La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării hotărârile consiliului de administrație nu se fac toate publice, comparativ cu alte Inspectorate Școlare Județene din țară. Chiar dacă unele actualizări ale acestor hotărâri sunt din luna în curs, o hotărâre foarte importantă și de interes, cea privind validarea rezultatelor concursului de ocupare a funcțiilor de director/ director adjunct din sesiunea ianuarie- aprilie 2022 nu este pe site. Validarea rezultatelor acestui concurs trebuia să fie făcută încă de luna trecută, conform calendarului de concurs, aprobat prin ordin de ministru, iar în urma validării era firesc să apară și hotărârea de consiliu de administrație pe site. Ceea ce este interesant este că hotărârile consiliului de administrație sunt deja actualizate pentru luna în curs, dar cea de validare a rezultatelor din luna precedentă nu apre pe acest site. Dacă nu apar toate hotărârile de consiliu de adinistrație pe site, poate ar fi măcar firesc să apară cele de interes public. Dar, se pare, că nici acestea nu apar toate. Prin urmare, se postează doar ceea ce se dorește pentru a se putea face, probabil, unele manevre ulterioare.
O altă metodă folosită de acest Inspectorat Școlar Județean este să anunțe de azi pe mâine potențialii doritori a unei funcții de director/ director adjunct pentru o unitate de învățământ să își depună un acord pentru o astfel de funcție. În acel acord trebuie să își asume doritorii că au obținut avize sau acorduri necesare pentru ocuparea unor astfel de funcții la unele unități de învățământ sau că sunt apți, de exemplu, pentru a ocupa o funcție de director/ director adjunct, dar, fără a avea timp fizic necesar în vederea obținerii unui astfel de certificat sau aviz argumentat și în scris. Nu toate cadrele didactice- titulare de sistem, care vor să ocupe aceste funcții au deja pentru acest an școlar astfel de atestate, deoarece au desfășurat doar activitate didactică. Și atunci unii sunt din start defavorizați sau li se îngrădesc unele drepturi și astfel, doar unii trebuie să aibă acces la anumite funcții. Sau prin această metodă acest Inspectorat Școlar Județean determină cadrele didactice să dea declarații care nu se bazează pe documente pe care le dețin la data semnării acelor acorduri.
Finalizarea concursului de director/ director adjunct apare ca etapă distinctă în calendarul acestuia: emiterea deciziilor de numire prin concurs în data de 4 aprilie 2022. Nu s-a finalizat încă ultima etapă din calendarulul concursului că s-a și demarat pe repede înainte alta, care ar trebui logic să fie ulterioară acesteia: numirea prin detașare în interesul învățământului a cadrelor didactice titulare de sistem pe funcțiile rămase vacante. Dar, la alte Inspectorate Școlare Județene din țară, care au și procedură în acest sens lucrurile stau diferit. Calendarul este altul pentru această etapă.
Emiterea unei decizii nu este echivalentă la acest Inspectorat Școlar Județean și cu comunicarea ei. Prin urmare, unii directori actuali detașați pe funcție de conducere nici nu știu că pentru funcțiile pe care le ocupă sunt emise decizii de încetare pentru a-și putea depune un nou acord pentru acea funcție sau pentru alta, dacă doresc acest lucru. Chiar dacă tot printr -un acord doritorii unei funcții de conducere prin detașare în interesul învățământului la o unitate de învățământ din județ au bifat în acest an școlar că orice decizie care îi privește ,,poate și este suficient” a fi comunicată prin e- mail- ul menționat în acord, cea de încetare a detaşării în interesul învăţământului, în cazul directorilor şi directorilor adjuncţi care fie nu au promovat, fie nu s-au prezentat la concurs în perioada ianuarie- aprilie 2022 nu a fost comunicată.
În afara vreunei proceduri de numire prin detașare în interesul învățământului pe funcții de conducere, procedură afișată pe site, de interes pentru doritori, care să conțină un calendar și unele criterii clare și transparente de departajare în situația mai multor candidați pentru aceeași funcție, așa cum au alte Inspectorate Școlare Județene din țară, realizarea acestor activități se face se pare cu un scop sau în favoarea unora și în defavoarea altora.
Și prin astfel de practici se va ajunge la ,,performanța” ca la aceeași unitate de învățământ să treacă într-un singur an școlar 3 directori detașați în interesul învățământului pe funcție de conducere. Dar, trebuie să admitem că această așa- zis performanță nu ar fi prima sau singura experimentată de aceiași ,,profesioniști” de la conducerea acestei instituții.
Se poate oare discuta despre o detașare în interesul învățământului pe aceste funcții de conducere sau despre alte interese ?
Maria Tudose
În ISJMM este cea mai mare corupție din învățământul romanesc. Minodora Hendea o profesoara fără rezultate, dar cu carnet galben de partid, a făcut și face după cum o taie capul : angajări, transferuri, pretransferuprri, gradații de merit, examene etc toate pentru camarila PNL-ista!!!