În vederea evaluării cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din unitățile de învățământ există o metodologie specifică care are niște prevederi. Acestea ar trebui să fie respectate de către toate grădinițele, școlile, liceele, colegiile din țară.
Din nefericire, există și excepții. Când un director (G.I.T.) nu știe nici câți membri trebuie să aibă consiliul de administrație pe care îl prezidează, când nu știe cum se constituie un consiliu de administrație (chiar dacă a fost și inspector școlar pentru management instituțional la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării), când nu știe cine trebuie să facă parte dintr-un consiliu de administrație, atunci sunt puține șanse să se descurce cu alte aspecte specificate în alte regulamente sau metodologii actualizate.
Și astfel s-a ajuns ca la mijlocul lunii iunie a anului școlar în curs să afle și cadrele didactice fișa de evaluare după care vor fi evaluate și vor primi calificativ, în ciuda faptului că acest lucru ar fi trebuit să îl afle la începutul anului școlar, după aprobarea acesteia de către consiliul de administrație.
Apoi, aprobată fiind fișa de evaluare totuși la începutul lunii septembrie 2023 și având număr de înregistrare la acea dată, când unitatea era condusă de un consiliu de administrație ,,gigant,” format din nouă membri, s-a ajuns ca fișa cu număr de înregistrare din septembrie 2023 să conțină în iunie 2024 membrii consiliului de administrație din perioada actuală. Așa se întâmplă când directorii se plâng cât le este de greu să facă și muncă de secretariat.
Astfel de ,,manifestări manageriale” a mai avut acest director de-a lungul experienței în această funcție de conducere, având învățate aceste ,,lecții” încă de pe vremea când a fost inspector școlar.
Ținând cont că a fost nevoie de trei decizii, toate de constituire a consiliului de administrație (din septembrie până în noiembrie 2023), toate emise de același director, fost inspector școlar, este mai greu de imaginat cum ar fi putut anticipa pe la începutul lunii septembrie 2023 membrii consiliului de administrație dintr-o decizie emisă aproape 2 luni mai târziu. Cu siguranță, pentru unele ,,culori” care susțin astfel de directori, aceste aspecte sunt posibile.
Cu siguranță și ,,aplauzele” pentru o astfel de ispravă vor sosi, ca de obicei. ,,Notele,” ,,rapoartele,” ,,măsurile” sau ,,recomandările” se aplică doar pentru unii, nicidecum pentru directorii numiți din ,,pixuri colorate” care pot să facă ce vor, cum vor și ori de câte ori vor așa cum le trec ideile prin minte. Legile, regulamentele, metodologiile și procedurile pentru a putea fi aplicate și respectate, în primul rând trebuie citite, apoi trebuie înțelese și abia apoi se pot aplica și respecta, fie că este vorba de constituirea unui consiliu de administrație, de evaluarea personalului, de înscrierea copiilor, etc.
Și când un astfel de director falsifică o fișă a postului, apoi instigă un alt fost director să falsifice un proces verbal al unui consiliu de administrație, apoi semnează alături de alt fost director aceeași hotărâre de consiliu de administrație în două variante, având conținut diferit, dar același număr de înregistrare, își permite să se joace și de-a ,,Neghiniță,” anticipând în luna septembrie 2023 componența consiliului de administrație din noiembrie 2023 sau din iunie 2024.
Pentru falsuri în formă repetată sau instigări la fals s-au găsit diverse explicații, scuze și ,,acopereli” de-a lungul timpului de la ,,erori” până la ,,erate,” de la ,,roșu” până la ,,galben” sau o combinație a lor cu intervenții ,,verzi” sau ale ,,relațiilor” până la București, cu care nu o dată a reușit să se laude și să demonstreze că le are acest director, fost inspector școlar de la un Inspectorat Școlar Județean de undeva din nordul țării.
Maria Tudose