Metodologia privind acordarea gradațiilor de merit în învățământul preuniversitar aduce specificații despre numărul de gradaţii care pot fi acordate și modul de calcul al acestora. Numărul maxim de gradaţii reprezintă un procent de 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv 16% din totalul posturilor didactice de predare, totalul posturilor de conducere și îndrumare şi control. Metodologia mai prevede și faptul că procentul de 16% se aplică, separat, fiecărei categorii de personal: personal didactic de predare, personal didactic de conducere, îndrumare şi control, personal didactic auxiliar. O anexă din metodologia de concurs detaliază exact în formă tabelară și modul de calcul.
La un Inspectorat Școlar din nordul țării s-a stabilit acest număr pe categorii de personal și discipline de învățământ în comisia paritară și ulterior în consiliul de administrație. Astfel pentru personalul didactic auxiliar s-a alocat un singur loc. Și acesta a fost pentru consilierii din cadrul Inspectoratului Școlar.
Tot din metodologia de concurs se poate afla că pentru această categorie de personal, respectiv personalul didactic auxiliar, comisia paritară ar fi trebuit să realizeze și o procedură de acordare a gradației de merit, care apoi ar fi trebuit și validată în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar. Numai că acest aspect nu s-a realizat. Pe nicio hotărâre de consiliu de administrație nu apare acest aspect. Acest Inspectorat Școlar a aprobat o procedură privind acordarea gradației de merit, dar aceasta se referă la toate categoriile de personal beneficiar, nu doar la personalul didactic auxiliar. Și această procedură nu este realizată de către comisia paritară. A fost elaborată de un singur inspector școlar (P.V.G.), care a avut rolul de secretar al comisiei de evaluare. Și procedura și comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradației de merit, sesiunea 2023 s- au aprobat în aceeași zi de către consiliul de administrație al acestui Inspectorat Școlar. Inspectorul a elaborat procedura înainte de a fi aprobată comisia din care a făcut parte și în care a avut atribuții de secretar. Procedura a fost verificată și de președintele comisiei de evaluare, care a dat și aviz favorabil (H. A.). Numai că deciza comisiei de evaluare nu s-ar fi putut emite decât după aprobarea acesteia de către consiliul de administrație. Culmea este că procedura intră în vigoare la data la care s-a aprobat și comisia de evaluare a cărui secretar a realizat-o și a cărui președinte a verificat-o. Deoarece președintele comisiei care se ocupă de controlul intern managerial este conducătorul acestui Inspectorat Școlar, procedura are și avizul și aprobarea acestuia (P.M.C.), care a îndeplinit și atribuțiile de președinte a comisiei de contestații de la acest concurs. Nu trebuie să existe niciun semn de întrebare în legătură cu aceste aprobări, deoarece aceluiași general roșu, pe vremea când era doar adjunct în acest Inspectorat Școlar i se părea firesc ca și minoritățile să aibă propriile consilii consultative.
Ceea ce este foarte grav este că astfel de practici se găsesc la alte comisii din unitățile de învățământ iar semnatarii acestei proceduri sunt cei care le verifică și li se par și corecte și legale.
În perioada depunerii contestaţiilor același consiliu de administrație al acestui Inspectorat Școlar a aprobat la propunerea aceleiași comisii paritare redistribuirea gradaţiilor de merit rămase neutilizate la anumite categorii de personal. Și astfel personalul didactic auxiliar a mai primit șase locuri de la personalul didactic de predare. Dar și personalului de conducere, de îndrumare și control i s-a suplimentat un loc. Astfel toți cei care lucrează în acest Inspectorat Școlar, fie inspectori școlari, fie consilieri, care și-au depus dosare la acest concurs au ieșit câștigători, fiind suplimentate anumite locuri și declarați admiși toți de la cele două categorii. În această situație, în septembrie 2023 la categoria personalului didactic auxiliar în acest județ procentul de 16% va fi depășit cu 6 gradații.
Deoarece nu punctajul a fost cel care a fost avut în vedere la redistribuirea pe categorii de personal sau pe discipline a numărului de gradații în perioada contestațiilor (așa cum reiese din listele cu cei admiși), criteriile acestei redistribuiri au fost subiective, imparțiale, ducând la interese, lipsa egalității de tratament față de toți candidații și evident, lipsa integrității. Doar faptul că s-au luat șase locuri de la personalul didactic și s-au dat toate consilierilor care își desfășoară activitatea în instituția care a aprobat și numărul de locuri, și procedura, și comisiile din concurs și redistribuirea locurilor este un aspect care semnalizează elemente de corupție.
Numărul gradațiilor de merit stabilit inițial pentru personalul didactic de predare a fost diminuat după redistribuire. Locuri de la personalul didactic au fost ocupate de către diverși lucrători (consilieri) ai acestei instituții județene, adică de personal didactic auxiliar. Unii dintre aceștia au exersat în timp anumite practici de lucru: au participat la unele concursuri de angajare pe posturi în diverse școli, licee, colegii, grădinițe unde au ieșit câștigătoare anumite persoane, cele care au trebuit ; au realizat operațiuni în urma cărora rudele sau prietenii lor au ajuns în sistem pe diverse posturi ; au făcut controale după comandă, ignorând prevederile legislative; au făcut toate manevrele cerute de șefii lor de o anumită ,,culoare” de-a lungul timpului; au închis ochii la diverse nereguli, devenind complici la realizarea acestora, ajungând să se joace de-a mici zei cu destine umane, au sunat diverși directori cărora le-au cerut realizarea unor aspecte care depășeau sfera legală, motivând că nimeni din acea instituție nu a dorit să facă acel lucru, etc. Exemplele sunt mult mai multe și se vor afla.
O procedură trebuie să arate pașii care trebuie parcurși în realizarea unei activități. Aceasta nu trebuie să se rezume la articole copiate dintr-o metodologie. Lipsa unei proceduri, chiar dacă este cerută prin metodologie înseamnă nu doar nerespectarea legislației, ci și dorința de a face lucrurile în favoarea unora și în detrimentul altora sau lipsa transparenței unor etape, a unor acțiuni, a unor criterii, înseamnă interese și manevre. O procedură deficitară, neclară, incompletă, cu multe interpretări înseamnă același lucru. Competența profesională și probitatea morală a celor care ocolesc legislația prin diferite rețete este la fel un aspect care nu trebuie scăpat din vedere.
Nu trebuie trecut neobservat și faptul că nici tabelele cuprinzând punctajele candidaților la acest concurs, care au fost, de asemenea, aprobate de consiliul de administrație al acestui Inspectorat Școlar nu sunt conform unei anexe din metodologie, nu cuprind nici membrii comisiei de evaluare și nici cei ai consiliului de administrație. Acest lucru înseamnă nu doar nerespectarea unui ordin de ministru, ci și faptul că nu a fost asumat de acei membri, că a fost aprobat de un consiliu de administrație fără a avea semnăturile membrilor comisiei de evaluare sau chiar faptul că poate unii nu au dorit să și le asume.
O altă explicație ar putea fi chiar componența comisiei de evaluare deoarece după 18 zile de la aprobarea de către consiliul de administrație a comisiei de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradației de merit, același consiliu a mai aprobat două consilii consultative, fără a mai reveni asupra deciziei de evaluare. Prin urmare, comisia de evaluare a acestui concurs și consiliul de administrație ai acestui Inspectort Școlar din nordul țării sunt secreți dacă nu se află nici pe tabele conform prevederilor metodologice.
Faptele de corupţie la un concurs de acordare a gradaţiilor de merit pornesc de la: corectitudine, transparenţă și respectarea legii.
Maria Tudose