Un director de la o unitate de învățământ dintr-o zonă de nord a țării (G.I.T.), fost inspector școlar chiar și pentru managementul resurselor umane la un Inspectorat Școlar Județean din acea zonă se pare că a rămas cu niște obiceiuri din vremea când era inspector școlar.
În timpul anului școlar un cadru didactic a intrat în concediu pentru creșterea copilului. Anterior suspendării contractului de muncă a acelui dascăl angajat pe perioadă nedeterminată directorul a oferit postul unui dascăl pe care îl știa din anul școlar precedent, fiind un fost angajat pe perioadă determinată. La momentul suspendării contractului de muncă a dascălului titular intrat în concediu pentru creșterea copilului pe la mijlocul lunii mai din anul școlar curent, dascălul norocos angajat anterior a fost încadrat și ,,în norma de bază” până la sfârșitul anului școlar.
După aplicarea acestei ,,rețete de succes” ar fi fost normal ca postul să apară publicat în lista posturilor în vederea ocupării de un cadru didactic într-o ședință publică pentru anul școlar viitor.
Numai că, din păcate, postul nu a reușit să fie publicat de la mijlocul lunii mai până în data de 19 august în vederea ocupării de un cadru didactic.
Calendarul mobilității personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024- 2025 este și pentru cadrele didactice și pentru directori și pentru inspectori școlari. Și într-o țară democrată nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege. Acest calendar precizează că din când în când lista posturilor vacante sau rezervate se mai actualizează pe parcursul anului școlar. O astfel ocazie a fost în 7 august, însă postul nu a putut fi văzut în listă.
În concluzie: se așteaptă următorul dascăl norocos în urma ședinței publice de repartizare înaintea căreia a apărut și postul după aplicarea ,,rețetei de succes” pentru a doua oară în același an pentru un singur post.
Conform calendarului mobilității personalului didactic în data de 19 august anul curent a avut loc și etapa de detașare în interesul învățământului. În zona de nord a țării un Inspectorat Școlar Județean a publicat în urma acestei etape posturile eliberate de cadrele didactice detașate la alte unități de învățământ, dar cele ale directorilor sau anumite ore din normele directorilor detașați în interesul învățământului nu au fost publicate. Cu siguranță, vor apărea și acestea în listă la momentul potrivit pentru unii dascăli norocoși. Unii dintre aceștia se cunosc deja, iar alții au ,,abonament.”
Dacă astfel de exemple se găsesc și în anul 2024, înseamnă că rețetele aplicate de același director în 2023 au fost bune pentru unii și trebuie repetate.
Renunțarea la unele obiceiuri în folosul EDUCAȚIEI este, se pare, destul de grea pentru unii detașați în funcții de conducere.
Unitățile de învățământ nu sunt moșii ale directorilor sau ale unor inspectori școlari, indiferent câte relații până la București s-ar lăuda că au.
Posturile se publică în listă după eliberare în următoarea etapă de actualizare a lor, fie că sunt vacante sau rezervate. În caz contrar, înseamnă că sunt alte interese diferite de cele ale învățământului. Iar acestea nu au ce căuta în instituțiile în care se face EDUCAȚIE după legi, metodologii, regulamente și coduri de etică. Și dacă se practică, atunci înseamnă că sunt permise, deoarece interesele sunt și mai mari. Și acest aspect devine mai interesant. Iar o parte din ceea ce se vede în EDUCAȚIA din România în această perioadă este și rezultatul unor astfel de practici manageriale aplicate într-o frumoasă colaborare cu inspectori școlari detașați în așa- zisul interes al învățământului.
Maria Tudose