Într-o zonă de nord a țării unui grup de cadre didactice i s-a permis în urmă cu aproximativ patru ani să facă ce doresc în timpul programului de activitate fără a primi nicio sancțiune. Și când s-a pus problema activității unor consilii din acea unitate de învățământ au procedat la fel: au făcut ce au dorit. Banii i-au primit integral, calificativele au fost maxime. Boicotul de atunci a fost cu complicitatea unor inspectori școlari dintr-un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării.
Lucrurile s-au repetat la trei ani. ,,Generalul roșu” (P.M.C.) nu și-a pus problema deloc cine a preluat activitatea unor persoane aflate în altă parte pentru câteva ore sau cu cine erau copiii în acea perioadă de timp. Și salariul a fost primit integral, ca și cum acei angajați din sistemul educațional ar fi fost în activitate.
Recent, în urma unor isprăvi care depășesc nu doar linia integrității și a legalității, în aceeași zonă de nord a țării se încearcă aceeași metodă de către un grup de dascăli, considerând că dacă de două ori a funcționat metoda, pot boicota bunul mers al unei instituții și a trei oară pentru a scăpa de orice sancțiune pentru faptele lor.
Al doilea director înscăunat în fruntea unei instituții de învățământ de stat în acest an școlar mimează imparțialitatea, dar, pentru cunoscători, nici mimarea nu prea îi iese.
Când vrei să funcționeze instituția te implici, faci propuneri, nu îți permiți greșeala de a sta la masă doar cu cel pe care urmează să îl propui să redacteze un proces verbal înainte de a-l nominaliza și de a fi votat. Dar, cel mai important lucru, demonstrezi că nu respecți rețeta spusă la nervi de predecesorul tău, că atunci totul se numește premeditare cu complicitatea forului superior, un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării.
După ce o parte din acest grup au dezinformat părinții și i- au instigat, punându-i să redacteze tot felul de cereri și declarații, uitând că nicio lege din țara aceasta nu permite unui părinte să își aleagă dascălul au ajuns în situația să le spună acelor părinți tot prin dezinformări și minciuni că se va închide instituția.
Când lucrezi corect și respecți legile statului nu prea ai motiv să demisionezi. Când te crezi mai presus de lege și crezi că prin aceeași metodă vei scăpa ca și înainte fără a fi tras la răspundere despre cum ai ajuns să conduci o grupă de copii și nu alta, atunci înseamnă că în țara aceasta unele instituții ale statului sunt în concediu.
Când există cadre didactice care au primit atribuții de diriginte la data la care nu aveau nici contract de muncă activ în acea unitate de învățământ atunci lucrurile devin mai interesante și pentru acele cadre didactice, dar și pentru mai multe instituții ale statului care au atribuții foarte clare. Și atunci, într-adevăr acele persoane pot fi înțelese doar de cei în aceeași situație că au motive personale să boicoteze bunul mers al unei unități de învățământ.
După ce te-ai trezit diriginte la o grupă, dar la data emiterii hotărârii consiliului de administrație aveai contract de muncă în altă unitate de învățământ și făceai parte din altă organigramă și din alt consiliu profesoral, poți să îți permiți să boicotezi bunul mers al unei instituții spunând că faci naveta de la 50 de km. Iar când nici directorul numit să gestioneze o situație, nicidecum să lucreze după rețete, nu știe că ședințele unui consiliu de administrație se pot face și online și atunci distanța nu este o problemă, atunci lucrurile sunt cât se poate de evidente: imparțialitatea este un slogan pentru nepricepuți și creduli.
Sunt unii oameni care au cam făcut ce au dorit într-un consiliu de administrație a unei unități de învățământ, deoarece greșelile lor s-au plătit din bugetul statului, din banii tuturor (idee agreată și de către ,,generalul roșu”). Când crezi că poți face ce dorești și cu copiii vulnerabili, care au anumite drepturi în această țară, jocul în consiliul de administrație al acestor persoane a devenit unul periculos și au început șirul demisiilor, urmate imediat de dezinformări.
