Într-un Inspectorat Școlar din nordul țării posturile/ catedrele sau orele rezervate ale unor inspectori școlari nu au apărut în aplicația națională a posturilor nici în data de 8 septembrie 2022. Evident aceasta este o practică de mai mulți ani în această zonă a țării. O posibilă explicație ar fi următoarea: inspectorii școlari au vrut să demonstreze că dacă sunt la conducere pot orice și astfel au oferit un model directorilor din zonă, pentru că au susținerea culorilor. Altă explicație s-ar putea rezuma la ideea că acele posturi trebuiau ocupate doar de unii, care ,,trebuie” din mai multe considerente și atunci nu se mai poate vorbi nici de aplicarea principiului transparenței, nici al calității, nici al egalității de șanse, ci, evident, de diverse interese.
Ar mai rămâne de văzut cum se aplică în această situație principiul răspunderii publice, al eficienței sau cel al asumării. Este clar că posturile sau orele rezervate ar fi trebuit să fie timise pentru a se publica în aplicația națională a posturilor de către directorii unităților de învățământ unde aceste persoane detașate pe funcții de conducere ,,în interesul învățământului” sunt titulare sau au ajuns titulari de când ocupă aceste funcții într-o societate care se pretinde a fi una democratică.
Dacă în această categorie intră și actualul general adjunct (H.A.) și fostul ,,adjunct galben,” actual ,,îndrumător managerial” (P.V.G.) și ,,marele consilier” al directorilor (M.D.C.) și chiar unul dintre inspectorii care au coordonat înainte cu un an mișcarea personalului didactic (M.V.I.), dar și alți inspectori școlari (C.M.C.V., G.A.V., K.I.G.) dar și foști inspectori școlari, actuali directori (V.M.C.), aranjamentele, interesele și posturile sau orele date în spatele aplicației naționale, după ,,cortină” sunt evidente.
Dar și pentru anul școlar 2023- 2024, chiar dacă există directori cu concurs și chiar dacă există pe site o inspecție tematică, care are ca tematică ,,validarea proiectului de încadrare al UPJ pentru anul 2023- 2024,” inspecție realizată de inspectorul de specialitate la nivel preșcolar (F.M.), se află o unitate de învățământ preșcolar în această zonă de nord a țării care are director cu concurs și nu a scos în aplicația națională a posturilor la această dată postul rezervat al directorului. Acest aspect demonstrează modul de realizare al proiectului de încadrare și de aprobare al acestuia atât la nivelul unității de învățământ, cât și la nivelul comisiei județene de mobilitate, dar, în același timp, nepriceperea inspectorului școlar care a realizat inspecția tematică, superficialitatea controlului, alte interese de a se ocupa postul într-o anumită etapă de persoana care ,,trebuie” și neglijența în serviciu atât a directorului cu concurs, cât și a inspectorilor școlari responsabili.
Posturile nu sunt singurul aspect manageriat de inspectorii școlari, ci și examenul național de definitivat. De acest examen răspunde în primul rând inspectorul școlar responsabil cu dezvoltarea resursei umane (K.I.G.) și apoi inspectorii de specialitate.
Dacă la data de 14 noiembrie 2022 ( la aproape o lună de la expirarea termenului de transmitere a dosarelor de înscriere pentru verificarea și avizarea acestora), dată la care erau repartizați de către acest Inspectorat Școlar din nordul țării inspectorii sau profesorii metodiști în vederea realizării inspecțiilor pentru examenul național, nu apăreau unii candidați pe site-ul oficial înscriși în tabel, se nasc automat și de această dată mai multe semne de întrebare.
Primul este legat de specialitatea candidatului care în data de 25 iulie 2023 apare în tabelul cu notele de la examenul național de definitivat și de la proba scrisă și de la inspecții și de la portofoliu pentru a afla la care inspector de specialitate (F.M.) există astfel de practici, evident în cârdășie cu inspectorul școlar pentru dezvoltarea resursei umane (K.I.G.).
Apoi următorul semn este dacă acest candidat la examenul național de definitivat, care nu apare nici în aplicația națională a posturilor la nicio etapă pentru nicio unitate de învățământ are și vechimea de predare la catedră necesară pentru participarea la acest examen național.
Potrivit înscrisurilor din tabelul cu notele finale, apare și unitatea școlară unde a activat candidatul pe parcursul anului școlar, unitate la care hotărârile de consiliu de administrație nu au fost actualizate din octombrie 2022, dar la care în data de 9 august 2022 ,,s-a discutat situația posturilor,” fără a se vota ceva în acest sens. Se pare că au fost doar discuții.
