Un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării a decis ca printr-o inspecție tematică să realizeze o activitate de consiliere și monitorizare și a directorului și a cadrelor didactice dintr-o unitate de învățământ începând din noiembrie și până în august în anul școlar curent. Aspectele scrise pe hârtie și aprobate de consiliul de administrație prezidat de un ,,general roșu” (P.M.C.) sunt: activitatea managerială, activitatea metodică a cadrelor didactice, organizarea procesului didactic și mai ales respectarea cadrului legal.
După un prim consiliu profesoral a venit rândul unui consiliu de administrație monitorizat și de o echipă de inspectori școlari și de un consilier juridic. Umblă vorba-n urbe că doar un singur inspector școlar (N.F.) ar realiza, de fapt, toată activitatea de monitorizare sau consiliere.
Și uite așa consiliat directorul a reușit să ofere și plata cu ora la un cadru didactic care figurează pe o catedră a cărei titular nu are contractul de muncă încă suspendat. În această zonă a țării au ajuns necalificații să obțină posturi în municipii și apoi să fie recompensați și cu câteva zile la plata cu ora, cu omisiunea specificațiilor legale în baza cărora s-ar fi putut realiza această ispravă supervizată, consiliată și monitorizată chiar de către unii inspectori școlari.
Un alt dascăl a reușit pentru același an școlar să mai primească un aviz de detașare. Se pare că unii dascăli se pot mișca pe mai multe posturi într-un singur an școlar în funcție de împrejurări. Cu certitudine, atunci când revine un cadru didactic titular pe post, ocupantul trebuie să îl elibereze. Când se mai eliberează câte un post în timpul anului școlar sau când se mai înființează câte unul pe la o grădiniță, pe la o școală, pe la un liceu sau un colegiu ar trebui să fie văzut sau afișat pe ici pe colo în așa fel încât cei interesați să aibă posibilitatea de a-l solicita sau de a se prezenta la un concurs, etc. În caz contrar se poate spune că unele posturi sunt ,,cu dedicație” și sintagma ,,în interesul învățământului” devine interpretabilă.
Și când unii au crezut că nu se mai poate întâmpla nimic, a mai apărut o aprobare. După ce la finalul lunii octombrie a acestui an școlar câțiva dascăli s-au aflat într-un binemeritat concediu de odihnă s-a ajuns și la nivelul la care ,,conciliul director” supervizat de câțiva inspectori școlari de la același Inspectorat Școlar Județean din nordul țării să le aprobe și acel concediu la aproape o lună de zile după efectuarea lui.
În loc de concluzii: ,,România EDUCATĂ.”
Maria Tudose