După o trâmbițată demisie din funcția de director cu concurs a unui fost inspector școlar (G.I.T.) de la un Inspectorat Școlar dintr-o zonă de nord a țării (chiar dacă ,,înalții trimiși spre cercetări” tocmai de la Ministerul Educației au reușit ,,performanța” de a recomanda doar două măsuri după un control din iulie, a cărui raport a ajuns în zonă în noiembrie, dar măsurile lui au fost anunțate la finalul lunii ianuarie din anul curent), același director demisionar, reînscăunat de același Inspectorat Școlar Județean în septembrie 2023 a propus în septembrie 2023 spre coordonarea unei comisii din unitatea de învățământ ,,patronată” un cadru didactic sub pretextul demonstrării ,,bunei credințe.”
Numai că, același director, sub imperiul unor fapte și acțiuni ulterioare a reușit ,,performanța managerială” de a demonstra tocmai contrariul propriilor declarații, adică ,,reaua credință” îmbinată cu boicotul și sabotarea activității acestei comisii. Dintre acestea se pot enumera:
- Înmânarea unei decizii pentru această comisie fără nicio atribuție.
- Președinția unui consiliu de administrație neconstituit conform prevederilor legale decât după vreo trei încercări de acoperire a neputinței și nepriceperii de care a reușit să dea dovadă.
- Elaborarea unei fișe a postului în care directorul specifică că ar trebui să conțină și atribuțiile din diverse comisii, dar nu au fost adăugate nici măcar după ce au fost cerute în scris.
- Împiedicarea unor activități de practică pedagogică în favoarea unor alte unități de învățământ, în care se pare că lucrurile au scăpat și mai tare de sub control.
- ,,Performanța managerială” de a realiza o altă decizie pentru aceeași comisie a fost abia după aproximativ patru luni de la emiterea primei decizii.
- Tergiversarea impardonabilă a înmânării unor documente pentru buna desfășurare a activității unei comisii, în ciuda scurgerii galopante a cinci luni de la începutul anului școlar.
- Așa -zisa ,,delegare” de alte sarcini altor membri din comisie în momentele în care ar fi dorit întrunirea comisiei pentru organizarea unor activități, sarcini inclusiv de curierat la același Inspectorat Școlar din nordul țării.
- Învoirea altor membri ai aceleiași comisii tot pentru momente când comisia ar fi trebuit să își desfășoare activitatea.
- Refuzul de a oferi comisiei registrul pentru a-și putea consemna activitatea, invocând lipsa timpului de a-l căuta sau alte motive puerile, registru achiziționat tot de către comisie.
- Necooperarea nici personală și instigarea subordonaților în vederea realizării unor activități ale comisiei în altă formă decât cea fizică. Și exemplele ar putea continua, deoarece la astfel de acțiuni directorul are mult exercițiu (demonstrat și în funcții de director și de inspector școlar), putând participa chiar și la un campionat pe această temă.
Istoria a dovedit că orgoliile personale, frustrările și ura nu au prea făcut bine în niciun domeniu. Iar în toate instituțiile statului abuzurile manageriale s-au dovedit a fi o mare frână pentru bunul mers al acestora.
Un vechi proverb românesc spune: ,,Ori te poartă cum ți-e vorba, ori vorbește cum ți-e portul.”
Astfel, integritatea este cea care stă prima sub semnul întrebării în această situație. Nu departe poate veni și lipsa profesionalismului, fie din dorința de a ascunde ,,nimicul” realizat de același director în calitate de președinte al aceleiași comisii în anul școlar anterior, fie din dorința de a împiedica cu orice preț activitatea acelei comisii pentru a reuși să demonstreze că nu și-a realizat atribuțiile, fie ambele. Deloc de neglijat nu poate fi și modul de gestionarea a unor documente necesare acestei comisii de către același director reînscăunat.
Și uite așa, din diverse motive și cu tot felul de scopuri premeditate ghemul faptelor secondate și de un mare sentiment de ură manifestată vehement crește, crește și tot crește, reușind să definească foarte bine profilul unui director care își desfășoară activitatea într-o unitate de învățământ sub egida programului intitulat: România EDUCATĂ.
Maria Tudose