În luna martie a anului școlar 2023- 2024 Ministerul Educației a aprobat o procedură de distribuire aleatorie a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în grupe sau clase care funcționează în unitățile de învățământ preuniversitar la început de nivel. Aceasta aduce specificații privind etapele acestui proces, în vederea respectării transparenței, incluziunii, egalității de șanse, nediscriminării, interesului superior al copilului.

În baza acestei proceduri toate unitățile de învățământ care au cel puțin 2 grupe sau clase paralele au obligația să distribuie echitabil copiii în grupe sau elevii în clase de început de nivel. Procedura permite însă fiecărei unități de învățământ să își elaboreze propria procedură de distribuire a beneficiarilor direcți în grupe sau clase pe care să o facă publică. Variantele de constituire pe care pot să și le aleagă creșele, grădinițele, școlile, liceele sau colegiile prin hotărârea consiliului de administrație sunt: tragerea la sorți sau distribuirea beneficiarilor direcției ai educației în ordine alfabetică. Pentru oricare din varianta aleasă, procedura Ministerului Educației explică pașii de realizare a distribuirii copiilor sau elevilor în aceste formațiuni de studiu. Există, de asemenea, prevederi și despre distribuirea echitabilă a copiilor cu cerințe educaționale speciale la nivelul grupelor sau claselor constituite.

Specificațiile în privința atribuțiilor comisiei de înscriere și a consiliului de administrație sunt foarte explicite în documentele Ministerului Educației, dar trebuie respectate, nicidecum ignorate.

Există și directori (G.I.T.) care s-au străduit să demonstreze an de an că legislația nu se respectă în unele unități de învățământ la capitolul înscrierea copiilor.

Astfel, s-a ajuns ca după aprobarea procedurii de distribuire a copiilor în formațiuni de studiu în ordine alfabetică de către consiliul de administrație să se demonstreze în scurt timp contrariul. Și atunci directorul demonstrează încă o dată că și hotărârile consiliului de administrație trebuie respectate doar de unii, nu și de către președintele consiliului de administrație sau de unii dintre acoliții săi cu diferite roluri: de ,,scribalăi,” de votanți (chiar dacă sunt în diferite situații prin care ar trebui să manifeste măcar abținere) sau de așa-zișii ,,băgători de seamă,” etc.

Confortul unora, interesele personale sau alte interese nu ar trebui să intre în atribuțiile unui consiliu de administrație a niciunei unități de învățământ. Consiliile de administrație se constituie și funcționează conform legislației. În caz contrar se poate discuta de abuzuri, inechități, complicități, influențe, interese și fel de fel de manevre vizibile de la mare distanță.

Și prin ignorarea legislației sau a hotărârilor consiliului de administrație, transparența procesului de distribuire s-a transformat în înțelegeri din spatele cortinei. Egalitatea de șanse este doar pentru cei creduli și naivi în opinia unora. Nici legile țării nu se aplică directorilor ținuți în brațe de inspectori școlari numiți din ,,pixuri colorate.” Nu trebuie respectat nici articolul legislativ privind aprobarea formațiunilor de studiu, deoarece există acoliții directorului mai presus de consiliul de administrație care au trecut deja la nivelul următor: după constituirea unui grup de comunicare, mai trebuie să realizeze un singur pas – ședința pentru a omologa toate manevrele, o ,,ședință cu cântec.”

Și nu este singurul director într-o zonă de nord a țării care face distribuirea copiilor în grupe după ,,legea” sa. Și alți directori care se ocupă cu ,,relocarea” unor clase au ajuns să amenințe părinții că dacă unele informații vor depăși granița județului, se va verifica și modul de distribuire a elevilor în clasele de început de nivel primar sau se va ajunge la alte verificări chiar și a unor documente din dosarele de înscriere.

Unitățile de învățământ nu sunt agenții de turism personale ale directorilor pentru a trimite copiii și dascălii unde doresc, cum și când doresc, ignorând metodologii și proceduri ale Ministerului Educației cu acordul tacit al unor inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării. Iar nu toți părinții sunt dispuși să facă jocul unor astfel de ,,personaje” din unitățile de învățământ sau un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării. Iar când te dai la mâna unora sau altora, surprizele te pândesc din toate părțile și pot apărea în ograda unora. Acestea sunt de toate felurile și se mai ivesc și la momentul la care cred că totul este ,,aranjat.”

Când distribuirea copiilor/ elevilor în grupe sau clase respectă legislația, amenințările nu mai stau în picioare.

Dar, dacă fac ce vor și directorii și inspectorii școlari, atunci cu siguranță se poate discuta de un eșec al programului numit ,,România EDUCATĂ” sau de un sistem educațional EȘUAT.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *