În aplicația informatică a Ministerului Educației nu apar nici în data de 21 august 2023 toate posturile eliberate sau ocupate prin așa- zisele detașări în interesul învățământului într-o zonă de nord a țării.

Dacă unele posturi eliberate de către directorii numiți tot prin detașare în interesul învățământului apar în data de 16 august 2023 în aplicația națională la un Inspectorat Școlar din nordul țării, altele nu apar nici în data de 21 august 2023. Deci, prevederile legale se aplică discreționar în această zonă de nord a țării.

Organizarea și desfășurarea detașării în interesul învățământului pentru anul școlar 2023- 2024 ar trebui să respecte un cadru juridic dat de metodologia privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar, aprobată prin ordin de ministru. Nerespectarea acesteia pentru această etapă înseamnă nu doar manevre cu aceste posturi, ci și alte interese decât cele ale învățământului.

Un exemplu ar fi al unui director cu concurs (G.I.T.), susținut în toate activitățile realizate. Acesta a dat aviz favorabil pentru niște detașări în interesul învățământului unor foști directori (A.L.E. și L.S.) în data de 9 august 2023 în urma unei ședințe de consiliu de administrație extraordinară. Avizul nu implică automat și finalizarea etapei numită metodologic ,,detașare în interesul învățământului.” Iar posturile pentru care s-a dat aviz nu s-au publicat în aplicația informatică a Ministerului Educației. Însă, după metodele deja practicate cu succes și multă susținere de către acest director (G.I.T.) în formă continuată, tot printr-o ședință de consiliu de administrație ,,la fel de extraordinară” în data de 11 august 2023 pentru un post din cele două (care au primit aviz în data de 9 august 2023), a unui fost director (A.L.E.) s-a dat un alt aviz la fel de ,,favorabil” unei doamne pentru a se detașa la fel prin așa- zisa ,,detașare în interesul învățământului.” Deci, este vorba despre o dublă detașare în așa- zisul interes al învățământului în această situație. Se pleacă și se vine la această unitate de învățământ după cum ,,cântă” directorul.

Cadrul juridic prevede ca detașarea în interesul învățământului pe posturi didactice să se dispună prin decizie a inspectorului școlar general. Succesiunea activităților de detașare în interesul învățământului cuprinde realizarea mai multor acțiuni date prin metodologia specifică. Acestea trebuie respectate și de către unitatea de învățământ primitoare și de către cea în care candidatul este titular și de către cadrele didactice doritoare, ajungând până la ocuparea posturilor în aplicația informatică a Ministerului Educației, completarea și înregistrarea unui acord cu anexe, existența unor fișe de ocupări și emiterea deciziilor de detașare în interesul învățământului de către inspectorul școlar general. Neparcurgerea tuturor acestor activități înseamnă că cei care își permit aceste aspecte: au alte interese decât cele ale învățământului, au exercițiu în ignorarea legislativă și au asigurări că lucrurile se vor realiza conform planului, chiar dacă se ocolește și încalcă legislația, nefiind pentru prima dată.

Parcurgerea tuturor etapelor ar fi însemnat ca postul fostului director (A.L.E.) pentru care s- a emis ,,aviz favorabil” să fie eliberat și atât fostul director dornic să se detașeze, cât și actualul director cu concurs să dețină deja decizia inspectorului școlar general. Dar, potrivit prevederilor metodologice, deciziile se emit și se comunică în perioada 18- 25 august 2023, nicidecum în data de 11 august 2023 când s-a dat deja ,,avizul favorabil” pentru a doua detașare așa- zis în interesul învățământului de către consiliul de administrație condus de directorul cu concurs (G.I.T.), fost inspector școlar inclusiv pentru managementul resurselor umane. În aceste condiții, etapele nu s-au parcurs în întregime, postul nu figurează în aplicația informatică a Ministerului Educației, deci nu a fost eliberat și nu se putea emite în data de 11 august 2023 de către consiliul de administrație ,,avizul favorabil.”

Mai mult, pentru detașarea în interesul învățământului unitatea primitoare nu trebuie să acorde ,,aviz favorabil”, ci aprobare. ,,Avizul favorabil” este oferit doar de către unitatea de la care pleacă cadrul didactic titular. Dar, acest director cu concurs (G.I.T.), fost inspector școlar nu face diferența între aviz și acord.

La acordul de detașare în interesul învățământului, cadrul didactic candidat trebuie să anexeze o serie de documente. Unul dintre acestea este o adeverință în original privind calificativul acordat de consiliul de administrație atât pentru anul școlar 2021- 2022, cât și pentru 2022- 2023 ,,conform fișei de evaluare”. Evident că nici cei doi foști directori dornici de detașare în așa- zisul interes al învățământului și nici un alt cadru didactic la fel de dornic căruia i s-a acordat ,,aviz favorabil” în data de 11 august 2023 de către același consiliu de administrație, întrunit în aceeași ședință ,,la fel de extraordinară” nu au pentru anul școlar 2022- 2023 niciun calificativ acordat de consiliul de administrație. Și, în aceste condiții, nici inspectorul școlar general nu va putea emite decizie de detașare în perioada 18- 25 august pentru cei doi foști directori și pentru celelalte două persoane care au primit de asemenea ,,aviz favorabil” fiind vorba de dosare incomplete.

