După preluarea puterii de către galbeni a început și schimbarea șefilor unor instituții. De fapt, au început atunci să apară informații relevante la nivel național despre modalitatea de numire a inspectorilor școlari, deoarece nu s-au organizat concursuri. Și s-au făcut cercetări care demonstrau că la finalul anului 2021 nu mai existau inspectori școlari generali numiți de roșii. Pe vremea aceea aproximativ 90% dintre inspectorii școlari generali au fost numiți de culoarea galbenă. Politizarea Inspectoratelor Școlare Județene a intrat atunci sub ,,umbrela galbenilor.”

Există suficiente argumente pentru numirea unor inspectori școlari din pixul culorilor care sunt la conducerea țării. Unul dintre ele este reprezentat de angajările din instituțiile conduse de șefi sau inspectori școlari numiți de către diverse culori. Dar, nu doar acei angajați sunt importanți, ci și ceilalți ,,patronați” de aceste Inspectorate Școlare Județene și mișcați de pe un post sau altul prin diverse metode despre care vor apărea în curând detalii semnificative.

Se vorbește de câțiva ani de nevoia depolitizării EDUCAȚIEI, dar, se pare, că acesta este doar un slogan. EDUCAȚIA este în continuare un mecanism de distribuit beneficii și posturi pentru răsplătirea oamenilor cu carnet de partid. Rezultatele acestor manevre se văd și la diverse testări și la abandon școlar. Nu ar trebui să mai mire pe nimeni faptul că EDUCAȚIA românească se află în pragul colapsului:  în locul implementării unor politici educaționale coerente, se implementează an de an politici ,,colorate” și propriii oameni. Se demarează diverse reforme, unele se scot de pe tapet când se schimbă garnitura politică și astfel nu s-a construit ceva durabil nici în acest domeniu atât de important pentru țară.

          Și la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării s-a produs schimbarea inspectorului școlar general, numit la fel ca alții din țară. În ciuda faptului că se declara ,,om al școlii” și  ,,mândră de misiunea pe care o am” generalul galben de atunci (H.C.M.A.) a început să- și pună în aplicare misiunea, evident ,,o misiune galbenă.” Nu s-a limitat însă doar la eliberarea din funcție a unor inspectori școlari, a dorit să se achite de ,,misiune” și a început activitatea și la nivelul personalului auxiliar și nedidactic din instituția pe care o conducea.

Una dintre metodele folosite era să cheme în birou angajații și să îi pună în situația de a-și turna colegii: ,,Spune-mi ce știi despre…”

Și astfel unii și-au păstrat poziția în instituție, devenind cooperanți și oferind informații despre colegi șefului numit pentru a-l ajuta să își realizeze marea ,,misiune.”

Au fost însă și angajați care nu au coborât la acel nivel și după câteva zile fără rezultate s-a găsit varianta de a părăsi instituția ,,guvernată” de generăleasa ,,responsabilă de misiunea” pe care o avea, evident o ,,misiune galbenă.”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *