După ce la începutul anului școlar un director din nordul țării (G.I.T.) și-a fluturat îndemnul la pace și respect, făcând apel la înțelegere și bunăcuviință, nu a ratat imediat ocazia să adune categoria de personal intitulată ,,fetele mele” pentru a continua seria acțiunilor specifice: instigare, dezinformare, denigrare, manipulare pentru un unic scop premeditat. Astfel, acest director (fost inspector școlar) nu se dezminte nici în acest an școlar, motivând că ,,s-a întors pentru oameni” după ce și-a ,,pierdut și concursul în urma demisiei”. Evident aceasta este varianta de constrângere a ,,fetelor mele,” pentru a le determina să facă ceea ce solicită directorul.

Directorul obișnuiește să se plângă și de diverse controale, dezinformând și instigând subordonații cu unicul scop de a fi ajutat să se descurce în felul său caracteristic.

Nu se oprește la aceste acțiuni însă acest director, ci trece la alt nivel cel de la Inspectoratul Școlar din nordul țării, unde tot ,,fetele mele” au fost trimise pentru același scop, evident că în timpul programului. Apoi au fost plătite de același director pentru activitatea ,,din teren”, fiind o activitate în stilul directorului, care, atunci când nu este de găsit zice că a trecut pe la biserică, dar, evident, se roagă tot pentru binele instituției conduse, altfel nu ar merge în timpul programului. Astfel, ,,fetele mele” au fost informate și că la Inspectoratul Școlar ,,li s-au vândut gogoși,” cu rolul, și de această dată, de a le instiga.

Copiii nu prezintă nicio importanță pentru acest director, prioritate sunt doar în documentele legislative. De aceea directorul nu prea este de acord cu prezența sau intrarea părinților în spațiul educațional, invocând tot felul de povești, care nu se confirmă la alte unități de învățământ din zonă. Obișnuiește să le spună în față: ,,Nu sunteți stăpânii noștri!” Altă dată se mai invocă și recomandările altor instituții cu rol de foarte mare ajutor în situații de criză pentru acest director.

Acțiunile directorului nu sunt îndreptate împotriva personalului bine cotat doar de către director, deoarece acesta dă declarații după dictare împotriva colegilor. Dictarea o face tot directorul. Numai că trebuie să mai insiste cu dictările, deoarece mai sunt dascăli subordonați care încă nu știu scrie corect nici ortogramele care se predau la ciclul primar. Această categorie de personal este recompensată prin plata cu ora, chiar dacă a demonstrat că nu cunoaște nici regulile elementare specifice matematicii la nivelul la care își desfășoară activitatea. Pentru această categorie de personal agreată directorul a realizat încadrări și reîncadrări după alte interese decât binele copiilor. Și astfel s-a ajuns ca această categorie de personal didactic mentorată inițial de director să fie îndrumată apoi în activitatea pedagogică și educațională de personalul cu atribuții la alte sectoare, de ,,fetele mele.”

Chiar dacă există normat un post pentru spălare, chiar dacă există mașini de spălat, chiar dacă numărul vaselor trebuie să fie în concordanță cu numărul de copii, există tot câte două din ,,fetele mele” implicate zi de zi, după propria organizare, în susținerea mașinilor de spălat și a persoanei normate pentru spălare, dar care are atribuții diferite date doar de director, fără a le trece măcar formal și prin consiliul de administrație.

Este greu să stai pe scăunel să vezi ce fac alții. Este greu să însoțești directorul chiar și în timpul controalelor altor instituții, făcând pe ,,gorila”. Este greu să bați primul la biroul directorului în fiecare dimineață și să -l informezi despre una sau despre alta. Este greu să aduni bani de la personalul care servește masa ,,la nevoie.” Și atunci, făcând atâtea lucruri ,,grele,” sarcinile din fișa postului nu se mai pot realiza. În aceste condiții, evident, sar în ajutor ,,fetele mele,” preferându-le în locul activităților specifice postului ocupat. Pentru acest angajat și cu rol de ,,ciripel”, directorul declară că nu are bani să îi cumpere halate și atunci poate intra cu același halat și în bucătărie și în toaletă. În tot acest timp, un sfert din copiii care frecventează într-o zi spațiul educațional se pot lipsi de serviciile ,,fetelor mele,” deoarece altceva este mai important decât siguranța copiilor: acțiunile de spălare.

Dar, dacă și cabinetele de la intrare s-au zugrăvit, tot după începerea anului școlar, sărindu-se peste etapa de izolare, doar pentru a bifa încă o acțiune, înseamnă că acesta este noul model de management  susținut și promovat de foștii colegi inspectori școlari ai acestui director.

Cât timp actul managerial se realizează în spatele ușii bine ferecate și activitățile cu unii copii se pot realiza de către personalul agreat și susținut de același director la fel: cu ușa închisă – probabil pentru a-i putea amenința: ,,Dau cu tine pănă-n drum!”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *