În fiecare an școlar se organizează concursul în vederea acordării gradațiilor de merit pentru personalul didactic, didactic- auxiliar sau de conducere din învățământul preuniversitar de stat.

Nu bine s-a publicat metodologia acestui concurs că la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării au apărut în data de 10 mai 2024 fișele de auto/ evaluare pentru categoriile de personal pentru care s-au aprobat numărul de gradații. La trei zile după aprobarea fișelor în baza cărora candidații la acest concurs vor fi evaluați a apărut deja și prima erată pentru fișa profesorilor.

În ciuda faptului că personalul candidat din învățământul preuniversitar de stat trebuie să demonstreze că a avut performanțe în activitate în perioada 1 septembrie 2018—31 august 2023 conform metodologiei, în fișa de auto/evaluare de la învățători sunt evaluate performanțele pentru anumite activități specifice perioadei 1 septembrie 2017—31 august 2022 la concursul organizat de un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării. Mai exact, candidații care lucrează în învățământul primar și își vor depune dosare la acest concurs în anul școlar curent vor avea punctate niște tabele nominale ,,cu elevii clasei și calificativele anuale pe discipline, semnat și ștampilat de directorul unității de învățământ, pentru perioada 01.09.2017-31.08.2022.” În aceeași fișă pentru învățământul primar, candidații chiar dacă lucrează cu elevi de ciclu primar pot dovedi că au obținut performanţe și în pregătirea preșcolarilor. Este bine de subliniat că această fișă a fost aprobată de comisia paritară, fiind asumată prin semnătură de doi inspectori școlari generali adjuncți (M.I și H.A.) și de către doi reprezentanți ai organizațiilor sindicale.

După problemele avute la capitolul proiecte și activități extrașcolare, se pare că unele se pot rezolva doar printr-o actualizare a calendarului de proiecte județene de educație extrașcolară pe la mijlocul lunii mai a anului școlar în curs, cu câteva săptămâni înainte de finalizarea ultimului modul din an. Numai că, dacă calendarul acestor proiecte a fost postat pe site-ul oficial al acestui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării în data de 9 noiembrie 2023, actualizarea calendarului nu s-a mai făcut. Se pare  că este doar pentru unii, nu pentru toți.

Tot la capitolul proiecte există un cadru didactic în această zonă a țării (G.A.R.) care desfășoară un proiect în această etapă. Acesta a fost înscris în calendarul activităților educative județene în anul școlar precedent, conform propriului regulament de înscriere oferit doritorilor.

Pentru un alt proiect înscris în calendarul regional un director, fost inspector școlar din aceeași zonă de nord a țării (G.I.T.) a emis o adeverință de participare pentru cadre didactice în data de 13 martie 2024, dar expoziția concurs se desfășoară la mai bine de două luni de la înregistrarea și semnarea adeverinței de către director și un inspector școlar (F.M.).

Ca o campanie de sezon mascată a apărut recent și un proiect de viitor pentru un municipiu din aceeași zonă a țării în care elevi de la toate nivelurile își vor prezenta proiectul pe secțiuni, pornind de la un exercițiu de imaginație legat de acțiunile pe care le-ar demara pentru orașul lor. Și la acest proiect au fost găsiți colaboratori dintre inspectorii ,,galbeni” ai aceluiași Inspectorat Școlar Județean din nordul țării (F.M. și F.N.).

Nici când este vorba despre mișcarea personalului didactic lucrurile nu sunt tratate decât tot în funcție de interese, tot felul de interese. Dacă un contract de muncă a unui cadru didactic a fost suspendat deoarece a intrat în concediu pentru îngrijirea copilului din data de 20 mai 2024, solicitarea persoanei care i-a luat locul a fost cu o zi înainte de a fi înregistrată cererea de suspendare a contractului de muncă de către cadrul didactic care opta pentru un anumit concediu. Dacă aceeași persoană a știut de existența acelui post fără a fi public încă de pe vremea când ocupantul se afla în concediu de boală și l-a ocupat de atunci, înseamnă că cei care au prioritate în ocuparea unui post în timpul anului școlar în această zonă de nord a țării sunt cei care dețin informația fie de la director (G.I.T.), fie de la inspectorul de specialitate (F.M.) sau de la alți inspectori școlari responsabili cu mobilitatea personalului didactic.

Probabil așa trebuie să se desfășoare unele activități, proiecte, concursuri organizate de persoane numite din pixuri ,,colorate” în perioada numită ,,ROMÂNIA EDUCATĂ.”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *