Recent s-a desfășurat un proiect pe tematică ecologică inițiat, după unele păreri exprimate în scris de un actual inspector școlar (N.F.) de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării de doi dascăli. Conform proiectului aprobat de același Inspectorat Școlar Județean în echipa de inițiatori mai intră și un director (G.I.T.), ,,prieten de cursă lungă” cu inspectorul școlar (după cum și-a asumat chiar acesta), un actual inspector școlar, susținut de culoarea ,,galbenă” (F.M.) și un fost inspector școlar (F.A.).

        Dacă s-a omis lecturarea proiectului în vederea realizării opiniei scrise, cu siguranță erau bine de citit rapoartele edițiilor anterioare, mai ales că toate ar fi trebuit să existe și la Inspectoratul Școlar Județean din moment ce poartă semnăturile unor inspectori școlari din acele vremuri.

        Conform acestor rapoarte și la prima ediție și la a doua ediție a proiectului au participat același număr de elevi (400) și același număr de cadre didactice (31). Este bine de subliniat că ambele rapoarte sunt semnate și de către același director – coordonator/ inițiator de proiect (G.I.T.).

Diferențe nu sunt doar între rapoarte și realitate, ci și între ceea ce s-a mediatizat și realitate. Astfel, cadre didactice coordonatoare (G.A.R.) ale proiectului au avut și calitatea de participante la activitatea expoziției concurs, prin îndrumarea unor copii care ar fi realizat exponate la edițiile anterioare.

Au existat unele lucrări expuse la edițiile acestui concurs coordonat de același director (G.I.T.) și la alt concurs din calendarul Ministerului Educației, coordonat de același director ,,norocos.”

        Dacă la una dintre ediții a fost mediatizată ,,perdeaua de mesteceni” plantată în curtea unității de învățământ, ar fi fost de apreciat dacă la ultima ediție a proiectului ecologic organizată s-ar fi amintit într-o frază despre cum ,,i-au văzut copiii crescând” de către inspectorul școlar cu rol de ,,raportor.”

Numai că pentru a se putea vedea aceste detalii era nevoie ca acei mesteceni să fi fost măcar udați din când în când, activitate, evident, nespecificată în proiect.

Dacă în acest an școlar se mediatizează un auxiliar al proiectului realizat la o ediție anterioară din materialele unor cadre didactice, la ediția anterioară se scria despre un ghid.

Tot din mediatizarea ediției a doua a proiectului se poate afla și alt partener aflat în acest proiect în afară de Inspectoratul Școlar Județean din această zonă a țării: ADIGIDM.

În concluzie: chiar dacă s-au nimerit la primele două ediții același număr de participanți (elevi sau dascăli), chiar dacă unele exponate au circulat și la alte proiecte coordonate de același director (G.I.T.), chiar dacă unii coordonatori ai proiectului au fost și avut și copii concurenți în acțiunile proiectului, chiar dacă s-a scris de ghid și s-a realizat auxiliar, chiar dacă ,,perdeaua de mesteceni” nu se prea vede, important este că s-a bifat încă un proiect județean ,,cu participare națională.”

Se așteaptă cu interes diplomele, premiile, rapoartele și ,,meritele” obținute după concursurile de gradații ale celor care au coordonat, inițiat sau scris despre unele aspecte în funcție de ediție, poziția ocupată, locație și comanda primită.

Probabil că așa trebuie să se întâmple unele lucruri în perioada intitulată ,,România EDUCATĂ.”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *