Există diverși directori de unități de învățământ care și-au făcut obiceiul ca unele informații să le transmită doar unor cadre didactice din unitatea de învățământ pe care o patronează, considerându-se pe moșia personală.
Un astfel de director (G.I.T.) își permite ca informațiile primite de la forul superior, informații de interes pentru toate cadrele didactice să le transmită doar unora. Fie că a fost vorba despre diferite cursuri de formare, de activitate de supraveghetor sau asistent în anumite comisii ale unor concursuri naționale sau examene județene, sau alte aspecte ce ar fi trebuit transmise tuturor dascălilor din unitatea de învățământ, informațiile au fost furnizate de acest director cui a dorit și când a dorit.
Chiar dacă de câteva zile există o solicitare din partea comisiilor care funcționează la nivel județean în vederea înscrierii cadrelor didactice doritoare să participe în calitate de evaluatori la concursul național de titularizare și la examenul național de definitivat în anul 2024, acest director face în continuare ceea ce dorește, ceea ce i se permite sau cum a fost obișnuit încă de pe vremea când era inspector școlar: oferă informația doar unora. Mesajul comisiilor este clar: cine dorește. Pentru a dori oricare cadru didactic, în primul rând trebuie să aibă informația. Dar, informația este doar pentru unii, după obiceiul directorului priceput la diverse ,,dedesupturi.”
Acest aspect denotă în primul rând o lipsă de subordonare a directorului care a afirmat sau demonstrat că îi are pe mulți inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării la mână.
Apoi se poate discuta de faptul că oricâte derapaje a avut acest director, foștii colegi, inspectori școlari, împreună cu alții, actuali, au dovedit mare pricepere în acoperirea și mușamalizarea faptelor directorului. Și văzând directorul că îi merg manevrele, a persistat în activități în care a excelat când era inspector școlar, mai ales la domeniul resurse umane.
Cu siguranță există angajați din domeniu care doresc ca doar unii să realizeze astfel de activități de evaluator. Practica a demonstrat că este și o clientelă deja formată. O parte dintre cei pregătiți pentru astfel de activități au fost ignorați. Există persoane agreate pentru aceste roluri, chiar dacă notele obținute de unii au dovedit nepriceperea, neatenția, lipsa de profesionalism sau superficialitatea în abordarea responsabilității acestei activități în unele situații.
Cu siguranță, și unele ,,culori” au interesele lor: unii candidați trebuie să obțină anumite note sau unele posturi sunt pentru anumiți candidați. Și astfel de abordări le pot realiza doar unii evaluatori, de o anumită tipologie, cu anumite orientări ,,colorate,” dispuși să asculte anumite comenzi, să îndeplinească anumite sarcini.
În aceste condiții, un astfel de director este doar o rotiță dintr-un mecanism.
Îngrădirea unor drepturi pentru unii subordonați, diverse limitări făcute acestora, acțiunile voite realizate cu un scop premeditat sunt faptele care caracterizează o categorie de șefi din sistemul de învățământ care nu se mai potrivesc vremurilor actuale și pentru care ar trebui să se dea ,,extemporale” diverse, mai ales când sunt și bani la mijloc. S-au jucat suficient cu diverse destine, li s-au defectat deja unele ,,jucării” și totuși, unii nu înțeleg că aceste practici nu se mai potrivesc vremurilor.
Astfel de directori sunt promovați, menținuți și tolerați în funcție de cei care se află la cârma ,,României EDUCATE.”
Maria Tudose