O doamnă director cu concurs (G.I.T.), agreată și susținută de culoarea galbenă, fost inspector școlar, se pare că nu a învățat nimic din ,,isprăvile” trecutului.
Promovată la rang de inspector școlar, în loc să iasă pe ușa din dos dintr-un colegiu a unui orășel din zona noastră (la câte a făcut acolo, despre care a relatat și presa), această doamnă, ajunsă din nou director, se pare că nu și-a uitat practicile din mandatul de fost director în altă parte și ,,învățăturile” de fost inspector școlar.
Înconjurată și susținută doar de ,,slugoi”, care, când au fost în situații similare, nu s-au putut descurca deloc (de aceea nu știm de ce cred că se vor descurca mai bine acum), nu a învățat că orice decizie se emite în baza unei hotărâri de consiliu de administrație. Și orice hotărâre trebuie să aibă un temei legal.
Sunt ordine de ministru clare care specifică: ,,emit decizia.” Dar, decizia nu este decizie, ci un mesaj, probabil, pentru că există o procedură (și actualizată, care a suportat și un amendament) în acest an școlar, secretă, dar cu un conținut clar deficitar din moment ce rezultatul este evident în urma aplicării ei.
Un director are la dispoziție prin lege instrumente manageriale. O activitate nu se poate desfășura după ureche: ,,poate ar fi bine.” O activitate într-o instituție de învățământ se desfășoară respectând Legea Educației Naționale, regulamentele și metodologiile specifice. În consiliul de administrație se decide și se votează, apare o hotărâre, se emite o decizie, se fac, se actualizează sau se revizuiesc proceduri cu pași clari și cu punctarea tuturor aspectelor ce trebuie avute în vedere.
Dar, există un regulament, niște obiective și un plan de dezvoltare a unui sistem de control intern managerial aprobat, toate ținute secret. Oricum, de la plan la realizarea sau implementarea acestuia este cale lungă, aplicându-se cu succes expresia tot mai des întâlnită la români: ,,Las’ că merge și așa!”
Există și tematici pentru ,,comiții și consilii”, dar nu se spun, doar se bifează ca fiind aprobate. Sunt tot secrete. Acesta este un model de management al calității promovat de directorii cu concurs, care funcționează nu după noile standarde în vigoare, ci, probabil, după unele colorate, iar culoarea în acest moment este galbenă. Numai că, se sfârșește toamna imediat și această culoare nu va mai fi la modă sau singura la modă și atunci fiecare va fi nevoit să se adapteze, dacă va reuși.
Aceștia sunt unii directori agreați și susținuți de culoarea galbenă, directori care au promovat proba scrisă a concursului, dar, după practici, nu au minime cunoștințe legislative și manageriale (și atunci există dubii mari cum au promovat concursul).
Dacă nici metodologia de funcționare a consiliului de administrație nu se cunoaște și nu se respectă, de restul ordinelor de ministru nu mai are rost să se discute. Procedura de constituire a unui nou consiliu de administraţie este clară, dată tot prin ordin de ministru și trebuie respectate toate etapele acesteia. O astfel de procedură respectată se finalizează cu o decizie, afişată la loc vizibil. Despre delegarea sarcinilor în afara bazei legale, despre o perioadă pentru o ,,școală altfel” decât cea dată prin ordin de ministru și despre multe altele însă s-ar mai putea scrie.
Este nevoie de anumite calități manageriale ,,galbene” cu siguranță să apari în fața beneficiarilor cu un punct de vedere, din care reies minciuni, cu respectări de ordine actuale, când știi că ai plătit amendă tocmai pentru că nu le-ai respectat și în continuare nu se respectă în formă continuă și sfidător, începând de la o banală, dar atât de importantă mască în condițiile actuale pandemice.
Cât de naiv trebuie să fii să nu crezi că beneficiarii relatează acasă unele manifestări, obiceiuri și comportamente !
Manifestările sunt aceleași ca și anul școlar precedent: neputință, neștiință, ilegalități, dezinformări, planuri, proceduri și grafice votate și aprobate doar pentru a bifa că există.
Dar, dacă un astfel de ,,director profesionist” emite și semnează de 3 ori în mod diferit niște documente, demonstrând că este greu să numeri până la 5, probabil, orice s-ar mai scrie ar fi de prisos.
Maria Tudose