiar și în instituțiile care se ocupă de educație și se și recompensează cu nota maximă de persoane urcate pe anumite trepte prin diferite metode: calomnie, lingușire, ignoranță, corupție, șantaj, etc.
Este valabilă și următoarea afirmație: „Cu cât funcția ocupată de o persoană incompetentă este mai înaltă, cu atât daunele sociale produse ca urmare a inadecvării sale sunt mai grave”.
Maria Tudose