Directorii care lucrează în sistemul de învățământ au și rolul de angajator. În acest rol au de realizat diverse activități, de respectat legi, ordine ministeriale sau HOTĂRÂRI DE GUVERN, trebuie să fie cu ochii în calendar, deoarece selecția, angajarea și salarizarea angajaților sunt responsabilități manageriale.
Pentru angajarea în unitățile de învățământ a unor categorii de personal un director poate organiza și un CONCURS sau mai multe CONCURSURI, dacă nu are norocul să iasă din prima sau dacă intervin alți factori în organizarea acestora. Factorii pot fi diverși, cauzele multiple, mai ales când unii directori nu sunt foarte preocupați de legislație și de respectarea acesteia, fie că au alte interese, fie că se ghidează după principiul: ,,Las’ că merge și asa!”
Efectele acestui principiu sau ale acestei mentalități în plan organizațional însă au impact major, chiar dacă unii ,,aplaudaci” cu rol bine definit în legislație de consiliere sau îndrumare și control, sunt de altă părere, uitând, de fapt, că rolul jucat este și remunerat.
Însă, poate avantajele pecuniare sunt multiple, nu doar cele de pe stat de plată, iar în această situație ,,consilierea” este conform diverselor interese, nicidecum potrivit legilor țării. Și atunci și controlul este conform îndrumărilor.
Este însă bătător la ochi să tot organizezi în același an concursuri cu repetiție (G.I.T.), făcând gafe după gafe la scenă deschisă (la un click distanță) și să se considere că vina este în altă parte, invocându-se diverse motive sau căutând scuze puerile, chiar și în timpul unor ,,controale mărețe,” unde rolul managerial jucat a fost și cel de ,,salvator” al unei instituții, considerând că nimeni nu ar fi dorit sau nu ar fi putut realiza asemenea ,,performanțe”, ajungând apoi la concluzia: ,,Atât s-a putut!”
Pentru a organiza un concurs este nevoie în primul rând de niște aprobări. De îndată ce le obții, se trece la nivelul următor: anunți concursul. Înainte de anunț, orice director cu atribuții de angajator trebuie să știe realiza o FIȘĂ A POSTULUI pentru fiecare subordonat. Mai există și excepții (G.I.T.) când eviți să aprobi fișa postului în ,,conciliul director” pe considerentul că acesta oricum și oricând va fi de acord cu orice spune șeful cu relații până la București (așa se laudă). Ar mai putea fi și o altă explicație: invocarea în temeiul realizării fișei postului a unui cod de control intern abrogat de mulți ani. Explicațiile sau scuzele pot fi mult mai multe. Au mai fost situații la același director când anunțul era făcut, fișa postului era aprobată de ,,conciliul director,” numai că directorul cerșea pe diverse grupuri o fișă actuală, nu ca cea aprobată. Dar, nu era singura.
Orice concurs se realizează conform unei BIBLIOGRAFII. Dar, când în bibliografie apar regulamente demult ,,apuse” (abrogate) și ele și modificările invocate ale acestora, atunci îți mai dai o dată seama de nivele, competențe și performanțe fie că acestea sunt manageriale, ale ,,conciliului aprobator” sau ale ,,aplaudacilor” de serviciu cu rol de îndrumare și control în același timp.
Astfel de detalii nu sunt suficient de relevante nici pentru cei trimiși să apere spatele unora, deoarece etapele din concurs s-au derulat una după alta, trecând cu vederea încă două amănunte, se pare, total lipsite de relevanță din moment ce s-a ajuns și la un rezultat final al concursului: ,,admis” la toate probele. Un amănunt a fost chiar COMISIA DE CONCURS. Directorul (G.I.T.) cu atribuții în fișa fostului de coordonare, organizare şi desfăşurare a concursurilor de ocupare a posturilor nu a văzut, chiar dacă a avut antrenament la alte concursuri organizate, data la care trebuia să aibă constituită prin act administrativ comisia de concurs. Dar, i-a mai scăpat un detaliu: COMISIA DE CONTESTAȚII. Poate asigurările și susținerile de toate felurile erau atât de puternice, încât nici acest detaliu nu mai prezenta importanță.
În loc de concluzii: CONCURS ANULAT, tocmai de COMISIA de CONCURS, anulare aprobată, culmea, și de către ,,conciliul director,” care a manageriat etapă cu etapă, dând voturi și aprobări pentru toate demersurile anterioare anulării.
Maria Tudose