Regulamentul inspectoratelor şcolare are prevederi și pentru inspectorii școlari. De exemplu, inspectorii şcolari pentru activităţi extraşcolare trebuie să monitorizeze activităţile extraşcolare și să verifice sau evalueaze activităţile extraşcolare organizate în parteneriat cu fundaţii, asociaţii, organizaţii sau culte în afara unităţilor de învăţământ, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

          La un Inspectorat Șolar Județean din nordul țării, lucrurile nu stau tocmai așa, din moment ce la unele acțiuni lipsesc ambii inspectori (D.A.C. și P.M. G.)  pentru astfel de activități. Poate nu corespundea culoarea.

Numai că ceilalți inspectori prezenți sunt arătați cu degetul că participă la acțiuni care evidențiază segregarea. Astfel, un proiect de voluntariat este considerat de unii a fi o modalitate de a arăta cum sunt segregați unii copii în unitățile de învățământ.

          Nu s-ar fi ajuns probabil la astfel de concluzii dacă acest Inspectorat Școlar ar fi avut o procedură pentru activitățile extrașcolare, un calendar al proiectelor județene aprobat și afișat pentru deplina transparență a lucrurilor. Lipsa unui calendar al acțiunilor județene afișat permite unora să desfășoare tot felul de activități aprobate sau nu. Când nu există transparență, ceva este de ascuns. Și, de ascuns pot fi multe, mai ales când este vorba de proiecte.

În ciuda faptului că este o nouă echipă pe acest sector în anul școlar curent, lipsa transparenței unor acțiuni poate însemna și existența unor ilegalități. De exemplu pentru acțiunile din cadrul strategiei naționale comunitare există specificații clare, pe care reprezentanții acestui Inspectorat Școlar din nord ar trebui să le monitorizeze și verifice. O parte din aceste verificări se pot face și la distanță. Dar, pentru aceasta, unitățile de învățământ preuniversitar ar trebui să aibă în primul rând un site sau acest site să fie funcțional. O altă condiție este ca directorii grădinițelor, școlilor, liceeelor, colegiilor să afișeze informațiile cerute prin legislația specifică pe site: hotărâri de consiliu de administrație, regulamente, rapoarte, declarații de avere, etc.

Majoritatea directorilor sunt cu concurs și au obligația afișării acestor declarații de avere și interese de la semnarea contractului de management. Dar, dacă unii foști sau actuali inspectori școlari se joacă cu acest aspect, nedeclarând toate activitățile desfășurate, de exemplu (G. A.V.), atunci, cum să nu își permită directorii din zona aceasta a țării să ignore acest aspect ?

Dacă ar exista afișate hotărârile consiliului de administrație pe site, inspectorii școlari ai acestui Inspectorat Școlar din nordul țării ar observa conținutul acestora, semnatarii acestora, legalitatea acestora, lipsa unui coordonator al stategiei naționale de acțiune comunitară ales prin decizia consiliului de administrație, care să implementeze unele acțiuni dintr-un plan, lipsa aprobării atribuțiilor pentru comisiile din unitățile de învățământ, inexistența unor criterii specifice aprobate de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ în baza cărora se numește coordonatorul programelor educative și extrașcolare, etc. Și atunci unii directori (G.I.T.) nu ar face ce doresc și pe acest domeniu al activităților extrașcolare, al acțiunilor din strategia națională comunitară. Și mai ales, nu ar face ce doresc în formă continuă. Iar, la un simplu control, inspectorii școlari din nordul țării de la acest Inspectorat Școlar ar vedea care sunt și beneficiarii acestor proiecte și forma diplomelor, dacă acestea măcar se numesc așa, semnatarii acestora și nu în ultimul rând, conținutul lor.

Nu este suficient să existe inspecții școlare planificate. Nu este suficient să existe 2- 3 inspectori școlari pentru activități extrașcolare sau pentru management educațional, dacă eficiența activității acestora de monitorizare și control este vizibilă chiar și pe site-ul unor unități de învățământ.

Important pentru acest Inspectorat Școlar Județean din nord este că rotesc unii inspectori școlari, îi schimbă pe alții, îi readuc pe alții pe ,,scena controlului și a evaluării,” dar ritmul de lucru, eficiența, preocupările, tehnicile folosite sunt transmise din an în an, fără a se vedea o schimbare măcar la nivelul documentelor care trebuie afișate pe un site, care ori nu este, ori nu funcționează, ori nu are un conținut conform cerințelor legislative în secolul în care toată lumea discută de digitalizare.

Interesant este că și unii directori actuali din această zonă, directori susținuți și promovați mai ales de culoarea galbenă, au aceleași obiceiuri. Se pare că atât regulametele, cât și metodologiile specifice EDUCAȚIEI au fost doar în bibliografia de concurs, pe o simplă foaie de hârtie, din moment ce nu se aplică în realitate. Dacă calificativul este maxim și rezultatele ar trebui să fie pe măsură, numai că dacă nici măcar proiectul de dezvoltare instituțională nu apare pe site. Și rapoartele directorului sau ale calității ar spune prea multe despre realitatea din unele unități de învățământ preuniveristar din această zonă de nord a țării.

Bine că se popularizează pe unele rețele fotografii colorate!

Bine că există proiecte la nivel regional la care se înscriu dascăli din toată țara, dar care încă nu apar în niciun ordin de ministru!

Bine că s-a produs schimbarea în septembrie și s-au amestecat culorile la acest Inspectorat Școlar zonal !

Bine că nu se amestecă unii inspectori școlari roșii cu alții galbeni în toate acțiunile, dând clar de înțeles că nu sunt importanți nici beneficiarii, nici proiectele, nici dascălii, ci doar culoarea și acțiunile de imagine sau de campanie ale unora!

Bine că există inspecții școlare pe site ! Realitatea este, însă, alta, din nefericire. (Unii directori în această zonă de nord, fac ce vor, nu ce trebuie, având calificative excepționale, fără a exista transparență, legalitate, profesionalism, cu acordul acestui Inspectorat Școlar Județean din zona de nord a țării.)

Bine că există proiecte!

Proiectele înseamnă acțiuni. Acțiunile înseamnă puncte. Iar punctele înseamnă calificative, funcții și bani în plus în urma unor concursuri, cum ar fi cel de gradație de merit.

Și cu transparența, cum rămâne ?

Și cu corectitudinea cum stăm ?

Și legalitatea unde este?

Toate se vor număra: și funcțiile, și acțiunile, și banii, și meritele, și ilegalitățile, și manevrele deoarece vine vremea, vremea număratului, deoarece nu se mai pune problema pentru unele ,,funcții colorate”  dacă au avut sau dacă au făcut, ci de câte ori.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *