Nu bine a început noul an școlar că în nordul țării ,,porțile deschise”pentru unii au fost după metoda ,,pumnului în gură.”
Un director agreat și susținut, fost inspector școlar (G.I.T.) a depășit anumite limite, ajungând și la nivelul beneficiarilor cu obiceiurile pe care le-a exersat încă de pe când era inspector școlar.
Angajații știu deja că cine susține practicile acestui director fac parte din ,,grupul de apărare.” Cei care îi arată adevărul, greșelile și legea sunt denigrați, sancționați, hărțuiți sau amenințați.
Când beneficiarii întreabă de proiecte, directorul răspunde despre decizii.
Când beneficiarii își caută dreptatea în altă parte, directorul spune că cineva i-a instigat.
Când beneficiarii cer răspunsuri logice și argumentate, directorul le spune: ,,Nu sunteți stăpânii noștri!”
Totul sub așa- zisul pretext al ,,binelui instituțional”, care se rezumă doar la binele protejaților din ,,grupul de apărare.”
,,Grupul de apărare” are rol în luarea hotărârilor conform ordinului primit și al intereselor. Legea nu are importanță. Câteodată nu este nici invocată.
S-a ajuns și la ,,performanța managerială” de a spune celor abilitați să pună întrebări și să facă controale că nu contează ce spune legea, dacă există o hotărâre care acoperă ceva.
,,Grupul de apărare” susține și financiar anumite acțiuni.
,,Grupul de apărare” vine și de acasă pentru a da declarații la comandă.
Și când acțiunile directorului sunt cu premeditare se folosește tot de ,,grupul de apărare.”
Celorlalți le spune scurt: ,,Nu cedez!”
Apoi se laudă că știe ce să spună celor de la un Inspectorat Școlar din zona de nord a țării. Este expert în ,,note” … de relații.
- Cum ajung angajații în ,,grupul de apărare?”
Realizând diverse nereguli, au nevoie de protecție și apărare. De mușamalizare se ocupă tot directorul. Odată intrat în ,,grupul de apărare” câștigă niște favoruri. Unul dintre ele este libertatea de a face orice și oricum, mergând pe principiul că nu se poate întâmpla nimic, protecția fiind dovedită ,,până la București” după cum s-a lăudat directorul. Au asigurate: mâncărica, liberele, învoirile și concediile. Cu condica se descurcă: la fiecare început de an școlar se ia de la capăt.
În ,,grupul de apărare” se mai poate ajunge prin tehnica șantajului: ,,Uite ce am despre tine!” Și atunci angajații declară în scris sau stau de martor la alții când sunt puși să scrie sau să declare despre unul sau despre altul.
S-ar mai putea aminti o variantă de a face parte din ,,grupul de apărare,” cea a amenințării: ,,Mai vrei să ai serviciu?”
Evident că aceste realizări se fac și cu complicitatea grupului extern, al foștilor colegi de la un Inspectorat Școlar din nordul țării, cărora directorul se laudă că știe ce ,,notă” să le dea, chiar și în fața beneficiarilor puși la colț și considerați vinovați pentru noua ,,notă.”
Și toate acestea pentru a implementa un plan premeditat care implică: dezinformare, presiuni, minciuni, șantaj, amenințări, abuz în cadru instituțional cu implicarea ,,grupului de apărare” intern și protecția celui de susținere, extern.
Maria Tudose