O analiză sumară a modului de selectare netransparent a membrilor consiliilor consultative la nivel de discipline de studiu și la nivelul inspectorilor școlari și ai directorilor / directorilor adjuncți la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării a scos la iveală aspecte precum:

  • Există actuali inspectori școlari care se află în mai multe consilii consultative: și la inspectorii școlari/ directori și la specialitate (M.D.C., P.V.G., K.I.G., C.V.). Acest aspect nu mai miră pe nimeni, dacă unii dintre aceștia au ajuns să își facă proceduri pentru propriul concurs de inspector școlar (M.D.C.) sau la alte concursuri organizate de același Inspectorat Școlar Județean a bifat prezența în comisii după comisii.
  • Există directori care și-au dovedit unele ,,abilități” atât în foste comisii de acordare a gradațiilor de merit, cât și în activitățile manageriale pentru funcția actuală deținută (T.A.M.).
  • Există foști inspectori școlari (V.M.C.) și actuali inspectori școlari (K.I.G.), care au selectat profesori metodiști (A.L.) ce nu puteau îndeplini atribuții de metodist, deoarece nu se încadrau în criteriile generale date de Ministerul Educației în documentele emise pentru acel concurs, profesori pătiți chiar de către acest Inspectorat Școlar pentru activitatea desfășurată în acest sens.
  • Există un actual inspector școlar (F.M.) care alături de alți membri ai acestor consilii consultative au realizat caiete de evidență a activității didactice, dovedind că nu cunosc nici denumirea actuală a Ministerului Educației, nici activitățile specifice care se desfășoară la specialitatea pe care o coordonează.
  • Există un fost inspector școlar a cărui studii pe vreamea aceea nu îi permitea să ocupe acea funcție (T.A.).
  • Există actuali directori într-un consiliu consultativ veșnic abonați la funcții de conducere, prin detașare în interesul învățământului, indiferent unde, doar să fie.
  • Există actuali metodiști care realizează rapoartele de inspecție prin tehnica copy- paste.
  • Există un fost inspector școlar (V.M.C.), care în exercitarea unor atribuții specifice funcției ca inspector școlar, a reușit pe sub mână cu ,,oamenii lui” să realizeze manevre diverse: de la aprobarea resurselor educaționale deschise (punctate la concursurile gradațiilor de merit), la selecția profesorilor metodiști, la complicitatea la falsificarea procedurii de selecție a metodiștilor din anul școlar 2020- 2021.
  • Există actuali directori care sunt metodiști la o specializare și membri în consiliul consultativ la alta (V. L.).
  • Există decizii ale consiliilor consultative care conțin și numerele de telefon ale membrilor, afișate pe site și semnate de același general (P.M.C.), care crede că nerespectarea unei metodologii se poate face invocând unele regulamente, crezând că acestea se aplică doar în anumite situații și în altele nu.  

Și exemplele ar putea continua. Dacă astfel de aspecte etichetează activitatea unor președinți sau membri ai unor consilii consultative, întrebarea firească este:

  • Se încadrează profilului precizat în regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Consultativ la nivelul disciplinelor de studiu ?

Acesta face referire și la competența profesională, dar și la probitatea morală.

Activitatea unora dintre aceștia la acest concurs de gradații de merit a demonstrat că s-a ajuns la mari decalaje între cele două evaluări, ajungând la unii candidați la diferențe de 10-12 puncte. Sunt specializări la care și diferența de 7 puncte i-a adus pe locuri declarate câștigătoare.

Un alt motiv al acestor diferențe între cei care au evaluat aceste dosare poate fi și modul de numire a celor două comisii: cea de evaluare și cea de contestații. Doar comisia de evaluare a fost aprobată de către consiliul de administrație, cea de contestații a fost numită doar din pixul ,,generalului roșu”, care a jucat și rolul președintelui acestei comisii, reușind să își selecteze membrii după criterii netransparente. Nici în procedură nu se specifică cum se face selecția sau cine o face. Dar, nici de validarea celor selectați pentru comisia de contestații în consiliul de administrație nu se pomenește în vreo hotărâre. Evident, este posibil să apară și o erată la vreo hotărâre, deoarece se practică în această zonă.

Un lucru mai este cert: nici procedura specifică privind acordarea gradației pentru personalul didactic din această zonă nu are responsabilități și atribuții pentru cei implicați în această activitate, rezumându-se la simpla enumerare: ,,responsabilitatea comisiilor nominalizate sunt stabilite în legislația specifică.” Numai că nu doar niște comisii (comisia paritară, comisia de evaluare, comisia de contestații) au responsabilități pentru această activitate de acordare a gradațiilor de merit printr-un concurs, ci și inspectorul școlar general, sindicatele, consiliul de administrație al ISJ, inspectorul școlar/ responsabilul care coordonează o anumită disciplină, consiliul consultativ al disciplinelor, directorii unităților de învățământ, etc. Faptul că nu sunt nici măcar enumerați la rubrica ,,responsabilități” spune multe despre semnatarii acestei proceduri indiferent de ce rol au în acest concurs sau de ce atribuții au în legătură cu această procedură. Metodologia concursului de gradație este foarte clară: inspectoratele școlare pot elabora și aplica proceduri specifice privind organizarea și desfășurarea activităților din etapele concursului cu RESPECTAREA STRICTĂ a prevederilor metodologiei. Așadar, este evident, că și nerespectarea acesteia are implicații.

În loc de CONCLUZII: ,,Pentru acordarea gradației de merit, ISJ EVALUEAZĂ ACTIVITATEA CANDIDAȚILOR ÎNSCRIȘI” spune cu subiect și predicat totul despre concursul de acordare a gradațiilor de merit din această zonă de nord a țării. Acest lucru apare scris în procedura privind acordarea gradației de merit pentru personalul didactic, aprobată și de către consiliul de administrație al acestui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, nu doar de către președintele acestuia, ,,generalul roșu.”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *