La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării din 86 de proiecte aprobate initial la nivel județean 28 s-au propus a fi realizate pentru nivelul preșcolar. Și astfel s-a ajuns ca într-un singur an școlar la un singur nivel să existe două proiecte despre emoții, opt proiecte despre ecologie, trei proiecte despre tradițiile de Crăciun, două despre iarnă, trei despre copii și copilărie, etc. Unele dintre aceste teme se regăsesc și în alte proiecte organizate în această zonă de către unitățile de învățământ de la acest nivel: proiecte regionale sau naționale. Și acestea, cu siguranță, nu sunt toate, deoarece centralizatorul proiectelor județene a fost recent actualizat. Aceste lucruri sunt o oglindă a managementului proiectelor de la acest nivel de învățământ și furnizează informații despre conținutul unui plan a unui inspector școlar de la acest nivel (F.M.), dacă există un astfel de plan. Evident că un plan nu se poate realiza decât în baza unui raport și ar trebui să aibă niște obiective.
Cu certitudine, pentru a atinge niște obiective la nivelul unui județ este nevoie ca să existe opt proiecte despre ecologie și protecția mediului doar la nivel preșcolar, altfel este greu de găsit o explicație pentru abundența atâtor proiecte pentru un singur domeniu.
Și cum proiectele înseamnă puncte la un concurs de gradații de merit, iar punctele ajung să se transforme în bani, cum organizatorii sau evaluatorii unor astfel de proiecte beneficiază de puncte diferite față de participanți, unele argumente pentru aceste nenumărate concursuri încep să capete contur.
Și atunci de la o analiză de nevoi se ajunge la interese, alte interese decât cele ale copiilor, beneficiari direcți ai actului educațional.
Chiar dacă ,,generalul roșu” din această zonă de nord a țării se plânge că nu mai semnează diplome de la concursuri și proiecte în alb și motivația expusă nu este nicidecum respectarea unui cadru legal sau stoparea unor activități, documentele deja semnate și emise anterior se află îndosariate, așteptând să fie cuantificate în ,,merite,” puncte și apoi în bani la un concurs în plină desfășurare acum pentru care și membrii comisiilor de evaluare și a celor de contestații au fost numiți din ,,pixuri colorate” după criterii știute doar de unii, ceea ce înseamnă orice altceva decât corectitudine, profesionalism, obiectivitate sau transparență.
Dincolo de aceste aspecte mai există practica în această zonă la acest nivel ca unele proiecte sau concursuri să se desfășoare pentru un cerc restrâns, regulamentele lor ajung în unele unități de învățământ doar la unele cadre didactice, care pregătesc echipaje, știind că unul dintre premii va fi a lor înainte încă de a se derula concursul.
Despre procentul premiilor date la un astfel de concurs, despre ,,punctul trei” bazat pe gogoși, colăcei, cozonaci, etc. s-a mai aflat și înseamnă că este permis și de către normele de igienă și de hrană din aceste unități de învățământ preșcolar, dar și de către inspectorii școlari dintr-o zonă de nord a țării, coordonatori ai acestor proiecte. Trebuie să aibă o explicație bine motivată oricare ar fi acel inspector școlar care coordonează la nivelul unui județ mai multe proiecte de la același domeniu.
Ar mai fi o practică care merită subliniată: chiar dacă unii directori de unități de învățământ preșcolar din această zonă de nord a țării nu își exercită obligația de predare la nivel preșcolar, participă cu succes, în calitate de îndrumători ai unor copii (ce ajung să fie premiați) la aceste concursuri. Practica nu este doar din acest an școlar dacă și un fost inspector școlar tot de la acest nivel preșcolar (V.M.C.) a experimentat-o și o experimentează în continuare și ca director. Dar, trebuie amintiți și directorii de grădinițe din această zonă care le spun cadrelor didactice subordonate ca atunci când mai trimit materiale la câte un concurs să nu uite și de ei.
Și, uite așa, dascălul ajută directorul și directorul, după aceea ajunge să sune pentru diplome (semnate anterior în alb) ,,colaboratori” dintr-un centru metodic pentru întocmirea unor dosare de ,,merite” a acestor ,,oameni de bine” din unitățile de învățământ. Se așteaptă cu mare interes rezultatele acestui concurs de ,,merite” din acest an școlar pentru a se vedea eficiența unor astfel de diplome de la diverse concursuri, tot felul de concursuri, care mai de care mai necesare pentru unii sau pentru alții.
Evident că există și directori dornici să își demonstreze calitatea managementului exersat, care se laudă în diferite ziare locale cu activități și premii prin articole trimise doar spre a fi publicate. Un astfel de director (G.I.T.) omite să spună cum obișnuiește să elibereze adeverințe în alb cu două luni înainte de derularea unui concurs, chiar și regional, fără a ști numărul participanților la data emiterii și semnării documentului. Important este că documentul are și semnătura inspectorului de specialitate (F.M.), că atunci explicațiile oferite sunt mai puține, existând și susținerea ,,culorilor.”
Pentru o informare corectă și completă a cititorilor este greu de identificat din unele articole de presă comandate numărul de participanți sau de premianți de la anumite concursuri. Mai este și practica de a participa la un concurs organizat și de o anumită grădiniță, la care obțin premii tot unii participanți din acea unitate școlară.
Unele cadre didactice sunt și organizatoare de concursuri, dar îndrumă și copii pentru aceste concursuri unde aceștia obțin premii. Premiile se centralizează ulterior la alte concursuri ,,de merite” și apoi se materializează în bani.
Unii așteaptă cu sufletul la gură finalizarea acestor concursuri, tot felul de concursuri: de merite, de împrejurări, cu premii sau cu alte beneficii (pe 5 ani reprezentând 25% în plus lună de lună) pentru a se putea lăuda cu un management performant, cu premii multe, cu rezultate grozave, cu personal recompensat, etc.
Și uite așa, povestea proiectelor și a concursurilor desfășurate în perioada denumită ,,România EDUCATĂ” continuă și rezultatele sunt vizibile pentru cei care doresc să le vadă și evidente pentru toți cei care au timp să arunce câte o privire spre EDUCAȚIE, măcar în momentele actuale pline de activități derulate de unii care mimează preocuparea pentru acest domeniu. Practica unor susținuți și promovați în funcții de conducere de către anumite ,,culori” demonstrează însă cu totul și cu totul altceva.
Maria Tudose