Sunt anumite situații în care miniștrii își trimit în diferite zone ale țării CORPUL de CONTROL pentru a efectua activități de control. Și în domeniul educațional sunt situații în care se impun astfel de vizite de control.
Într-o zonă de nord a țării se desfășoară o astfel de activitate. Se pregătesc documente, se stabilesc întâlniri în vederea realizării unei activități de verificare și control.
După nenumărate etape de mușamalizare a unor activități prin diferite tehnici de către unii inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării se pare că și de această dată se dorește de către unii ca lucrurile să ia o turnură similară.
Însuși șeful CORPULUI de CONTROL (K.I.) era numit ,,prietenul” unor dascăli de ,,generalul roșu” (P.M.C.) la niște ,,șuete” autumnale din anul școlar în curs.
Pe la colțuri deja se șoptește care ar trebui să fie concluzia musafirilor: mare nivel al STRESULUI.
Când se copiază regulamente de la alte unități de învățământ, când se întocmesc rapoarte pentru anumite proiecte aproape identice de la un an la altul, când se emit erate după erate la nenumărate hotărâri de ,,conciliu director,” cu certitudine, unii angajați au ,,stări de stres.”
Când se ignoră legislația, menționând în fața unui director (V.F.) că este important numărul votanților nu prevederile legislative, din nou, se poate vorbi de ,,un mare stres.”
Când se servește mâncare din porțiile copiilor plătite de părinți, ,,stresul” pofticioșilor devine tot mai mare.
Când sunt angajate pe bani publici diferite firme pentru a întocmi documente instituționale, ,,stresul” devine copleșitor pentru deținătorii de funcții manageriale prin metoda ,,detașării în așa -zisul interes al învățământului.”
Activitățile cu copiii din formațiuni de studiu selectate poate deveni un ,,factor mare de stres” pentru unii angajați care în ultima perioadă au ajuns și dascăli. Și dacă copiii nu fac parte nici din circumscripție sau nu locuiesc nici măcar în localitatea unei unități de învățământ, parcă nu se mai vede cerul de ,,stres.” Noroc cu câte un reprezentant al unui Consiliu Local, sau cu câte un nepot sau copil al câte unui angajat ajuns pe locurile râvnite, că altfel unii nu ar mai putea nici merge de ,,stres.”
Pentru cei cu pauze după pauze și tot felul de pauze, libere sau concedii doar sosirea la serviciu ar putea fi un factor de ,,stres.”
Dar și părăsirea locului de muncă înainte de finalizarea programului sau escapadele în cartier în timpul serviciului pot fi o ,,sursă de stres” pentru diverși angajați ,,protejați.” Nu se știe niciodată cu cine se pot întâlni și până la care colț de bloc ține ,,protecția.”
A te pune cu legea poate deveni un factor ,,foarte mare de stres” pentru unii care preferă discriminarea, hărțuirea sau instigarea unor subalterni sau beneficiari împotriva unui dascăl.
Când un angajat din învățământ ajunge să promită că se poate realiza pe loc transferul unui copil într-o formațiune de studiu selectată doar să se semneze o declarație împotriva unui dascăl, atunci ,,stresul” poate ajunge pentru unii prilej de insomnii.
Trăiască ,,prietenii de cursă lungă,” ca să mai poată falsifica rapoarte de control pentru unii directori, foști inspectori școlari!
În loc de CONCLUZII: ,,STRESUL” este un ,,factor perturbator” pentru unii directori care și-au luat un ,,ANGAJAMENT,” care au ajuns să ceară soluții pentru a se descurca cu banale situații manageriale.
Maria Tudose