Toată lumea trebuie să știe ce prevede legislația, ce a făcut grupul favorizat, ce a făcut grupul decizional demisionar din consiliul de administrație și ce a făcut grupul din Inspectoratul Școlar Județean din nordul țării pentru a se cunoaște adevăratul motiv pentru care își permit să informeze părinții că se va închide instituția.
Nu trebuie ca unii părinți să beneficieze de mai multe favoruri decât alții într-o unitate de învățământ indiferent din ce partid fac parte sau unde lucrează. Într-o unitate de învățământ părinte este și cel care își crește singur copilul, și cel care are face politică și cel care nu face, și cel care are rude în unitatea de învățământ și cel care este muncitor sau are o funcție de conducere la locul său de muncă. Copiii au aceleași drepturi și trebuie să beneficieze de un tratament echitabil, chiar și în perioada numită ,,România EDUCATĂ.”
Legile statului român spun clar în ce condiții o persoană are relații de muncă într-o instituție. Și tot legile țării noastre spun și când un copil devine beneficiar al actului educațional. Când inspectorii școlari nu cunosc legile statului este o mare problemă, deoarece nu le pot respecta și nu știu dacă cei pe care îi verifică le respectă sau nu. Când unii inspectori școlari de la Inspectoratul Școlar Județean din nordul țării nu vor să respecte legile României și drepturile unor copii, având alte interese, chiar și împotriva unor copii din această țară, atunci aceștia se poate spune că se bazează și pe ,,culorile” care i-au numit și care îi susțin în acele funcții, deoarece nu sunt acolo în urma unui concurs.
O scurtă privire la site-ul acestui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării arată că sunt multe lucruri care se țin departe de ochii publicului. Există legi în țara aceasta care spun punct cu punct ce documente trebuie să fie regăsite pe un site a unei instituții. Dacă acelea nu există, atunci acolo sunt lucruri care trebuie ascunse. Lipsa transparenței înseamnă și CORUPȚIE.
Strategia națională anticorupție (2012- 2025) are prevederi care trebuie respectate de instituțiile publice din această țară. Standardul de publicare a informațiilor de interes public face referire la: formulare, rapoarte anuale, bugetul din toate sursele de finanțare (distinct suma fondurilor europene), execuția bugetară, programul anual al achizițiilor publice, legislația care reglementează organizarea și funcționarea instituției, regulamentul de organizare și funcționare cu precizarea atribuțiilor departamentelor, organigrama, strategii proprii, rapoarte de activitate, declarații de avere și de interese, cereri și formulare tipizate, lista cuprinzând cadourile primite, mecanismul de raportare a încălcării legilor, codul etic, planul de integritate al instituției, situația incidentelor de integritate și a măsurilor luate, etc.
Doar lipsa unui plan de integritate de pe site-ul acestui Inspectoratul Școlar Județean din nordul țării denotă nerespectarea prevederilor date de legislația actuală de o instituție care se ocupă de verificarea și controlul altor instituții și unități de învățământ subordonate.
După ce unii inspectori școlari au închis ochii la organizarea unor concursuri, la modul de întocmire a unor documente, la conținutul acestora, la lipsa evaluărilor externe în vederea continuării unor activități instituționale conform legii, etc. (despre care se va afla pe larg fiind nenumărate), au acoperit nereguli, greșeli și au mușamalizat prin diferite rapoarte în baza unor proceduri diferite fapte și acțiuni, au ajuns să ,,premieze” astfel de isprăvi prin funcții în comisiile județene, prin oferirea unor gradații de merit și a altor beneficii care mai de care.
Concluzia este: cine face greșeli mari în această zonă de nord a țării, începe să boicoteze activitatea instituțională și scapă nepedepsit, beneficiind inclusiv de protecția ,,generalului roșu.”
Maria Tudose