Intrarea în sistemul educațional se face printr-un concurs. Cadrele didactice calificate, care în urma unui concurs național, au obținut o notă peste șapte și ocupă un post titularizabil au posibilitatea să își dea examenul de definitivat pentru a dobândi titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar.
Dascălii care nu au dobândit definitivarea în învăţământ sunt considerați debutanți și au încheiat contractul individual de muncă pe o perioadă determinată. Directorul unităţii de învăţământ încheie contractul individual de muncă pe o perioadă de cel mult un an şcolar. În situaţia în care dascălii promovează în termen de cel mult 6 ani de la ocuparea postului didactic vacant, prin concurs naţional, examenul pentru definitivarea în învăţământ, consiliul de administraţie al unității de învățământ modifică durata contractului individual de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată.
Această modificare a contractului de muncă ar fi trebuit să se realizeze în consiliul de administrație al unităților de învățământ pentru dascălii debutanți cu notă peste șapte la un concurs național de titularizare după data de 18 august în acest an, imediat după ce au apărut validate rezultatele la examenul național de definitivat, dacă postul pe care au fost încadrați a fost unul vacant.
Însă nu toți directorii dintr-o zonă de nord a țării au realizat astfel de modificări ale contractelor de muncă, chiar dacă au ocupat de-a lungul carierei și funcții de inspectori școlari, chiar și pentru managementul resurselor umane (G.I.T.).
Potrivit prevederilor legale directorul exercită conducerea executivă a unităților de învățământ și răspund de aplicarea legislației în vigoare. Aceste aspecte sunt prevăzute nu doar în legea specifică domeniului educational, ci și în metodologiile acesteia: cea privind examenul national de definitivat sau cea privind mobilitatea personalului didactic.
După promovarea examenului pentru dobândirea definitivării în învăţământ în sesiunea 2023, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în care au fost repartizate aceste cadre didactice hotărăsc modificarea duratei contractelor individuale de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată, în condiţiile în care aceste cadre didactice debutante şi-au continuat activitatea în aceleaşi unităţi de învăţământ în care au fost repartizate.
Tot metodologia de mobilitate prevede ca în baza hotărârii consiliului de administrație al unităților de învățământ privind modificarea din perioadă determinată în perioadă nedeterminată, inspectoratele şcolare să emită noi decizii de repartizare cu statut de cadre didactice titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar. Acest aspect ar fi trebuit realizat până la data de 31 august 2023.
După practicile unui director (G.I.T.) și a unor inspectori școlari dintr-un Inspectorat Școlar din nordul țării se pot rezolva astfel de situații prin metoda ERATELOR. Și atunci se discută despre muncă în echipă: director, semnatari ai documetelor consiliului de administrație, inspectori școlari care emit și semnează deciziile, responsabili cu înregistrarea contractelor de muncă, evident tot înainte de 31 august 2023.
Lucrurile se pot îmbunătăți însă și cu alte aspecte: plata cu ora, activități de dirigenție și alte favoruri despre care se va afla cât mai curând.
Maria Tudose