Există unele cadre didactice într-o zonă de nord a țării care doresc necontenit să lucreze în echipă. (G.A.)
Echipele cu care are exercițiu sunt diverse: de la concilii, la comiții, la foști colegi care folosesc metode de lucru similare, cu implicații până la beneficiari.
Practicile și metodele sunt diverse: de la instigări, dezinformări, falsuri, telefoane și mesaje, ajungând până la presiuni și minciună.
După o campanie scurtă inițiată cu unii beneficiari, trimiși cu jalba la un Inspectorat Școlar din nordul țării a continuat seria dezinformărilor sub așa- zisul pretext al muncii în echipă.
Numai că a munci în echipă a însemnat și falsificarea unui chestionar într-o faimoasă comisie de cercetare, pregătit pentru un coleg, pe care ulterior insiști să îl implici în echipă.
Tot echipă este când împreună cu directorul reușești un alt fals, de data aceasta în proiecte, la care mai adaugi și doi colegi pentru a mări susținerea.
Echipa a funcționat și cu alți colegi, în realizarea unor activități cu teme diverse: regulamentele, inventariere, evaluare, cercetare. Multe realizate după ,,dictare.”
Tot muncă în echipă este și când transmiți mesaje de la comenduire și către comenduire, crezând că dacă alții au procedat la fel aceasta este rețeta de succes.
Astfel de activități în echipă sunt și recompensate cu: ore libere, învoiri, absențe de la concilii, etc. Și banii fac parte din anumite ecuații.
Când nu există reacțiile unor beneficiari la tonuri calde, apar primele semne de întrebare. Numai că aceste semne nu prezintă relevanță și pentru cei care au acordat lejer plată cu ora după plată cu ora.
Când raportarea la o anumită persoană implică niște reacții din partea beneficiarilor, manifestările vorbesc de la sine.
Nici o planificare schițată săptămână de săptămână, nici corectarea unui proiect de lecție după o ședință de așa- zisă consiliere tocmai cu evaluatorul acesteia nu au lipsit în cadrul unei inspecții școlare generale, culminând cu a ține la ușă un beneficiar aproape o jumătate de oră la o mică distanță de încăperea unde unii concepeau procese verbale după procese verbale. Acestea nu au reprezentat piedici în calea unui calificativ maxim oferit la renumita activitate de inspecție școlară generală pentru același dascăl considerat și etichetat profesionist chiar în fața beneficiarilor indirecți de către director.
Toate acestea, dar și altele se cuantifică pentru unii într- o valoroasă muncă în echipă, la care nu oricine este dispus să adere.
Dincolo de ușă mai sunt ținuți beneficiarii în continuare, fără a fi supravegheați și fără niciun impediment. Iar aceste lucruri se pot desfășura fără opreliște având girul directorului care consideră că astfel de practici sunt apanajul unor profesioniști.
Echipă este și când se organizează activități pe banii părinților și două persoane nu reușesc să mintă la fel despre banii acestora, predați până la urmă tot de același profesionist (G.A.) altuia, care se ocupă de organizare, deoarece este șef la calitate.
Banii sunt la concursuri, la reviste și la pachetele foto de Crăciun care se găsesc la ,,tarabele” unor dascăli (G.A.).
Unele proiecte educaționale sunt sistate, dacă nu le coordonează directorul sau inspectorul de specialitate. Și astfel proiectele educaționale pălesc în fața activităților comerciale cu iz de încălcare continuă a regulamentelor. Accesul în unitatea școlară a tuturor celor agreați, promovați și susținuți se face numai cu acordul directorului.
Când nu este respectat un program și nu se vede, lucrurile sunt clare.
Când nu există redactată planificarea nu mai contează, deoarece există o certificare managerială ,,foarte bună.”
Când aceeași papuci sunt folosiți și pe stradă și în sala de mese, se practică aceeași ,,plapumă managerială.”
Când una spui beneficiarilor indirecți, dar alta practici se numește minciună.
Când completezi o fișă singur, dar ți-ai asumat altceva înainte este și o încercare a norocului cu unele practici.
Când nu participi la ședințe, dar semnezi procesele verbale gândul zboară până la complicitate.
Când realizezi proiecte în alte echipe colegiale, dar beneficiarilor indirecți omiți să le spui aceste aspecte, intră tot sub umbrela mare a minciunilor.
Când insiști să dezinformezi sub eticheta echipei, înseamnă perseverență.
Când pretinzi că ai informații de la beneficiarii indirecți te poți considera purtătorul lor de cuvânt .
Și o parte din acestea se fac chiar în sânul comisiei de etică și a altor comisii moderne sau actuale care funcționează într-o singură direcție dată de unii cu multă experiență în astfel de practici.
Munca în echipă este cu cei care apreciază, promovează și susțin aceste practici: manageri, dascăli, inspectori școlari sau unii beneficiari indirecți.
Maria Tudose