Într-o zonă din nordul țării se fac tot felul de ,,târguieli” cu unele posturi, indiferent de perioada din an și de etapă. Etapa pretransferului prin schimbul de posturi prin consimțământ scris este, de asemenea, exersată cu succes de unii din această zonă, dar în anumite condiții.

Un exemplu este a două cadre didactice care și-au desfășurat activitatea în două unități de învățământ echivalente, dar din orașe diferite. La acest nivel într-o parte a județului se poate ajunge mai greu titular pe un post, deoarece există foarte mulți doritori. Și atunci se apelează și la această procedură: pretransfer prin schimb de posturi cu consimțământ scris. Înțelegeri pot să existe între oameni. La astfel de înțelegeri realizate unul dintre titularii implicați în astfel de etape se află, de obicei, înainte de pensie.

Evident că și o astfel de etapă din cadrul mobilității cadrelor didactice trebuie să respecte un cadru juridic. Dincolo de înțelegerile dintre cele două cadre didactice, intervine ,,binecuvântarea” instituțiilor în care își desfășoară cele două activitatea. La nivelul forului superior sunt niște pași de urmat de asemenea: pe baza unor dosare cu documente elaborate de ambele cadre didactice implicate, se creează niște fișe de ocupări pentru introducerea datelor în aplicația informatică a Ministerului Educației, se operează în aplicația informatică și se emit decizii. Aceste aspecte se pot realiza în orice perioadă a anului școlar dacă există astfel de înțelegeri între dascăli și se depun documentele necesare.

Fiind deja o activitate practicată în această zonă și de soția unui lider de sindicat (C.I.), despre care a știut tot județul, deoarece schimbul de posturi a fost doar pe hârtie, cele două cadre didactice au continuat să își desfășoare activitatea didactică în unitățile de învățământ din care au plecat chiar câțiva ani, apelând și atunci la alte etape de mobilitate a personalului didactic, chiar și două într-un an școlar, la care au contribuit nu doar inspectorii școlari, ci și directorii unităților de învățământ de la acea dată. După atâtea ,,reușite” unii au reușit să se califice cu succes la profilul inspectorilor școlari și în acest an școlar au ocupat ,,portofolii” cu atribuții de îndrumare și control la proiecte (C.A.M.) și la managent instituțional (P.V.G.) pentru a-i învăța și pe alții probabil astfel de practici.

Dar, procedura s-a aplicat și de către un fost inspector școlar general roșu (M.A.L.), titular la un colegiu important în această zonă pe o disciplină care apare la diverse examene naționale.

Și atunci, evident că având modele concrete la nivel de patronat și sindicat în această zonă și existând legal această etapă se mai practică.

Într-unul din exemplele din acest an școlar din această zonă a țării însă implicațiile au fost multiple. ,,Gurile rele” spun că o astfel de activitate ar costa în jur de 5 000 de EURO și că persoana care se află înainte de pensie a primit toate asigurările că nici în anul școlar următor, 2023- 2024 nu își va desfășura activitatea în altă unitate de învățământ decât cea în care a fost titular, chiar pe postul rezervat al directorului ocupat prin detașare în așa- zisul interes al învățământului. Se pare că asigurările primite (pentru care directorul ar fi realizat și în scris ceva documente, după informațiile date de aceleași ,,guri rele”) s-au și respectat. Cadrul didactic aflat puțin înainte de vârsta legală de pensionare (I.R.) a apărut în aplicația informatică a posturilor în luna august detașat în interesul învățământului din orașul în care își are sediul și Inspectoratul Școlar Județean pe postul directorului cu concurs de unde a plecat ca titular, aflat în altă localitate.

Și directorul unității de învățământ la care cadrul didactic aflat înainte de pensionare este titular în urma ,,trocului” se încadrează perfect pentru astfel de practici, fiind numit după aceleași criterii de același Inspectorat Școlar din nordul țării, prin aceeași metodă: detașare în așa- zisul interes al învățământului.

Sub aceste denumiri, numite oficial: ,,interesul învățământului” sau ,,pretransfer consimțit” se pare că se desfășoară manevre cu posturile pentru care au existat și alte ajutoare: de la inspectorul școlar galben care gestionează disciplina (F.M.), de la cei care manageriază la nivel local posturile (M.C.C. și F.A.N.), coordonați, se pare, cu multă determinare de adjunctul galben (M.I.).

            P.S. Informații suplimentare:

– Aplicația informatică a Ministerului Educației se poate accesa pentru a se vedea și data fișei și a etapei de mobilitate și codul postului. Evident, ar fi trebuit să apară toate, etapă cu etapă.

– Unitățile de învățământ care au dat ,,binecuvântări” au numere consecutive.

– Una dintre unitățile de învățământ organizează activitate într-o alternativă educațională. Și atunci a fost nevoie la întocmirea dosarelor și de copii ale avizelor specifice alternativei.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *