După ce într-o vară s-a permis într-o zonă de nord a țării funcționarea unei unități de învățământ fără director de către un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării condus de un ,,general roșu” (P.M.C.) așa după cum se confesa directorul din acea vreme, se pare că acest lucru se poate și cu repetiție.

          Pentru a beneficia de autonomie instituțională și decizională orice unitate de învățământ trebuie să aibă și personal de conducere. După ce există angajați care au dat declarații false sau mincinoase pe vremea unui fost director, s-a ajuns la situația la care consideră că pot trece la alt nivel pentru a boicota buna funcționare instituțională.

          Nu s-ar fi ajuns cu certitudine la acest nivel dacă o parte din cei responsabili de inspecțiile școlare s-ar fi achitat de sarcinile de serviciu, respectând prevederile legale în vigoare. Dar dacă nici trași de mânecă nu au dorit să verifice și să sancționeze abuzurile și ilegalitățile, atunci situația unora și a altora devine tot mai interesantă.

          Legile acestei țări spun explicit în ce condiții își poate desfășura activitatea o unitate de învățământ. Iar când cei care au trebuit să răspundă de aplicarea și respectarea articolelor legislative nu au dat importanță acestor lucruri, s-a ajuns la funcționarea și finanțarea unor formațiuni de studiu de la unele unități de învățământ din zona de nord a țării după bunul plac al unora.

          Aprobarea unui plan de școlarizare s-a realizat inclusiv de același Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, chiar dacă unele grupe nu mai fuseseră evaluate extern de peste cinci ani de zile, așa cum prevăd legile României. Unii dau bani grei pentru autorizări, acreditări și vizite de evaluare externă pentru a obține un atestat, alții fentează pentru că își permit și au primit sprijin în acest sens.

          După ce au fost trași de mânecă diverși deținători de funcții în EDUCAȚIE an de an pe segmentul evaluării externe a unei unități de învățământ, au reușit fie să mușamalizeze, fie să tergiverseze, fie să trimită și responsabilitatea unui răspuns de la o instituție la alta. S-a ajuns la reautorizarea unor formațiuni de studiu autorizate la un moment dat după standardele în vigoare la acea dată și la funcționarea altora fără a fi evaluate periodic extern așa cum scrie în legislație.

          Și autorizarea câtorva grupe s-a realizat fără a se respecta termene sau metodologii, în plină grevă a angajaților din învățământ, ca să se poată bifa o activitate de un director, fost inspector școlar (G.I.T.). O parte din celelalte funcționează fără a fi evaluate extern așa cum scrie în lege, apoi au fost constituite după ,,pohta” aceluiași director, fost inspector școlar cu complicitatea unor ajutoare venite de la dascăli, de la unii beneficiari indirecți sau de la alți delegați în consiliul de administrație. Interesele au fost multiple, dezinformările unora au fost pe măsura intereselor, legea nu le-a creat probleme, fiind ignorată deja repetat, comisia județeană de înscriere s-a culcat pe o ureche, doi inspectori școlari (F.M. și F.N.) au redactat un raport, crezând la un moment dat că situația se poate încheia ca de obicei.

          Manevra este cu consecințe multiple. În joc sunt puse drepturile unor copii protejați de lege. Făptașii încearcă marea cu degetul crezând că așa vor scăpa de consecința faptelor la care au participat. Unii au fost și în comisia de înscriere și în consiliul de administrație. Alții din consiliul de administrație au reajuns și beneficiari indirecți. Unii au ridicat două degete la comandă, iar când se pune problema să dea seamă pentru faptele lor se gândesc că pot recurge la ceea ce au învățat de la fostul director, școlit la rândul său pe vremea când stătea în banca Inspectoratului Școlar Județean din nordul țării: declarații mincinoase, manipulări, adunat de semnături, dezinformări, instigări, etc.

          Situația nu ajungea la acest nivel fără complicitatea unor inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării.

          Din nefericire, nu este singura din această zonă de nord a țării. După ce Corpul de Control  a fost informat în toate felurile despre unele aspecte ale unui colegiu mare din această zonă a țării, s-a deplasat în teritoriu. Se spune că s-a cam prins despre cum stă treaba cu interesele unor inspectori școlari și conflictele din unele unități de învățământ susținute sau alimentate chiar de instituția județeană care ar fi trebuit să se ocupe de consiliere sau de stingerea conflictelor.

          Interesele ,,colorate” pentru a prelua anumite scaune de conducere sau a mișca într-un fel sau altul anumiți directori a făcut ca și unii inspectori școlari conduși de același ,,general roșu” (P.M.C.) să joace anumite roluri. Au înțeles și musafirii de la București și dascălii din colegiu despre ce este vorba. S-a ajuns ca un inspector școlar să nu mai primească de la unii dascăli nici un simplu salut, la plângeri penale și evident la alte aspecte care s-au impus a fi verificate sau cercetate. Nu este roz situația acolo unde unii inspectori școlari au interese și intervenții la anumite comenzi sau cu anumite scopuri. Și când au ajuns să fie povestiți pe la colțurile unor instituții în care se face EDUCAȚIE, atunci ,,generalul roșu” nu se prea poate lăuda în acele unități de învățământ.

          Lupta pentru putere, în care sunt implicate și ,,culorile” este o realitate care se regăsește în unele grădinițe, școli, colegii sau licee și din zona de nord a țării.

          Pentru a putea demonstra că EDUCAȚIA este ,,prioritate națională,” ar trebui toți, indiferent de ,,culoarea” care îi susține într-o funcție de decizie, să poată dovedi acest lucru.

 EDUCAȚIA este despre și pentru COPIII, iar alte interese nu ar avea ce căuta în spațiile educaționale.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *