La unitățile de învățământ unde nu sunt directori și directori adjuncți care au câștigat un concurs, sunt detașate pentru aceste funcții de conducere până la organizarea concursului unele cadre didactice.
La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării lucrurile se desfășoară astfel:
- La începutul lunii iulie din acest an a apărut pe site un anunț pe această temă. Anunțul era întocmit de trei inspectori școlari de la domeniul management instituțional (F.N., P.V.G., M.D.C.) și semnat și de ,,generalul roșu”și de un ,,adjunctul galben.” Din anunț reieșea o bază legală pentru realizarea acestor detașări în interesul învățământului pe funcție, un calendar al activităților specifice și două anexe. Prima anexă reprezenta un acord de principiu potrivit căruia cadrul didactic doritor trebuia să completeze niște rubrici, să declare diverse aspecte și să își întocmească un dosar cu mai multe documente, care ar fi trebuit depuse ,,DOAR fizic la sediu.” A doua anexă cuprindea lista unităților școlare unde există funcții de director și director adjunct vacante sau temporar vacante pentru anul școlar 2023- 2024.
- La câteva zile de la primul anunț, acesta dispare de pe site și apare unul datat cu 16 zile ulterior celui dintâi. Cel de-al doilea anunț este semnat de același ,,genearal roșu” și același ,,adjunct galben” ca și primul anunț, precum și de un consilier juridic. Nu se știe de această dată cine l-a întocmit, dar are un conținut total diferit de primul anunț. Detașarea pentru aceste funcții de conducere până la organizarea concursului se realizează conform prevederilor unui singur articol din regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar. Nu există nicio explicație pentru dispariția celui dintâi anunț. Nu se mai dă nici model de acord atașat acestui anunț. Nu se mai știu nici unitățile școlare care au funcții vacante în această zonă.
- Ar mai fi un aspect important: chiar dacă cel de-al doilea anunț era deja emis conform numărului de înregistrare, unii directori susținuți de către acest Inspectorat Școlar din nordul țării (G.I.T.) au informat doritorii despre modalitatea ocupării acestor funcții tot conform primului anunț. Este posibil să fi dorit să îi dezinformeze.
Ar fi câteva răspunsuri posibile la această ,,modificare a schimbării” în privința acestor așa zise detașări în interesul învățământului:
- Acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu știa despre legea ,,dosarului cu șină.”
- Acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu cunoștea baza legală privind detașarea în interesul învățământului în funcții de director și director adjunct, din moment ce baza legală invocată în cel de-al doilea anunț este total diferită de cea invocată în primul anunț.
- Acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării a pus în primul anunț unele condiții de ocupare a acestor funcții conform unor interese.
- Acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării citește presa.
- Cei doi șefi (P.M.C. și M.I.) ai acestui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării (semnatari ai ambelor anunțuri) fie au semnat primul anunț ,,ca primarii,” fie sunt discuții privind detașările pe funcții numite ,,în interesul învățământului” între culorile din ,,paradisul” acestui Inspectorat Școlar din această zonă, fie ambele variante.
- Toate răspunsurile posibile sunt valabile pentru acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării.
Maria Tudose