Un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu cunoaște și nu respectă prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar. Un consiliu profesoral se poate întruni la solicitarea a minim o treime din numărul personalului didactic dintr-o unitate de învățământ sau la propunerea directorului, dar, nicidecum la solicitarea unui Inspectorat Școlar Județean, chiar dacă este în nordul țării.
Un director de unitate de învățământ tot din nordul țării (G.I.T.) este pe aceeași lungime de undă cu foștii colegi din acest Inspectorat Școlar Județean, fiind cel care face anunțul, ignorând că nu are pentru anul școlar în curs nici grafic și nici tematică pentru acest consiliu aprobată. Iar un modul din cinci s-a finalizat deja. Anunțul a pierdut din vedere și tematica ședinței de consiliu. Este probabil din categoria: ,,secret de serviciu” pentru unii. Deci, are iz și de abuz și de inechitate.
Secretarul acestui consiliu ,,a uitat” complet de convocator. Registrul de intrări ieșiri este sub cheie tot la același director.
Dar același director se ocupă și de violarea corespondenței. Pe lângă alte obiceiuri pe care le mai are, acesta i se pare firesc: De ce n-ar ști directorul și alte aspecte?
Dar, corespondența nu este cu oricine, ci cu cel mai înalt for, forul central, cel de la capitală. Și pentru acest for această practică este un lucru firesc. La câte manevre s- au făcut, la câte ilegalități a închis ochii, a uitat care este procedura legală ce trebuie respectată în astfel de situații. Cu alte cuvinte, lucrurile sunt deja pe față. Nu se mai ascund deloc.
Dacă nici șefii nu respectă dascălii, ce se mai poate pretinde partenerilor sau beneficiarilor ?
Când interesele sunt foarte mari pentru unii, când problemele sunt uriașe pentru alții, când prioritate au unele interese și nu educația, copilul sau dascălul, atunci manevrele se fac în echipă. De această dată, disperarea fiind mare, echipa este lărgită și legea nu mai contează. Iar cei care ar trebui să verifice respectarea ei (inspectorii școlari) o încalcă. Și cel care răspunde de respectarea legii într-o unitate de învățământ ( directorul) o sfidează.
Acesta este noul mod de lucru agreat și promovat de ROMANIA EDUCATĂ.
Maria Tudose