În unitățile de învățământ în care se oferă și mâncare gătită beneficiarilor, de regulă, există și personal angajat pentru a realiza aceste servicii. Există bucătari care pregătesc mâncarea, există administratori de patrimoniu care comandă alimentele necesare pregătirii mâncării, există o comisie care se ocupă de realizarea unui meniu, etc.
Produsele alimentare comandate se achiziționează de la diferiți furnizori. Modul de achiziție al acestora ar trebui să respecte anumite prevederi din legislație. Atunci când alimentele se prepară din banii beneficiarilor indirecți, preocupările privind achiziția, prețul, calitatea produselor, serviciilor, întocmirea meniului, respectarea porțiilor, etc. ar trebui să fie aspecte foarte importante.
Trebuie subliniat și faptul că zilnic ar trebui întocmite diverse documente prin care se pot dovedi stocurile, intrările, ieșirile din magazia de alimente ale acestora. Alte documente care ar trebui întocmite conțin informații despre cantitatea de alimente scoasă zilnic din magazie în funcție de meniu și de numărul de beneficiari pentru care se prepară mâncarea. Lista zilnică de alimente servește și pentru calculul alocației de hrană sau urmărirea încadrării în nivelul acesteia, fiind și un document pentru eliberarea din magazie a alimentelor necesare pregătirii hranei. Nu trebuie ignorat faptul că este un document justificativ care se înregistrează și în contabilitate. Acesta se completează de către persoana desemnată de ordonatorul de credite, dar mai conține și semnăturile altor angajați ai acestor unități de învățământ, inclusiv a directorului.
Există practica în unele unități de învățământ ca să se ofere cadouri beneficiarilor direcți din sumele lunare încasate de la beneficiarii indirecți cu diferite ocazii: Moș Nicolae, Crăciun, ziua copilului, etc.
Firesc ar fi, dacă aceste cadouri se oferă din contribuția beneficiarilor indirecți ca toți beneficiarii direcți să beneficieze de acestea.
Un director de unitate de învățământ (G.I.T.) permite însă diverse practici și în acest domeniu. Nu bine a revenit din activitatea la domiciliu un angajat că i-a permis să ofere mici recompense dulci înainte de ziua tuturor copiilor doar celor care s-a dorit. ,,Gurile rele” spun că, în ciuda faptului că unii copii au fost prezenți o parte dintr-un program al unei zile, aceștia nu au fost recompensați, iar alții prezenți fiind fizic, dar nu în toate documentele au reușit să intre în posesia unui pachețel special pregătit. Dacă pachețelele nu s-au oferit tuturor celor înscriși sau care au participat la unele activități în ziua marii oferte, se pare că au ajuns la unii angajați care au copii sau nepoți. Și atunci, se explică cum pentru a putea duce pachetele acasă și în funcție de numărul de nepoți, un angajat care a reușit marea împărțeală să aibă nevoie chiar de mașina personală trasă la scara de acces direct la blocul alimentar. Și, neputând ridica greutăți în ultima perioadă, acestea au fost transportate de un ajutor din familie.
Evident că plasele cu materiale pentru a-și finaliza la domiciliu unele activități cu care se laudă pe la toate colțurile, se află în alt birou, lângă o altă intrare.
Cutiile și sacoșele care se scot cu ajutoare din familie direct din blocul alimentar conțin orice altceva decât hârtii, fișe sau alte documente care ar trebui întocmite zilnic.
Și cum același ajutor din familie este obișnuit să guste zilnic din anumite porții care ar trebui să aibă altă destinație, probabil că din când în când i se permite și să ajute la transportul acestora.
Iar când și directorul este în unitatea de învățământ în timpul acestor ,,manevre pe la spate,” atunci, parcă lucrurile capătă un alt sens și ,,pixul administratorului” pare să fie într-adevăr magic. Cutiile, sacoșele sau pachetele s-au încurcat și au ieșit pe o altă ușă, spre o altă destinație, fie că au fost fructe, cadouri sau alte preparate în găletuțe bine închise și ascunse doar de ochii unora.
Dilema pe care va trebui să o rezolve alții de specialitate este câte pachete cu dulciuri figurau în documente dacă s-au oferit doar unora, dar au rămas și pentru alții, care trebuie.
Cu siguranță, explicațiile vor fi similare cu cele referitoare la porțiile zilnice scoase pentru beneficiari, dar aflate și sub nasul unor pofticioși abonați zi de zi pentru că se poate și pentru că se permite.
Maria Tudose