Așadar, greșelile s-au ținut lanț: nu s-au respectat toate etapele și acțiunile specifice detașării în interesul învățământului, nu s-a acordat calificativ de către consiliul de administrație doritorilor de astfel de detașări, nu s-au publicat posturile în aplicația națională, nu s-a știut ce este un aviz și ce implică un acord. Neregulile sunt la ele acasă și de această dată. Se așteaptă totuși o erată sau poate o falsificare de proces verbal sau de hotărâre de consiliu de administrație, poate chiar a unor semnături, niște justificări privind așa- zise erori, etc. Până acum așa s-a procedat cu acordul tacit al acestui Inspectorat Școlar din nordul țării.

Se poate exemplifica astfel:

  1.  În anul școlar 2020- 2021 unul dintre foștii directori dornici de așa-zisa detașare în interesul învățământului (L.S.) a falsificat un proces verbal al unui consiliu de administrație în care era, de asemenea, vorba și despre etape de mobilitate, directorul (G.I.T.) oferise și atunci acodul pentru o etapă de mobilitate fără a apărea acest aspect decis de către consiliul de administrație.
  2. În anul școlar 2021- 2022 s-au modificat hotărâri de consiliu de administrație și s- au falsificat fișe ale postului angajaților. Dar, au apărut și erate la hotărâri de consiliu de administrație pentru a se mușamaliza probleme cu acordarea concediilor de odihnă, de exemplu.
  3. Erate au apărut și în anul școlar curent tot la hotărâri de consiliu de administrație, fiind vorba despre concursuri de ocupare a unor posturi. Și semnături falsificate, dar motivate prin tehnica ,,semnăturii cu șoricelul” de acasă pe documente scoase din instituție. Data viitoare se așteaptă o semnătură cu motanul sau cu tigrișorul.
  4. În anul trecut școlar s-a oferit calificativ parțial de către consiliul de administrație unui candidat la examenul național de definitivat fără a se respecta metodologia de evaluare și fără a exista la acea dată măcar aprobată o comisie de evaluare. Atunci beneficiara acestor favoruri nu s-a simțit nici ,,amenințată,” nici ,,intimidată” de încălcarea legii. Și în acest an școlar același cadru didactic a beneficiat de același calificativ parțial oferit de consiliul de administrație, când solicitantul se afla în grevă, deci evaluarea s-a realizat în absența solicitantului. Evident, nu a fost singura dată. Mai există vreo două exemple de acest gen practicate de același director, fost inspector școlar (G.I.T.) deoarece are ,,spate până la București” (așa se laudă). Iar președinta comisiei de evaluare din acest an, precum și șefa de la calitate este unul dintre foștii directori (L.S.), solicitant și beneficiar al unui ,,aviz favorabil” pentru așa- zisa detașare în interesul învățământului din 9 august 2023. O altă beneficiară a ,,avizului favorabil” oferit în data de 11 august 2023 a făcut parte anul trecut școlar din comisia de evaluare și în anul școlar curent din comisia de mobilitate.
  5.  Celălalt fost director (A.L.E.) solicitant și beneficiar al unui ,,aviz favorabil” pentru așa- zisa detașare în interesul învățământului din 9 august 2023 este complice la toate manevrele directorului din consiliul de administrație și nu numai.

Dar, detalii pentru aceste manevre, numite oficial ,, detașări în interesul învățământului” vor apărea în cel mai scurt timp pentru a se vedea nu doar mafia posturilor, o parte din corupția din EDUCAȚIE, ci și cârdășia unor grupuri bine organizate și susținute în manevre în formă continuată și cu premeditare.

Astfel se va dezvălui și scopul acestor așa- zise detașări în interesul învățământului, motivația unor astfel de acțiuni, premeditarea unor acțiuni, complicitatea unor foști directori sau ale altor cadre didactice, care au pus umărul. Și, evident, implicarea și rolul unor inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar din nordul țării în toate aceste demersuri.

Iar manevrarea posturilor realizată de acest director cu concurs (G.I.T.) este nu doar dincolo de granița legii, în formă continuă, în cârdășie cu alții și cu complicitatea celor care au închis ochii și atunci când au fost trași de mânecă, ci a ajuns deja un subiect pentru unele instituții ale statului cu roluri bine definite prin lege.

P.S. Posturile s-au actualizat în aplicația informatică a Ministerului Educației în data de 16 august 2023, apoi în 17 august 2023 și în 21 august 2023 și nu apar în aplicația națională cele care au primit ,,aviz favorabil” chiar și în loc de acord nici de la unitatea la care se pleacă, nici de la cea la care se vine.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *