Corupția din educație se manifestă și prin controlul politic al unităților și instituțiilor din învățământ. Iar acest aspect nu se realizează doar în campaniile electorale. Ministrul EDUCAȚIEI este numit politic. Nerealizându-se concursuri, și inspectorii școlari generali, și inspectorii școlari generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic sunt numiți de către ministru prin detașare în interesul învățământului. Mulți nu au nici urma unui CV pe site.
Inspectorii școlari, de asemenea, sunt detașați în interesul învățământului pe funcții de conducere în fiecare an școlar, nefiind de mult timp organizate concursuri.
La un Inspectorat Școlar din nordul țării aceste funcții nu apar anunțate în vederea ocupării prin detașare în interesul învățământului pentru 01.09.2023 nici în acest an școlar. Probabil, practica va fi cea de anul trecut școlar când doi inspectori școlari numiți în funcții mulțumeau pe Facebook celor care le-au oferit acea ocazie.
O postare însă a unui inspector școlar (N.F.) a fost ștearsă de îndată (aspect care denotă multe aspecte și despre cel care a scris-o și despre unele practici ale acestuia). Titlul acesteia a fost: ,,Mulțumesc PNL Maramureș pentru votul de încredere!” Din cuprinsul postării mulțumirile au fost pentru președintele Consiliului Județean (I.B.), pentru un domn deputat din zonă (C.B.) și pentru unul dintre inspectorii școlari generali adjuncți (M.I.).
Iar ,,discursul de Oscar” al celuilalt inspector școlar (D.O.) a făcut înconjurul întregii țări, mulțumind inspectorului școlar general (P.M.C.), d-nei secretar de stat (A.G.B.) și d-nei subprefect (C.F.C.).
La fel sunt numiți și unii directori sau directori adjuncți la diferite instituții sau unități de învățământ din zonă. Mai există și practica de a exista mai mulți candidați pentru o funcție, iar pentru candidatul ales nu se știe care au fost criteriile ,,detașării în interesul învățământului” pe funcție, decât cele la comanda culorilor. Iar aceste aspecte sunt vizibile imediat după înscăunare. De aceea, mulți inspectori școlari nu se mai pot opri, chiar și în timpul orelor de serviciu, să laude acțiunile partidului care i-au propulsat în funcții pe diferite rețele de socializare. Ar mai fi un aspect de luat în seamă: adeziunile la partid -condiție obligatorie pentru unele funcții.
Indiferent de respectarea sau nu a indicatorilor de calitate în activitățile realizate, unii inspectori școlari trebuie să rămână pe diverse funcții. Așa este și cu una dintre finele unui președinte de Consiliu Județean din nordul țării (M.F.). După ce a trecut de la management la preșcolari, se pare că lucrurile au fost aranjate și pentru anul școlar următor. Dacă nu va fi la preșcolari, va fi la proiecte, oricum va rămâne într-o funcție.
Maria Tudose