Un director dintr-o zonă de nord a țării (V.F.) a solicitat unui cadru didactic organizarea unei ședințe cu părinții la o formațiune de studiu. Dascălul a informat însă beneficiarii indirecți de ședința cu părinții, pentru care are acordul oral al directorului.

          ,,Refrenul ședinței” a fost că dacă unii părinți nu vor reînscrie copiii la acea unitate de învățământ în formațiunile de studiu impuse de director, directorul își va da demisia.

          Așadar, potrivit ,,refrenului managerial” de la ședință” – dacă părinții nu ascultă ce a cerut directorul, acesta va demisiona.

          S-a ajuns până la șantaj și în ședințele cu părinții: dacă o parte din părinții sau reprezentanții legali ai unor copii nu vor completa niște cereri de reînscriere conform celor cerute de director, acesta a amenințat cu demisia.

          Când un dascăl afirmă că a făcut tot ce a trebuit pentru a mai rămâne într-o unitate de învățământ, dar la altă formațiune de studiu decât cea la care a organizat ședința cu părinții, aceștia au înțeles în totalitate mesajul transmis de acesta.

          Părinții sau reprezentanții legali ai unor copii nu s-au considerat responsabili de faptelor unui fost director (G.I.T.) acuzat în plen de actualul director în legătură cu constituirea în afara legii a unei formațiuni de studiu.

Aceiași invitați la ședință nu au fost interesați nici de sumele de bani din bugetul personalul al unui director, sume scoase pentru diverse probleme personale, considerând acest aspect un alt gen de șantaj- emoțional.

Nici câte zile nu a vorbit nevasta directorului cu acesta în anumite momente din căsnicia acestora nu au considerat aceiași părinți că ar trebui să fie o informație necesară pentru a decide ce trebuie să facă cu copiii lor.

În schimb, părinții au fost șocanți când au aflat de la directorul aflat în prag de demisie (dacă nu va fi ascultat de părinți în privința completării unor cereri de reînscriere), ce va face viitorul director care va veni în luna septembrie a anului în curs. Cu alte cuvinte, dacă părinții unor copii nu vor face ce a cerut directorul la o ședință cu părinții, atunci au fost amenințați că va veni un alt director care va aplica scenariul x.

Se pare că un director numit ,,din diverse pixuri colorate” se joacă și ,,de-a Neghiniță:” știe și ce va face un viitor director sau are informații despre viitorul directorul și planul acestuia privind funcționarea unor formațiuni de studiu. Altfel spus, după șantaj și amenințare, urmează alte acțiuni premeditate, cu scopul de a ascunde manevre și acțiuni realizate fără a ține cont de ceea ce spun procedurile, metodologiile și regulamentele specifice EDUCAȚIEI.

Mesajul directorului către unii beneficiari indirecți ai actului educațional a fost: dacă nu vor pleca unii copii dintr-o formațiune de studiu, va pleca directorul. Invitații la ședință au înțeles cât de importantă este cererea acestora de reînscriere a unor copii într-o formațiune de studiu sau alta pentru ca directorul să nu își dea demisia.

Nu în ultimul rând părinții prezenți la ședința cu părinții au aflat de la același director că a mai vrut să facă și altă dată acea ședință, dar i s-a interzis de unii șefi ,,de sus.”

După informații despre unii bani ai familiei directorului plătiți la diverse case de avocatură, despre câte zile discută nevasta cu directorul, despre unele probleme personale ale directorului, despre cum un dascăl a făcut tot ce a trebuit pentru a rămâne într-o unitate de învățământ, despre ceea ce a făcut fostul director privind constituirea unor formațiuni de studiu, despre ceea ce a fost lăsat să facă directorul actual de către ,,cei de sus” de la forul superior, un Inspectorat Școlar Județen din nordul țării, au ajuns unii părinți să se întrebe îngrijorați: EDUCAȚIA încotro?

Atribuțiile manageriale prevăzute în legislația mediului educațional nu prevăd nici acțiuni de șantaj, nici de amenințare, nici de abuz.

Orice director a unei unități de învățământ trebuie să cunoască ce prevede legislația, să o respecte, să o aplice în unitatea de învățământ manageriată, fiind direct responsabil de acest aspect. Altfel spus – unde nu-i lege este: tocmeală, interese, abuzuri, instigări, dezinformări, șantaje, amenințări, manipulări, etc.

Nu trebuie uitat nici cum sunt folosiți și alți părinți pentru a se reuși un ,,angajament,” numiți de unii participanți la ședință ,,părinți trompetă.”

Ce vină au copiii?

De dragul funcțiilor, unora nu le-a păsat și nu le pasă nici de copii.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *