Există diverse instituții ale statului care au și atribuțiii de control. Acțiunile de control se pot realiza în baza unor tematici proprii sau pentru soluţionarea sesizărilor și reclamaţiilor. Pentru a demonstra profesionalism și obiectivitate se pot realiza și controale inopinate, nu doar anunțate și finalizate cu intervievarea persoanei responsabile de anumite nereguli sau lecturarea documentelor întocmite tocmai de persoana responsabilă cu unele fapte.

În exercitarea sarcinilor de serviciu, personalul cu atribuţii de control are și unele obligații. Cea mai importantă este să cunoască, să respecte şi să aplice legile şi reglementările specifice. Nerespectarea legislației înseamnă fie necunoșterea ei, fie încălcarea ei cu bună știință. Ambele situații sunt foarte grave în activitățile de control. O altă obligație a celor care sunt trimiși să realizeze acțiuni de control este să manifeste imparţialitate.

Când există directori (H.E.D.) care au dovedit și necunoașterea legii sau ignorarea acesteia și imparțialitate în anumite responsabilități avute de-a lungul timpului și continua aceste practici demonstrează, pe lângă natura serviciilor oferite, și rea credință, și tăinuirea rezultatelor reale pentru avantajarea în orice mod a unor angajați tot din instituțiile statului.

O altă modalitate de control care demonstrează necunoașterea legislației  este prin ignorarea prevederilor privind realizarea soluționării petițiilor. În cazul în care prin petiție sunt sesizate anumite aspecte din activitatea unei persoane, aceasta nu poate fi soluționată de persoana în cauză. Intervievând tocmai acea persoană, dar și asumându-ți acest aspect, înseamnă că exercitarea controlului a fost fără a demonstra și responsabilitate și eficienţă și conştiinciozitate şi corectitudine a activităţii în calitate de personal cu atribuţii și de control.

Când ar trebui investigate acțiuni, dar în calitate de persoană cu atribuții și de control te rezumi la verificarea și notificarea documentelor, înseamnă că insiști să demonstrezi că intervii sau stăruiești să rezolvi ceva în afara cadrului legal.

Când conducătorii autorităților și instituțiilor publice nu dispun măsuri de cercetare și analiză detaliată a tuturor aspectelor sesizate și mai și semnează răspunsuri bazate pe omisiuni, acestea demonstrează și o complicitate în realizarea unor ilegalități sau abuzuri.

Când ești plătit pe bani publici pentru a realiza anumite servicii, dar nu le îndeplinești nici dacă ești tras de mânecă, demonstrezi și că nu îți îndeplinești îndatoririle față de societate și că nu mai reprezinți o garanție pentru increderea contribuabilului în serviciile oferite de autoritatea și instituția pe care o reprezinți.

Anumite răspunsuri eliptice demonstrează cu vârf și îndesat fie analfabtismul funcțional ai unor angajați pe banii contribuabililor, fie complicitatea acestora la unele fapte, fie ambele. Nu poți să nu te gândești imediat la ideea că primesc și acești angajați ai statului în funcții plătite din bani publici ceva în urma unor astfel de servicii. Se poate primi orice: favoruri, recompense materiale sau financiare, menținerea în anumite funcții chiar și fără concurs, dovedind ascultare, supunere la anumite comenzi, etc.

Și când toate acestea se aplică și când este vorba de copii, se poate spune că persoanelor responsabile pentru astfel de servicii, practici sau controale nu le pasă nici de viitorul țării. Fie că nu știu să facă un control corect, fie că lucrează la anumite comenzi, fie că sunt părtașe la anumite nereguli, fie că mușamalizează în formă continua anumite nereguli, situația este deosebit de gravă.

Dacă acțiunile nu sunt pentru prima dată, înseamnă că sunt în formă continuată. Antecedentele în mușamalizări și complicitatea la falsuri și ilegalități pentru unii a ajuns să fie activitate curentă, chiar dacă unele rezultate le-a dovedit că astfel de practici au fost sancționate.

Aceștia trebuie să știe că abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorie înseamnă CORUPȚIE.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *