A apărut de mai bine de o lună o listă cu alimentele nerecomandate preșcolarilor și școlarilor. Legiuitorul a identificat și principiile care stau la baza unei alimentații sănătoase la copii și adolescenți. Copiii au nevoie zilnic de un necesar de calorii, vitamine, elemente minerale și macronutrienți. Iar unitățile de învățământ care prepară alimente trebuie să respecte prevederile actuale legislative.

        Chiar dacă meniul copiilor care servesc masa în unitățile de învățământ este asumat de către medici, există angajați care își permit ,,din pix” să intervină cu modificări după aprobarea acestuia.

        Întotdeauna când apar modificări în ceea ce privește tipurile de alimente sau gramajul acestora trebuie să se intervină și la rețetele folosite pentru prepararea mesei în unitățile de învățământ.

        Se pare că, în ciuda faptului că un director (V.F.) și-a cumpărat ,,întregul pachet de documente necesar funcționării instituției” contra sumei de 13000 lei, nu toate s-au realizat și sunt angajați sau colaboratori care ar mai trebui să își umple timpul cu activități specifice postului ocupat, nu doar cu susținerea unui director cu ,,ANGAJAMENT” prin diverse tehnici și metode.

        Evident că și beneficiarii indirecți ai unor servicii oferite de unitățile de învățământ ar trebui să fie informați de anumite aspecte privind gramajele porțiilor copiilor, având în vedere sumele de bani achitate în acest sens.Gramajele ar trebui să fie corelate și cu prețurile sau dacă se păstrează taxele inițiale încasate pentru hrana copiilor, atunci ar trebui intervenit la introducerea unor alte alimente recomandate. Se pare că unii angajați (B.M.) au preocupări mai importante sub privirile îngăduitoare ale directorului: răsfăț culinar doar a unor cadre didactice care se ocupă de educația nepoțeilor din cămara unei unități de învățământ.

 ,,Gurile rele” spun că și directorul își caută costum de iepuraș. Când unele sunt porțiile copiilor de pe hârtie, altele sunt cele din farfurie, una scrie în rețetă, alta în ordinul unui ministru, atunci se spune pe la diferite colțuri că se fac anumite ,,eforturi” pentru niște cadouri.

Hrana este plătită doar de părinții copiilor, din magazia de alimente nu se pot scoate alimente decât pentru aceste porții și totuși directorul nu vede că porțiile copiilor ajung și în alte farfurii a unor angajți pofticioși.

        Există angajați apostrofați în schimb că nu este treaba lor, că unele subiecte nu ar trebui să îi intereseze. Directorul trebuie să aibă timp pentru activități de  observare cine îl vede sau îl aude în anumite momente.

        Mai mult, a reușit să numească șefi pe la unele comisii importante care țin și de aplicarea unui curriculum angajați (G.A.R.) care într-un an școlar întreg nu au realizat exerciții cu material individual de constituire a unei scări numerice. Important este că trebuie luată ,,lumina” de alte cadre didactice de la aceștia și uite așa se ajunge în situația ca oricum s-ar analiza niște grupe de obiecte constituite să nu iasă o scară numerică realizată corect nici în ordine crescătoare, nici descrescătoare.

        Se pare că ,,lumina” luată de la unii habarniști într-ale metodicilor este mai bună decât exemplele concrete care ar trebui doar văzute și exersate pentru binele suprem al copilului.

        Caloriile din porțiile copiilor, gramajele din farfuriile acestora, scările numerice din unele săli în care ar trebui să se respecte niște ,,norme” elementare de predare- învățare- evaluare sunt preocupări pentru unii, alții au altfel de preocupări nescrise în atribuțiile oficiale pentru că se permite. Există inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării care au primit sarcini de consiliere și monitorizare atât pentru personalul didactic, cât și pentru cel de conducere și atunci poate acestea sunt și rezultatele acestor activități.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *