Comisia de mentorat este proaspăt introdusă în noul regulament al școlilor, grădinițelor, liceelor și colegiilor.
Cum funcționează aceasta în unele locații?
De exemplu, la o unitate de învățământ din nordul țării directorul cu concurs (G.I.T.) este chiar președintele comisiei de mentorat.
Prima sarcină asumată a fost să declare că un profesor debutant din acea unitate va asculta și va face ce spune directorul. Nu altcineva. Doar – este președintele comisiei. Numai că directorul nu este de specialitatea debutantului. Nici aceasta nu ar fi o problemă așa de mare, până la urmă.
După exersarea unor competențe și atribuții de către director în anul școlar precedent profesorul debutant nu a reușit să treacă de nota cinci la partea scrisă a unui examen. Se mai întâmplă. Mentoratul continuă cu acte în regulă de această dată în anul școlar curent.
Prima lecție: directorul mentor și doar dascălul mentorat fac primul grup cu părinții, uitând directorul că la clasa respectivă sunt 2 dascăli. Nici aceasta nu este o întâmplare, ci o practică a acestui director.
De ce atâta grabă pentru data de întâi, dacă diriginții la clase s-au stabilit abia în data de 9 de către ,,conciliul” decizional?
Lecția a doua: directorul mentor îi dictează dascălului mentorat 32 de rânduri într-un proces verbal înainte de începerea ședinței, sub pretextul că îl ,,mentorează” din nou și la modul cum trebuie redactate procesele verbale, doar este secretar debutant.
Lecția a treia: îi dă ordine profesorului mentorat să scrie în procesul verbal doar ce dorește directorul și după cum interpretează directorul cu rol de președinte al ,,conciliului,” cu motivația: ,,procesul verbal trebuie să iasă bine.”
Iar pentru ,,a ieși bine” ceilalți participanți trebuie să râdă, să aplaude și la final să semneze.
Lecția a patra: îi atribuie anumite sarcini doar dascălului mentorat, după metodele exersate încă din anul școlar precedent, pentru a putea pretinde apoi că ceilalți nu manifestă: ,,disponibilitate la cerinţele unității de învățământ.”
Cum a exersat lecția a patra anul trecut școlar ?
Povestea este lungă. În acest articol, doar 2 exemple: a trimis planul managerial al instituției împreună cu graficul de asistențe doar celor care consideră directorul că manifestă ,,disponibilitate la cerinţele unității de învățământ,” jucându-se puțin și de-a discriminarea.
Lecția a cincea: tras fiind doar puțin de mânecă de unii, îi retrage ,,sarcinile speciale” profesorului debutant de a aduna niște semnături și se implică personal în ,,rezolvarea lucrurilor,” uitând cine este forul decizional, ce competențe are și ce a decis.
Lecția a șasea: îi permite aproape o săptămână profesorului mentorat să lucreze după vechile obiceiuri în baza cărora a fost recompensat cu calificativul ,,foarte bine”, chiar dacă acesta a fost acordat încă dinaintea înființării comisiei care ar fi trebuit să realizeze evaluarea.
Iar toate acestea în doar câteva zile de la începerea școlii. Probabil de aceea nu s-au aprobat și atribuțiile ,,comisiilor și comițiilor”, după cum ar zice legea, ca să poată și comisia de mentorat să își facă propria lege la porunca președintelui -mentor.
Directorul acesta, trebuie să știți, că mai are și alte sarcini de făcut. Una este să spună în gura mare că nu se amestecă în hotărârile unei asociații, că nu a cerut colectare de fonduri. Dar a uitat că a aprobat raporul financiar al asociației în alt ,,conciliu”, cel decizional al instituției. Aceasta, crede directorul cu concurs că nu este dovada vreunui amestec în banii unei asociații, care are un statut și ar trebui să funcționeze după niște reguli clare.
Banii sunt peste tot. Și în taxa plătită de doritorii pofticioși sau flămânzi ,,la nevoie.” Dar, conform declarațiilor directorului, spre știința unora, prima dată se înregistrează tabelul pofticioșilor, apoi se mănâncă și apoi se va decide și suma care se va plăti, care va ajunge fix în Trezoreria statului. Toate acestea în condițiile în care unitatea nu are autorizație pentru cantină școlară, nu are personal cu atribuții în fișa postului să gătească adulților pofticioși.
Trebuie să știți că și gramajele alimentelor se pot scoate legal din magazia de alimente pentru copii, iar în listele de alimente nu prea pot fi cuprinși și pofticioșii. Mulți nu figurează nici în condică. Sunt doar printre pofticioși.
Și la capitolul logică și respectarea legislației fostul inspector școlar (actualul director) stă bine: în aceeași zi se aprobă în ,,conciliul” suprem prima dată rolurile unora în diferite ,,comiții și comisii” și apoi componența comitetului. Deci, comitetul nu are decizie de funcționare, care se emite doar după ce au fost votați, că unii sunt nominalizați și votați cu treabă în diferite ,,comiții,” pentru că ,,lucrurile trebuie să iasă bine.”
Numai că legea spune altfel. Dar, nu contează legea, când directorul însuși declară în plină ședință că nu-i pasă de reclamații.
Iar după ședință strigă: ,,Du-te la P.M. (general) în continuare! ”
,,Mai du un dosar din ăsta!”
Maria Tudose