În data de 22 septembrie 2022 Ministerul Educației a emis o adresă care cuprinde precizări privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de inspecţie şcolară şi procesul de selecţie a metodiştilor inspectoratelor şcolare județene în anul şcolar 2022-2023.

          Unele dintre aceste inspectorate școlare din țară au postat deja pe site- uri anunțuri de selecție sau proceduri în vederea validării unor metodiști selectați anterior sau pentru organizarea unui concurs de selecție în anul școlar în curs.

          La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării există însă o altă practică. Pe site- ul oficial nu apar încă informații despre acest subiect: selectarea metodiștilor pentru anul școlar 2022- 2023, dar circulă ,,pe sub mână” o procedură în acest sens.

          Care ar fi scopul acestei manevre?

          Informația trebuie să ajungă din timp doar la persoanele agreate.

          Celelalte cadre didactice vor avea timp mult mai scurt fie pentru depunerea dosarului, fie pentru pregătirea pentru concurs.

          Procedura conține și BIBLIOGRAFIA PENTRU INTERVIU. Deci, ajunsă ,,pe sub mână” această procedură și implicit bibliografia înseamnă favorizarea unor cadre didactice, viitori metodiști.

          Ce dovedesc acești inspectori școlari care practică astfel de activități ,,pe sub mână?”

          Ceea ce dovedesc unii în activitatea practicată la acest Inspectorat Școlar Județean în formă continuă: incompetență, imparțialitate, lipsă de obiectivism și mușamalizarea unor activități similare realizate de către persoanele agreate și susținute.

Regulamentul Inspectoratelor Școlare are prevederi clare potrivit cărora inspectorilor școlari le este interzis să dezvăluie date, informaţii şi documente care li se pun la dispoziţie în exercitarea atribuţiilor şi a obligaţiilor de serviciu.

Cu siguranță nu se poate discuta în această situație nici de echitate, nici de responsabilitate, nici de confidențialitate, nici de profesionalism sau de obiectivitate. Iar de legalitate nici nu poate fi vorba.

          Acesta este comportamentul şi conduita morală şi profesională a unor inspectori școlari de la acest Inspectorat Școlar Județean din zona de nord a țării.

          Aceștia sunt cei selectați pentru a face inspecții școlare.

Aceștia sunt cei care organizează concursuri și examene naționale și județene.

Aceștia sunt cei care numesc directori de unități de învățământ.

Aceștia sunt cei care consiliază, monitorizează și evaluează activitatea managerială din grădinițe, școli, licee și colegii.

Aceșta sunt cei care verifică respectarea legislației în unitățile de învățământ preuniversitar din nordul țării.

Aceștia sunt cei care susțin și promovează în funcții persoane care au și preocupări similare.

Aceștia sunt cei care au responsabilități în 3- 4 comisii doar la un singur concurs județean.

 Aceștia sunt cei care arată o față actuală a EDUCAȚIEI din ,,România EDUCATĂ.”

          Sunt trei inspectori școlari care au elaborat această procedură: K.I.G, M.F. și M.D.C. Toți cei trei au dovedit și până acum că au avut preocupări similare.

Când o activitate se practică în formă continuă, devine obicei. Dacă șefii sau superiorii nu au luat deloc atitudine la practicile anterioare înseamnă că au agreat acele practici sau au fost complice.

Numirile unor responsabili de cercuri pedagogice, a unor membri în consiliile consultative, a unor coordonatori de practică pedagogică la acest Inspectorat Școlar din nordul țării s-a realizat după aceleași criterii: ,,pe sub mână.”

Consilierea unor cadre didactice din şcolile repartizate de inspectorul pentru specialitate, în vederea aplicarii corecte a documentelor curriculare şi în vederea desfăşurării unui proces educaţional de calitate s-a realizat tot la fel, după bunul plac al unor inspectori de specialitate. O dovadă sunt rezultatele unor cadre didactice la examenele și concursurile naționale: definitivat și titularizare.

Selecția și pentru supraveghetori la unele concursuri și examene județene și naționale s-a realizat în această zonă de nord a țării după aceeași metodă: ,,pe sub mână.”

Nu sunt importante rezultatele consilierii, de exemplu, ci dovada că s-a realizat acea consiliere. Cei care vor depune la dosar acea dovadă, indiferent de rezultate, vor fi declarați admiși în funcția de metodist încă un an de zile.

Iar cei ,,trași de mânecă” și în măsură să stopeze astfel de practici, vor răspunde probabil și de această dată că există vicii de procedură sau că un control intern managerial nu s-a realizat corect.

Până când se vor tolera astfel de practici ,,pe sub mână” și în EDUCAȚIE se va discuta despre interese, discriminare și corupție.

Iar la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării selecția profesorilor metodiști ,,a fost una cu cântec” în mai mulți ani școlari, ajungându-se până și la falsificarea procedurii de selecție.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *