Gradaţia de merit este un spor de 25% care se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani personalului din învăţământul preuniversitar de stat, care lucrează în unităţile şi instituţiile de învăţământ cu personalitate juridică, în unităţile conexe şi în INSPECTORATELE ȘCOLARE JUDEȚENE.
Pentru a beneficia de acest spor aceste persoane trebuie să participe la un concurs. Atât direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației, cât și INSPECTORATELE ȘCOLARE JUDEȚENE au atribuții în acest sens.
La nivelul INSPECTORATELOR ȘCOLARE JUDEȚENE există mai multe categorii de angajați: inspectori școlari, consilieri, contabili, secretari, informaticieni, referenți, etc.
La nivelul fiecărui INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN există un CONSILIU de ADMINISTRAȚIE, care are diverse atribuții stabilite prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a inspectoratelor școlare, cu modificările și completările ulterioare. Una dintre aceste atribuții, stabilite prin ORDIN de MINISTRU este de a valida calificativele anuale ale personalului inspectoratului școlar. Pentru a putea participa la concursul de gradații de merit era nevoie și de acest calificativ anual pentru ultimii cinci ani. O altă atribuție a consiliului de administrație este de a aproba și lista cu rezultatele candidaţilor participanţi la concurs, prezentată de către președintele acestuia.
La un Inspectorat Școlar din nordul țării în nicio hotărâre a consiliului de administrație nu apar validate aceste calificative pentru anul școlar 2021- 2022. Dacă în anul școlar 2020- 2021 aprobarea calificativelor inspectorilor școlari a fost pe ordinea de zi a unei ședințe de consiliu de administrație din luna septembrie, în condițiile aceluiași regulament cadru, ar fi trebuit să se procedeze la fel și în privința calificativelor pentru anul școlar trecut.
La concursul privind acordarea gradației de merit în sesiunea 2023 a participat atât personal actual, cât și foști inspectori școlari. Mai există însă și categoria celor care au fost inspectori școlari, au plecat din această instituție pentru o anumită perioadă și s-au reîntors.
Președintele acestui concurs județean (H.A.) a mai fost în acest an școlar și la alte concursuri județene președinte și modalitățile de lucru s-au putut observa astfel în formă continuă.
În calitate de consilieri actuali ai acestui Inspectorat Școlar au fost declarați admiși la acest concurs în această sesiune șapte persoane care nu au calificativul validat de către consiliul de administrație pentru anul trecut de exemplu.
Dintre inspectorii care ar fi trebuit să aibă calificativul validat de consiliul de administrație pentru anul școlar 2021- 2022 au participat cinci inspectori școlari și au fost toți declarați admiși: trei foști inspectori (V. M.C., P.A., C.L.), care în anul școlar curent nu mai ocupă această funcție și doi care au mai activat și în anul școlar curent (Ț.A.A. și L.E.).
Dintre cei care activează ca inspectori școlari doar în acest an școlar au participat doi câștigători. Mai există în categoria câștigătorilor acestui concurs patru foști inspectori școlari, care după o pauză au revenit și în acest an școlar pe funcție, chiar dacă unii, la un moment au trebuit să plece din Inspectoratul Școlar din nordul țării în timpul anului școlar (N.F.). Au mai câștigat concursul doi foști inspectori școlari, care în acest an școlar au ocupat posturi de profesor.
Dintre cei treisprezece care au ocupat sau ocupă funcția de inspector școlar, doar trei au candidat la acest concurs pentru funcții de conducere.
Alte detalii despre acest concurs vor apărea în curând.
Maria Tudose