An de an, o parte din personalul care lucrează în sistemul educațional poate participa la un concurs în vederea obținerii unei gradații de merit. Aceasta reprezintă un procent de 25 % din salariul de bază deținut conform legii, care se oferă pe o perioadă de 5 ani.

          În acest an școlar acest concurs este în plină desfășurare în această perioadă a anului. Se spune că în această perioadă se vor evalua dosarele într-o zonă de nord a țării, deoarece apoi urmează probele practice pentru concursul de titularizare și unele cadre didactice se află în ambele activități implicate. Anumite activități se pot realiza doar cu o anumită categorie de angajați din sistemul educațional.

          ,,Gurile rele” spun că unul dintre candidații din acest an școlar este un inspector școlar de specialitate (F.M.) de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării. Și, cum inspectorul școlar susținut de ,,culoarea galbenă” nu putea face parte și din comisiile acestui concurs, și-a propus pentru a fi președinte al consiliului consultativ pentru acest concurs soția unui alt coleg inspector școlar (B.A.O.). Pe 24 de locuri se spune că sunt 40 de concurenți la nivelul preșcolar. Dar, se pare că din aceeași unitate de învățământ același inspector școlar s-a gândit să propună mai multe cadre didactice cu rol în comisiile acestui concurs, aspect care părea suspect pentru unii inspectori școlari susținuți de ,,culoarea roșie” și s-a ajuns la niște măsuri care nu au convenit ,,culorii galbene.” Astfel, foarte repede s-a trimis o ,,scrisorică” tocmai la Corpul de Control. Unii au renunțat și la ,,perdea” atunci când au interese mari.

          Tot unele ,,guri rele” spun că probabil nu ar fi fost trimisă ,,scrisorica” tocmai la capitală dacă nu se dorea tocmai capul ,,generalului roșu”  (P.M.C.), candidat la acest concurs de asemenea. Această mișcare este una care dovedește multe aspecte despre relația dintre cele două culori aflate într-un moment de campanie, dar într-o oarecare coaliție.

Soluția salvatoare a fost însă o ,,notă de constatare.” Așadar ,,încercarea galbenă” de a ,,îngropa generalul roșu” nu s-a finalizat conform planului.

Tot în acest an școlar la concursul de gradații de merit organizat de același Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu exisă locuri deloc pentru funcții de conducere (directori, directori adjuncți sau inspectori școlari) și nici pentru personalul didactic auxiliar. Însă candidați ocupanți ai acestor fotolii de conducere de câțiva ani există. Găselnița unora dintre aceștia pentru a putea candida ca profesor a fost dublul calificativ: unii au și calificativ pentru funcție și calificativ ca profesor pentru aceeași perioadă dintr-un an școlar. Deci, au beneficiat de-a lungul anilor școlari care vor fi evaluați la acest concurs de salariu conform funcției și unii și de plata cu ora conform studiilor, pentru care au primit calificativ ca profesor.

Numai că în dosarele care se evaluează pentru secțiunea didactică (nicidecum conducere, dacă nu sunt locuri) va fi evaluată și notată activitatea ca inspector școlar sau ca director de unitate de învățământ. Ori, este clar pentru mulți angajați din învățământ că din anumite comisii pot face parte pentru a ocupa anumite poziții fie în unitățile de învățământ, fie la nivelul județului numai directorii/ directorii adjuncți sau inspectorii școlari.

Și, uite așa, și în acest an școlar în această zonă de nord a țării  profesorul care își realizează an de an, zi de zi activitatea la clasă concurează cu unii directori sau inspectori școlari (chiar și cu inspectorul școlar general) la un concurs la care vor fi adunate punctele obținute în urma unor activități în comisii la care profesorul nu avea acces (datorită specificațiilor din metodologii, regulamente sau proceduri sau a numirilor din ,,pixuri colorate” doar a celor care trebuie), activități care poate că au fost recompensate și financiar la acea perioadă.

Interogații retorice ar putea fi:

  • Care comisie de evaluare (formată din subordonații directorului) dintr-o unitate de învățământ și-ar putea permite să ofere unui director/ director adjunct sau inspector școlar care realizează plata cu ora în acea instituție alt calificativ decât cel maxim?
  • Câți directori/ directori adjuncți sau inspectori școlari își realizează toate orele conform obligației de predare conform orarului?
  • Cum au timp unii deținători de funcții de conducere să își realizeze și atribuțiile din fișa postului și obligația de predare și plata cu ora și să facă parte din diverse proiecte, unele pe fonduri europene (plătite, de asemenea)?
  • Cu câte puncte va fi evaluată activitatea din proiectul din care face parte un inspector școlar susținut de ,,culoarea galbenă” (F.M.), candidat la acest concurs de gradații de merit, proiect cu finanțare europeană de 30 milioane de euro în cadrul unui program național de educație remedială în care a ajuns să fie coordonator județean fără a exista o selecție transparentă?
  • Dacă un candidat la acest concurs de gradații de ,,merite” (F.M.) în perioada evaluată a îndeplinit funcție de director, apoi de inspector școlar pentru management instituțional și apoi de inspector școlar pentru educație timpurie și obligația de predare nu a realizat-o în specialitate (profesor pentru învățământul preșcolar), care activitate va fi evaluată de către comisia de la învățământul preșcolar la care candidează?
  • Pot candida în această zonă de nord a țării cadre didactice care își desfășoară activitatea în educația timpurie (nivel antepreșcolar) dacă există doar fișă de auto- evaluare numai pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar?

Cu siguranță, unii vor găsi răspunsuri, explicații, calificative, duble calificative pentru toate aceste întrebări.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *