Inspecția poate fi de mai multe feluri în funcție de cine o realizează. Astfel poate fi vorba de inspecție școlară, inspecție sanitară, inspecția muncii, etc.

În fiecare județ al țării există niște instituții județene care au ca atribuții și inspecția muncii. Acestea ar trebui să controleze și aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la contractele de muncă. Contractele se încheie, se execută, se modifică, se suspendă sau încetează în funcție de fiecare situație în fiecare instituție.

Și în unitățile sau instituțiile de învățământ angajații trebuie să aibă contracte de muncă. Evidența muncii prestate în baza contractelor individuale de muncă trebuie regăsită și în registrul general de evidenţă al salariaţilor. Directorul unităților de învățământ are, potrivit legislației, atribuții de angajator.

Un om pentru a primi atribuții într-o unitate de învățământ este nevoie, în primul rând, să fie angajatul acelei unități de învățământ, să aibă relații de muncă într-o unitate de învățământ. Din momentul în care există un contract de muncă asumat prin semnătură și de către director și de către o persoană și înregistrat în registrul general de evidenţă al salariaţilor, transmis la Inspectoratul Teritorial de Muncă, acea persoană devine angajată a acelei unități de învățământ și are anumite relații de muncă, drepturi, obligații, responsabilități, primește atribuții specifice postului pe care îl ocupă.

În situația în care șase persoane primesc decizie de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării că sunt cadre didactice la o unitate de învățământ începând din 1 septembrie, logic și legal înseamnă că nu pot primi atribuții în acea unitate de învățământ înainte de data de 1 septembrie deoarece nu figurează ca angajați. Niciun director sau niciun consiliu de administrație nu poate aproba atribuții unor persoane care nu se află angajați înainte ca acele persoane să aibă pe rol niște contracte de muncă.

Culmea este că nici după părăsirea scaunului managerial de către un fost director (G.I.T.) unii din cei șase angajați nu semnase contractual de muncă și spuneau acest lucru în fața altor angajați în biroul managerial.

Apoi, fiecare unitate de învățământ trebuie să aibă potrivit legilor speciale în vigoare un proiect de încadrare care se transformă în plan de încadrare în anul școlar următor. Iar acesta trebuie să fie aprobat de fiecare INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN.

Structura de personal şi organizarea acestuia se stabilesc nu doar prin proiectul de încadrare, ci și prin organigramă și prin statele de funcţii la nivelul  fiecărei unităţi de învăţământ.

Când un Inspectorat Teritorial de Muncă dintr-o zonă de nord a țării nu dorește să verifice legalitatea unor contracte de muncă sau a unor decizii privind desfășurarea unor activități înaintea existenței unor contracte de muncă nici atunci când este sesizat, atunci este vorba de mai multe ipoteze: fie acei inspectori refuză să își realizeze atribuțiile legale sau nu sunt lăsați de șefii lor, fie acele contracte sau atribuții/ sarcini date unor persoane înainte de a avea un contract de muncă nu respectă prevederile legale și cei care și-au asumat aceste aspecte sunt persoane ,,protejate” de unii sau de alții, fie acele persoane care au primit atribuții într-o unitate de învățământ anterior existenței unor contracte de muncă active intră în aceeași categorie a unor persoane susținute sau protejate de unii sau de alții, fie toate la un loc.

Analizând ipotezele se pot confirma toate. Există unii inspectori de la acest Inspectorat Teritorial de Muncă din aceeași zonă de nord a țării care își trag rădăcinile din același loc cu alți foști sau actuali inspectori școlar de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării sau directori, unii chiar foști inspectori școlari și unii se mai și laudă cu aceste aspecte. Mai există unii inspectori de la acest Inspectorat Teritorial de Muncă buni amici cu angajați de la acea unitate de învățământ care au șoptit niște lucruri, urmate de niște mișcări de personal pentru a încerca să scăpe de unele consecințe.

Există unii dintre cei șase angajați rude cu foști deputați sau actuali șefi de județ, alții au partenerul de viață angajat în alte zone de influență puternică, chiar din domeniul religios și alții care au protecția unor ,,culori” aflate în coaliția actuală.

Se cunoaște și din alte cazuri și buna înțelegere a ,,generalului roșu” (P.M.C.) de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării cu unii angajați ai Inspectoratului Teritorial de Muncă din aceeași zonă de nord a țării.

Și când controlul aplicării prevederilor legale, generale şi speciale, în domeniile relaţiilor de muncă nu se dorește a fi realizat de către unii inspectori de la Inspectorat Teritorial de Muncă din zona de nord a țării atunci când situația impune acest aspect și se solicită, există alte nenumărate varinate de lucru, evident cu consecințe diverse în diferite instituții ale statului.

Unii angajați ai statului roman pot să își exercite unele sarcini din birourile călduțe, deoarece contractele de muncă ale cadrelor didactice din unitățile de învățământ de stat trebuie să fie vizibile în Inspectoratele Teritoriale de Muncă din zona respectivă. Sarcinile de serviciu ai unor angajați ai statului român trebuie executate cu respectarea prevederilor legale, ignorând comenzile ,,colorate,” interesele unora sau altora aflați în anumite momente pe niște fotolii călduțe, mai ales în perioada unor vremuri destul de instabile din multiple puncte de vedere.

Dacă interesele unora sau altora sunt mai presus decât respectarea legilor statului român și deținătorii actuali de fotolii călduțe în diferite domenii: educație, muncă, politică, administrație, etc. se cred mai presus de legile statului atunci, cu certitudine, mesajul acestora nu este unul care să îndemne la încredere, corectitudine, obiectivitate, legalitate.

Se tot vorbește în ultima perioadă de decredibilizarea unor instituții ale statului. O modalitate de creștere a credibilității unor instituții este ca angajații care își iau lună de lună salariul de la aceste instituții să se achite corect și obiectiv de atribuțiile pe care le au. O altă modalitate este ca aceste instituții să fie conduse de profesioniști, ajunși acolo în urma unor concursuri corecte și transparente, nicidecum a unor ,,împrejurări colorate” sau de altă factură. Și exemplele ar putea continua.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *