Într-o zonă de nord a țării după o recomandare a unui ,,general roșu” (P.M.C.) și a unui ,,adjunct galben” (M.I.) mai mulți dascăli au recurs la ,,rețeta:” declarații.
Au devenit experți în diferite domenii, permițându-și să caracterizeze un dascăl, asumăndu-și diverse alegații.
Argumentele ca un astfel de dascăl, care a dovedit de nenumărate ori că nu este bun prieten nici cu gramatica limbii române (V.M.), să își permită anumite declarații denigratoare și dezinformatoare ar fi nenumărate.
Se poate exemplifica cu un proiect desfășurat în anul școlar 2024- 2025 despre emoții, proiect care a apărut și în unul din calendarele Ministerului Educației. În acest proiect a avut mai multe roluri: l-a organizat, a îndrumat copii pentru a participa la un concurs din cadrul acestuia, concurs pe care l-a și jurizat. Cu alte cuvinte, a considerat că merită să acorde premii în propriul proiect organizat la copiii pe care i-a îndrumat. Însă, acest lucru nu l-a realizat acest dascăl singur, ci în echipă. Un ajutor a fost surioara (D.L.), având la fel, mai multe roluri: îndrumător al unor copii participanți la același concurs, membru în juriul care a oferit premii inclusiv la copiii îndrumați, metodist în cadrul unui Inspectorat Școlar Județean dint-o zonă de nord a țării, responsabil de cerc pedagogic. Se pare că în astfel de poziții nu pot ajunge decât persoane care respectă un anumit profil.
S-a alăturat echipei din juriul acestui concurs și un alt dascăl (P.C.F.), cu activitate similară: îndrumător a unor copii a căror lucrări au fost premiate, membru în juriul concursului, metodist în cadrul unui Inspectorat Școlar Județean dint-o zonă de nord a țării, responsabil de cerc pedagogic și membru în consiliul consultativ al cărui președinte este un inspector școlar, promovat și susținut de ,,culoarea galbenă” (F.M.).
Cu certitudine, astfel de activități în proiecte și concursuri la acest nivel nu s-ar fi putut realiza fără ,,binecuvântarea” inspectorului de specialitate (F.M.), membru, la rândul lui, în aceeași echipă de jurizare, dar și în consiliile consultative care au un rol important o dată pe an în acordarea unor ,,merite” unor astfel de cadre didactice pe baza unor documente obținute și la astfel de evenimente regionale. ,,Meritele” se transformă în bani și astfel sunt suficiente motive ca un astfel de dascăl (V.M.) să fie motivat să denigreze și să dezinformeze un alt dascăl în interes personal și în vederea susținerii unor directori sau inspectori școlari.
Nu trebuie trecut cu vederea cum același dascăl (V.M.) își arogă faptul că ,,a pus” un coleg într-o comisie, ceea ce denotă altceva, nicidecum respectarea legislației privind astfel de activități.
Lucrurile nu se opresc și același cadru didactic (V.M.) își asumă alegații despre diverse activități fără să fi fost prezent la acestea. Folosește expresii șablon după un model primit cu un anumit scop în vederea îndeplinirii unui plan. Din declarațiile asumate se pare că are acces la corespondența unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării sau că este informat despre aceasta din moment ce își permite diverse opinii despre aceasta.
Dar, același cadru didactic pretinde că știe multe despre activitatea unui director (V.F.) la alte formațiuni de studiu și despre relația acestuia cu alte cadre didactice, încadrându-se perfect în profilul unui dascăl confident al unui director.
Dascălul a ajuns să ofere declarații la cerere pe anumite subiecte, demonstrînd că este unul din ,,slugile” unui director detașat ,,în așa- zisul interes al învățământului.”
Același cadru didactic nu se dă înapoi în a nesocoti drepturile constituționale ale românilor, considerându- se mai presus de lege, din moment ce a reușit să facă parte dintr-o comisie care a falsificat unele documente.
Nu trebuie trecut cu vederea foarte ușor faptul că oricâte activități dincolo de sfera legalității a realizat acest dascăl a beneficiat de protecția superiorilor, ajungând să dețină informații despre unele probleme personale ale unui director (V.F.). Acest cadru didactic are legătură și cu povestea casării unei ștampile și a copiei acesteia (care nu se știe din a cui dispoziție s-a realizat), la recomandarea unui alt director, fost inspector școlar (G.I.T.).
Nu este singurul dascăl aflat sub ,,umbrela protecției” unor șefi. Se pare că și în alte unități de învățământ din aceeași zonă de nord a țării unii inspectori școlari de la același Inspectorat Școlar Județean condus de un ,,general roșu” (P.M.C.) au avut influențe sau contribuții ,,deocheate.” ,,Gurile rele” spun că în urma unei vizite de la cel mai înalt nivel din sistemul educațional din anul școlar curent, o echipă managerială nu a intrat în posesia unui raport de control. Aceleași ,,guri rele” au spus că a urmat a doua vizită de control de la același nivel în timpul căreia au fost supărări în ambele tabere, ajungând prin unele săli de clasă de la un colegiu important să plângă chiar și unii inspectori școlari.
Când funcționează ,,protecția,” lucrurile ajung să scape de sub control, unii se cred mai presus de legile țării reușind să facă diverse activități ,,deocheate” sau să fie complici la nenumărate abuzuri.
Maria Tudose