Există în această zonă a țării și un director care a publicat încă 10 catedre doar la data de 31 august 2022 pe lângă cele 3 care existau până atunci în aplicația națională a posturilor pentru acea unitate de învățământ.
Se pare că unele posturi se scot de către unii directori cu dedicație pentru unele etape de mișcare a personalului didactic (de exemplu concursul județean de suplinire) la care, de asemenea, există o comisie formată tot din persoanele care ,,trebuie,” cele care au abilități dobândite pentru evaluări la examene și concursuri se pare că nu sunt agreate în această zonă a țării pentru a se putea realiza manevrele necesare pentru unele posturi scoase cu dedicație.
Pentru desfășurarea și organizarea probelor practice/ orale și a inspecțiilor speciale la clasă din cadrul concursului național de ocupare a posturilor/ catedrelor vacante sau rezervate pentru anul școlar 2023- 2024 s-a elaborat și o procedură de către un inspector școlar (M.C.C.) a acestui Inspectorat Școlar, care s-a aplicat doar departamentului management și comisiei județene de mobilitate. Numai că ,,domeniul de aplicare” al procedurii cuprindea și comisia județeană de organizare și desfășurare a probelor practice/ orale în profilul postului și a inspecțiilor speciale la clasă. Oricum semnatarii procedurii au fost doar inspectorii școlari. Noroc cu suspendarea acestor probe, că altfel lucrurile s-au desfășurat diferit de la o comisie la alta, chiar dacă toate au fost coordonate de aceeași comisie și aceeași instituție. Acesta este un motiv pentru care și în comisia județeană de metodiști sunt agreate unele persoane care schimbă ,,regulile jocului” la comanda culorilor, în funcție de anumite interese, evident ocolind prevederile legislative, chiar copiate și în procedura operațională din metodologia privind mobilitatea personalului didactic.
Nu lipsită de importanță ar fi și ,,abilitarea curriculară pentru educația timpurie” a angajaților din creșe calificați, care ar fi trebuit obținută înaintea validării fișelor de la concursul național de titularizare pentru cei care au optat sau ar fi optat pentru a participa la concursul de educator puericultor. Dacă metodologia emisă de Ministerul Educației cu prevederi în acest sens era din 10 marie 2023, anunțul pentru acest curs a apărut abia la sfârșitul lunii, iar certificatele de participare nu s-au eliberat nici la data afișării notelor la proba scrisă după contestații, cursul nefiind finalizat în această zonă a țării. Dacă se aruncă o privire la județele vecine, participanții la astfel de cursuri aveau cursul finalizat la sfârștul lunii mai a anului curent.
Posibile ,,erori materiale” în acest sens:
- Formatorul cursului, un fost inspector școlar (V.M.C.) nu a dorit să își asume prin declarația de avere nici salariu de inspector școlar. Despre cursurile de formare plătite nici nu s-a pus problema. Acest fost inspector școlar alături de actualul inspector școlar (F.M.) au fost ocupați cu alte cursuri de formare în aceeași perioadă a anului școlar.
- Furnizorul cursului (CCD din zona de nord a țării) nu și-a asumat componența grupelor de formabili pe site ca și la celelalte cursuri de formare și nici modalitatea de selectare a formatorului nu a fost una transparentă.
- Identificarea grupelor de formabili era obligația inspectorului școlar pentru dezvoltarea resursei umane (K.I.G.) și a inspectorului școlar pentru învățământ preșcolar cu atribuții în domeniul educației timpurii (F.M.).
- Chiar dacă validarea fișelor pentru absolvenți s-a realizat în data de 5, 6 sau 7 iulie sau cel târziu în 12 iulie până la ora 8.00, ultima actualizare a fișelor de înscriere la concursul național de titularizare validate de acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării apare pe site în data de 26 mai 2023.
- Cursul de ,,abilitare curriculară pentru educația timpurie” nefiind finalizat, nu ar fi permis nici bifarea în fișa de înscriere a acestui aspect în perioada validării dosarelor unor candidați aflați în această situație.
Toate acestea s-au realizat sub ,,bagheta comenduitoare” a ,,adjunctului galben” (M.I.) a acestui Inspectorat Școlar din nordul țării, președintele comisiei județene de concurs și ,,marele coordonator” al departamentului de management.
Maria Tudose